Uprava policije: Grupa građana onemogućavala zaposlene da napuste ili pristupe CEDIS-u, koristili lance i cijevi

"Okupljena grupa građana je pravila tzv. živi lanac kako bi otežavala pristup prostorijama", navodi se u saopštenju Uprave policije
4328 pregleda 7 komentar(a)
Sa performansa pokreta "Odupri se-97.000", Foto: Printscreen
Sa performansa pokreta "Odupri se-97.000", Foto: Printscreen

Danas je bez prethodne prijave javnog okupljanja Upravi policije ispred prostorija Crnogorskog elektrodistributivnog sistema – CEDIS-a u ulici Jovana Tomaševića održano javno okupljanje grupe građana, saopšteno je iz Uprave policije.

Dvije aktivistkinje pokreta "Odupri se-97.000" povrijeđene su danas tokom blokade zgrada Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u Podgorici.

"Grupa građana, koja se prethodno oko 13,30 časova okupila kod Sportskog centra Morača i krenula u koloni prema prostorijama CEDIS-a, je održala performans kojim su onemogućavali zaposlene u ovoj firmi da napuste ili pristupe službenim prostorijama. Prilikom performansa grupa građana je koristila metalne lance i cijevi kojima su onemogućavali ulazak i izlazak iz navedenih prostorija. Osim toga, okupljena grupa građana je pravila tzv. živi lanac kako bi otežavala pristup prostorijama", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da su oko 14,50 časova, A.Lj. (42) koji je zaposlen u CEDIS-u i I.V. (39) koji je zaposlen u Elektroprivredi Crne Gore – FC Snabdijevanje Podgorica, pokušali da napuste službene prostorije CEDIS-a kada im je grupa građana to onemogućila.

Iz Uprave policije su kazali i da je tom prilikom je došlo do guranja između grupe građana i ove dvije osobe.

"Tom prilikom su dvije ženske osobe, učesnice javnog okupljanja, D.Đ. (50) i V.L. (51), pale i zadobile povrede. O događaju je odmah obaviješten Zavod za hitnu medicinsku pomoći, a policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su povrijeđenu D.Đ. bez odlaganja prevezli službenim policijskim vozilom do Urgentnog bloka gdje joj je ukazana medicinska pomoć. Licima D.Đ. i V.L. su konstatovane lake tjelesne povrede od strane ljekara i njima je pružena adekvatna medicinska pomoć. Sa lica mjesta policijski službenici su u službene prostorije CB Podgorica doveli I.V. od kojeg je prikupljeno obavještenje od građanina na navedene okolnosti. Policija je pozvala i A.Lj. da pristupi u službene prostorije kako bi se i od njega prikupilo obavještenje na okolnosti današnjeg događaja", piše u saopštenju Uprave policije.

Navodi se i da je prijavu policiji podnijela D.Đ. dok će L.V. prijavu podnijeti naknadno.

"Takođe, N.K. odgovorno lice za zaštitu lica i imovine u CEDIS-u, u ime CEDIS-a, je policiji podnio prijavu protiv grupe građana zbog onemogućavanja nesmetanog pristupa prostorijama CEDIS-a. O svim navedenim okolnostima je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji će se izjasniti da li se u radnjama bilo kojeg lica stiču elementi bića krivičnog djela ili prekršaja", kazali su iz Uprave policije.

Ističu i da će tužilac posebno cijeniti okolnosti pod kojima je održano neprijavljeno javno okupljanje, odnosno blokiranje zgrade i onemogućavanje kretanja zaposlenima u CEDIS-u.

"Osim toga tužilac će cijeniti i činjenicu da okupljanje nije prethodno prijavljeno s obzirom da je postojala obaveza da se nadležnom Centru bezbjednosti prijavi javno okupljanje ukoliko je planirano okupljanje više od 20 lica što je ovdje bio slučaj", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: