Kamere istražnog zatvora zabilježile incident, ali ne i prijetnje službenicima

Nastavljeno suđenje Đorđiju Božoviću zbog napada na službeno lice u vršenju službene radnje na štetu spuških čuvara
10665 pregleda 1 komentar(a)
Božović juče ispred suda, Foto: Jelena Jovanović
Božović juče ispred suda, Foto: Jelena Jovanović

Bivšeg pritvorenika Đorđija Božovića (29) nijesu mogli da smjeste u samicu nakon što je navodno prijetio službenicima Istražnog zatvora jer nije bilo mjesta, a i zbog toga što je odbio pregled.

To su juče svjedočeći pred sutkinjom danilovgradskog Osnovnog suda Sonjom Keković, kazali spuški čuvari Miloš Prelević, Milivoje Ivančević i Bojan Pavićević.

Božoviću se sudi zbog napada na službeno lice u vršenju službene radnje na štetu spuških čuvara, jer im je navodno prijetio 13. januara 2018. godine, nakon incidenta sa pritvorenikom Ilirom Ramajem.

“Ne bi bilo fer da on ide u samicu, a u tom trenutku su neki pritvorenici čekali i po sedam mjeseci da idu u samicu”, kazao je Pavićević.

Prelević je tvrdio da je Božović prošle godine prijetio njemu, njegovim kolegama Ivančeviću i Dejanu Stojoviću i čitavoj smjeni.

Objasnio je da je Božović bio uznemiren, nervozan i da je galamio, ali da ga nije slušao sve dok nije pomenuo njega i kolege.

“Stojović i ja smo došli u njegovu sobu da mu ponudimo da ide kod ljekara. Odbio je. Bio je nervozan, vikao nešto, ali ne znam što. Nije me zanimalo dok nije rekao: ‘Od sad pa nadalje, što god da vam se desi ja sam odgovoran za to. Tebi Preleviću, Stojoviću, Zoranu Ivančeviću, a prenesite i čitavoj smjeni’. Tada sam ga pitao je li ozbiljan, jer moram napraviti službenu zabilješku zato što su to prijetnje. Pokušavao sam da vidim da li to govori u afektu”, kazao je on.

Taj komandir ispričao je da nije vidio početak svađe između Božovića i Ramaja, ali ni kako je optuženi povrijeđen tog dana, jer je bio raspoređen na trećem spratu.

Objasnio je da Božovića nakon prijetnji nijesu smjestili u samicu, jer nije bilo mjesta. Svjedok oštećeni Milivoje Ivančević, rekao je da nije čuo prijetnje Božovića, ali i da sa tim pritvorenikom nikada nije imao sukob.

“Nisam to čuo, već su mi kolege Prelević i Stojović prenijele da im je on to rekao. Ne bih volio da se ogriješim ni o koga, niti ikome išta da dodam”, rekao je Ivančević, objašnjavajući gdje je on bio tokom incidenta, ali i što je vidio.

“Mi smo ovdje zbog tiganja koji je nestao iz sobe ovog gospodina (Božovića), a koji su oni morali da vrate, jer su ga pozajmili”, rekao je Ivančević.

Objasnio je da nije uživo, ali jeste na snimcima sa nadzornih kamera vidio kada je Božović udario Ramaja.

Tvrdio je da niko nije gurnuo Božovića na staklo kancelarije dežurnog komandira, već da je naslonjen na staklo dok su ga odvraćali od Ramaja.

Svjedok Bojan Pavićević takođe je rekao da nije čuo prijetnje, ali i da ih Božović nije izgovorio dok je on bio u sobi sa kolegama.

“Kad sam ušao u sobu vidio sam krv po Božovićevoj ruci. Pitao sam ga da ga vodim u ambulantu, ali nije htio. Kolega Prelević mi je očima pokazao da izađem i rekao mi sad je sve u redu. Posle nekoliko minuta on i Stojović su sišli u dežurnu i rekli da im je prijetio. Zapamtio sam te riječi, jer se ne dešava često da nam pritvorena lica tako prijete. To nisam čuo, ali ne sumnjam u riječi kolega”, kazao je on.

Božović se sam vratio u sobu

Iako su službenici ZIKS-a tvrdili da su oni nakon incidenta odveli pritvorenika Božovića u njegovu sobu, on sam sa prizemlja Istražnog zatvora odlazi ka spratu na kom je bio smješten.

To se vidi na snimcima sa nadzornih kamera Istražnog zatvora, koji su odgledani juče u sudnici.

Kamere su zabilježile Božovića koji vraćajući se sa šetnje dva puta udara Ramaja, službenike koji ih razdvajaju, a potom jednog po jednog odvode na prizemlje.

Snimljeno je i kako službenici na staklo dežurne guraju Božovića, koji se zalijeće ka Ramaju od koga ga dijeli ograda, ali i trenutak kada staklo puca.

Bonus video: