Prekinuto iznošenje završnih riječi, nastavak u petak

Suđenje pratite na portalu
5099 pregleda 1 komentar(a)
Arhiva, Foto: Printscreen
Arhiva, Foto: Printscreen
Ažurirano: 21.03.2019. 09:09h

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi u slučaju poznatom kao "Državni udar".

Tok suđenja:

13:55 Današnji pretres se prekida. Nastavak je određen za sjutra u 8:30 časova.

12:55 Nastavljeno iznošenje završnih riječi.

12:35 Pauza do 12:45.

11:08 Tužilac Čađenović je rekao da "Imajući u vidu iznošeno činjenično stanje proizilali da je Šišmakov izvršio kriminalna dijela koja mu se stavlaju na teret."

"Da je preduzeo radnje koje su mu stavljene na teret proizilazi iz materijalnih dokaza iz postupka", rekao je Čađenović.

On je dodao da je Šišmakov organizator kriminalne organizacije "proizilazi iz komunikacije sa Sinđelićem, jer na odlasku Sinđeliću saopštava šta će reći pri odlasku u Srbiju."

Tužilac je rekao da je Šišmakov je unaprijed imao fotografije institucija Crne Gore.

Čađenović je kazao da Šišmakov imao namjeru da zastraši građane Crne Gore.

10:35 Tužilac Čađenović nastavlja sa iznošenjem završnih riječi.

10:00 Pauza do 10:30 časova.

8:40 Tužilac Saša Čađenović nastavlja sa iznošenjem završnih riječi

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović juče je saopštio da je sastanku kod Pupinovog mosta u Beogradu 5. marta 2016. godine, između Slavka Nikića i Ananija Nikića, prisustvovao i agent Federalne službe bezbjednosti Rusije.

“Pa kada se ova nesporna činjenica dovede u vezu sa odbranom okrivljenog Andrije Mandića - da je toga dana putovao u Beograd, jasno je da su se Mandić i okrivljeni Mihailo Čađenović, koji je bio zajedno sa Ananijem N. na Pupinovom mostu u Beogradu, susreli upravo na aerodromu u Beogradu... Mandić i Čađenović su kontaktirali telefonom 15. oktobra 2016. u 18.30 časova, pa se može izvesti zaključak da se ne radi o uobičajenoj komunikaciji, te da posebno treba obratiti pažnju da su imali neuspješne komunkacije 16. oktobra, jedan sat iza ponoći u vrijeme hapšenja pripadnika kriminalne organizacije kojima se ovdje sudi. Očigledno je da su okrivljeni Milan Knežević i Mandić u kritičnim danima za realizaciju kriminalnog plana smanjili telefonsku komunikaciju”, zaključio je tužilac u nastavku suđenja u predmetu “državni udar”. Tužilac se dotakao i uloge Eduarda Šišmakova, navodeći da je iz odgovora Ministarstva pravde SAD-a utvrđeno da je taj Rus 25. septembra 2016. godine, preko Western Uniona uplatio 800 američkih dolara Saši Sinđeliću.

“Ovaj materijalni dokaz je još jedna potvrda iskaza svjedoka saradnika sa kim je komunicirao u vezi odlaska u Moskvu u septembru 2016, ko ga je pozvao da dođe u Moskvu i ko je platio put. Prema izvodu aerodroma... nesporno je da je Sinđelić u Moskvu otputovao 26, a vratio se dan kasnije. Ovo je jedan od materijalnih dokaza koji ukazuje da je Sinđelić Saša istinito govorio”, zaključio je Čađenović. Dodao je da je telefonska komunikacija između Bratislava Dikića i Sinđelića počela 1. oktobra 2016. godine, nekoliko dana nakon povratka Sinđelića iz Moskve. Posljednji put, rekao je, ostvarena je 15. 10. 2016. kada se Dikić nalazio u Crnoj Gori.

Optužnica je podignuta protiv Šišmakov Eduarda i Vladimira Popova, državljana Ruske Federacije koji su u bjekstvu, Bratislava R. Dikića, Predraga S. Bogićevića, u bjekstvu, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušića, Dragana M. Maksića, Mihaila M. Čađenovića, Andrije V. Mandića i Milana D. Kneževića.

Bonus video: