Kolašinski Osnovni sud: Postignuta skoro potpuna ažurnost u rješavanju predmeta

Taj sud je lani primio 1.227 premeta, od čega su, čak 1.009 parnični i krivični. Sudije su potrebnu godišnju normu ostavrili riješenim brojem parničnih, a prebacili je, kako kaže Popović, uspješnim rješavanjem ostalih predmeta
657 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Osnovni sud Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.03.2019. 14:59h

Ukupan broj riješenih predmeta, u odnosu na priliv, u kolašinskom Osnovnom sudu, tokom prošle godine, bio je 94, 38 odsto. Time je, kako je na konferenciji za novinare saopštio predsjednik tog suda Arsen Popović, postignuta skoro puna ažurnost. Lani je završeno više od 76 odsto svih predmeta.

On je kazao da je, po žalbama, ukinuto svega 14, 10 odsto odluka, što „predstavlja drugi najbolji kvalitet rada suda tokom minulih osam godina“.

Taj sud je lani primio 1.227 premeta, od čega su, čak 1.009 parnični i krivični. Sudije su potrebnu godišnju normu ostavrili riješenim brojem parničnih, a prebacili je, kako kaže Popović, uspješnim rješavanjem ostalih predmeta.

„Kada je riječ o starim predmetima, takozvanim, „predmetima u crvenim omotima“ na kraju 2018. godine ostala su nazavršena tri. U pitanju su parnični predmeti, jedan je stariji od pet godina, a a dva starija od tri godine. To predstavlja zavidan rezulatat u rješavanju starih predmeta, što je bio prioritet u radu Suda.“ – saopštio je Popović.

Tokom minule godine, tvrdi on, samo jedna odluka u tom sudu urađena je mimo zakonom predviđenih rokova. Nije bilo predmeta u kojima bi nastupila zastara krivičnog gonjenja niti je bilo zastare izvršenja krivičnih sankacija.

U istom periodu podnesene su, objašnjava predsjednik Osnovnog suda, dvije pritužbe na rad sudija i obje su bile neosnovane.

„Tokom minule godine od ukupnog broja osuđujućih presuda, u 40 odsto slučajeva izrečene su zatvorske i novčane kazne, dok su ostalo uslovne osude. U odnosu na 2017. godinu pojačana je kaznena politika, pa se broj izrečenih uslovnih osuda samnjio za 15, 81 odsto“, rekao je on.

U tom sudu odobreno je osam zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć. Podnesna su četiri kontrolna zahjeva za zaštitu prava na suđenje u razmnom roku, od kojih je jedan usvojen. Ostali su, objašnjava Popović, odbijeni kao neosnovani.

Sudeći prema podacima koje je on saopštio, Kolašinci su sve skloniji rješavanju sporova kroz medijaciju, pa je posredovanjem uspješno okončano 118, od ukpno 327 parničnih predmeta upućenih na tu vrstu rješavanja sporova.

Osnovni sud, izgradnjom pristupne rampe, omogućio je lak pristup licima koja imaju teškoće pri kretanju. Za osobe sa tom vrstom zdravstvenih problema, objasnio je Popović, ročišta se održavaju u prizmeljnu zgrade.

Bonus video: