Ubistvo Mrdaka riješili samo za medije?

Optužnica zbog likvidacije Andrije Mrdaka nije podignuta ni tri i po godine nakon što su predstavnici policije i tužilaštva saopštili da je slučaj riješen
12715 pregleda 4 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Mrdaka, Foto: Zoran Đurić
Uviđaj nakon ubistva Mrdaka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.04.2019. 07:34h

Optužnica zbog ubistva Andrije Mrdaka nije podignuta ni tri i po godine nakon što su predstavnici policije i tužilaštva, na vanrednoj konferenciji za medije, saopštili da je Darko Gejsler (39) ubio tog Baranina.

Još nije ni otkriveno ko je 25. decembra 2014. na motociklu vozio Mrdakovog ubicu. Baranin je ubijen tog dana oko 10.35 časova ispred kapije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu, dok je sa snahom pokušao da posjeti brata Nenada.

Nekoliko mjeseci kasnije - 23. septembra 2015. godine, predstavnici Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije pozvali su novinare i saopštili da su identifikovali ubicu - državljanina Srbije Darka Gejslera, koji se prethodno prezivao Nedeljković.

Tada su kazali da se osumnjičeni nalazi u jednoj od zapadno - evropskih država i da je za njim raspisana potjernica.

Nakon te konferencije slegla se prašina podignuta zbog ubistva ispred kapije spuškog zatvora, ali je “pokrila” i Gejslera.

Policija ni tužilaštvo još nijesu otkrili gdje je on, niti potvrdili spekulacije u nekim medijima da je mrtav.

“Vijestima” je iz Višeg državnog tužilaštva odgovoreno da protiv njega još nije podignuta optužnica, ali da su donijeli naredbu o sprovođenju istrage.

“U ovom tužilaštvu formiran je predmet povodom ubistva A.M. izvršenog dana 25. 12. 2014. godine i tokom izviđaja preduzete su brojne radnje, prikupljena obavještenja od većeg broja lica, donijete naredbe za sva neophodna vještačenja i zatražena je međunarodna pravna pomoć od nadležnih organa Republike Srbije, što je rezultiralo identifikacijom jednog od izvršioca navedenog krivičnog djela, nakon čega je donijeta naredba o sprovođenju istrage protiv D.G., i tokom istrage saslušano je više lica u svojstvu svjedoka i raspisana je međunarodna potjernica za licem D.G., a sve u cilju eventualne identifikacije i drugog izvršioca krivičnog djela, tako da će ovo tužilaštvo nakon analize do sada prikupljenih podataka donijeti odluku”, odgovorila je “Vijestima” portparolka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica.

Gotovo četiri godine ranije iz policije je saopšteno da je Srbijanac plaćen za ubistvo, a da je motiv sukob organizovanih krimnalnih grupa na inostranom narkotržištu.

Ubijeni Mrdak bio je najbolji prijatelj i tjelohranitelj ubijenog vođe jednog od nekad najjačih barskih klanova Armina Muše Osmanagića.

Tadašnji šef kriminalističke policije Milovan Pavićević, pred novinarima je rekao da policija posjeduje operativne informacije kojem klanu pripada osumnjičeni Gejsler, ali da to neće saopštiti.

“U toku je preduzimanje aktivnosti sa partnerskim službama i svim nacionalnim biroima Interpola, u cilju lociranja ovog lica i njegovog lišavanja slobode...”, kazao je Pavićević prije tri i po godine.

On je kazao i da ubistvo Mrdaka jeste rezultat rata klanova i da takva krivična djela karakteriše njihova organizovanost, plansko djelovanje, prije za vrijeme i nakon izvršenja krivičnog djela.

“Takođe, elementi inostranosti koji se ogledaju u angažovanju neposrednih izvršilaca kao stranih državljanja, što je slučaj u predmetu ubistva Andrije Mrdaka iz Bara. Taj elemenat inostranosti se ogleda i u angažovanju logistike ili dijela logističke podrške u dijelu planiranja samog izvršenja krivičnog djela, a svakako i u motivima krivičnog djela, s obzirom da imamo sukobe organizovanih kriminalnih grupa na inostranom narkotržištu što je glavni motiv”.

Istražitelji su na konferenciji kojoj je prisustvovao i predstavnik srpske policije Srđan Paskvali, objasnili da ih je do njega odveo DNK, koji su nakon ubistva Baranina identifikovali forenzičari iz Danilovgrada.

Oni su na mjestu ubistva pronašli pištolj, kapu i tragove krvi, jer je Gejsler ranjen tokom pucnjave.

Mrdak je bio prvi čovjek, najbolji prijatelj i tjelohranitelj ubijenog vođe jednog od najjačih barskih klanova Armina Muše Osmanagića.

On je ubijen 16. septembra 2014. godine iz snajpera u svom restoranu “Savoja”, u centru Bara.

Mrdak je tog dana bio na manje od pola metra udaljenosti od Osmanagića i bezuspješno je pokušao da ga zaštiti.

Bonus video: