Šarićev saradnik za kormilom jedrenjaka?

Iz Tužilaštva nijesu precizirali da li je među uhapšenima i šef kriminalne grupe, ali jesu da se radi na identifikaciji drugih pripadnika tog narko-kartela i njihovom hapšenju
20438 pregleda 13 komentar(a)
“Jadran” u Tivtu nakon pronalska drog, Foto: Vijesti.me
“Jadran” u Tivtu nakon pronalska drog, Foto: Vijesti.me

Zbog pokušaja šverca višemilionski vrijednog kokaina zaplijenjenog na vojnom brodu “Jadran”, Specijalno državno tužilaštvo i policija tragaju za Vladimirom Račićem, bliskim saradnikom narkobosa iz Pljevalja Darka Šarića.

Osim Račića, hapšenje je prije par dana izbjegao i Dejan Rovčanin, a lisice na ruke stavljene su Tivćaninu Radomiru Osmajiću i pripadnicima Vojske Crne Gore Milošu Kuliću i Dušku Radenoviću.

Istražitelji su juče na konferenciji za medije saopštili da su petorica osumnjičenih dio kriminalne grupe koja je vojnim jedrenjakom namjeravala da prošvercuje kokain i oružje u Tursku i da u povratku iz te države prokrijumčari heroin u Crnu Goru.

Nijesu precizirali da li je među uhapšenima i šef kriminalne grupe, ali jesu da se radi na identifikaciji drugih pripadnika tog narko-kartela i njihovom hapšenju.

Račić je krajem decembra prošle godine, pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 10 i po godina zatvora zbog sumnje da je sa Šarićem i njegovim saradnicima učestvovao u krijumčarenju 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Suđeno mu je u odsustvu i još je u bjekstvu.

Osim Račića, i Radenović je navodno povezan sa Pljevljakom - sagovornik “Vijesti” tvrdi da je ranije bio angažovan na poslovima obezbjeđenja u jednom od lokala čiji je Šarić neformalni vlasnik. Uprkos bliskim vezama navodnog organizatora šverca 60 kilograma kokaina sa Šarićem, u bezbjednosnim strukturama juče se spekulisalo da provjeravaju i eventualnu umiješanost članova škaljarskog kriminalnog klana u taj posao.

Na konferenciji za medije u Ministarstvu odbrane, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, međutim, nije precizirao da li je zapljena kokaina vrijednog pet miliona eura - povezana sa jednim od dva zaraćena crnogorska klana i brojnim ubistvima u tom ratu.

Rekao je da to ispituju: “Samo iznosimo činjenice i saznanja za koje imamo dokaze do stepena osnovane sumnje. To se uvijek ispituje, ali za sada takvih saznanja nemamo”.

Dodao je da u Crnoj Gori do sada nikada nije zaplijenjen kokain takve čistoće.

“Radi se o ogromnoj količini, vrijednosti 5.000.000 eura. Bez obira na moć ove kriminalne organizacije, koja je nesporna, ovo je ozbiljan gubitak, a naš ogroman uspjeh. Rekao sam već da su oni u svojoj organizaciji spremni na nasilje i zastrašivanje, ali naši organi će djelovati i sprečavati ili otkrivati počinioce tih krivičnih djela”, kazao je Katnić, odgovarajući na pitanje - da li se nakon zapljene kokaina može očekivati eskalacija nasilja među kriminalnim grupama. Specijalni tužilac Saša Čađenović rekao je da Račića, Rovčanina, Osmajića, Kulića i Radenovića sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih dorga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Istakao je da je ta kriminalna grupa formirana sa ciljem da u međunarodnim razmjerama švercuje drogu i oružje, ali i da su “bili spremni da u realizaciji kriminalnog plana primijene nasilje i zastrašivanje”.

“Kriminalni plan se sastojao u tome da se kokain... pomorskim putem transportuje prema lukama u Turskoj, gdje bi drugim članovima kriminalne organizacije bio isporučivan, a u povratku bi preuzimali od istih lica, iste ili slične količine heroina koji bi transportovali u Crnu Goru radi dalje prodaje”, rekao je Čađenović. Tužilac je pojasnio da je na isti način, iz Crne Gore u Tursku trebalo da bude švercovano i oružje.

Čađenović je istakao da je do sada pretreseno sedam lokacija u Tivtu, i da su pretresima pronašli kokain na brodu i van njega, ali i oružje i municiju, kao i da su izuzeli više dokaznog materijala. Istakao je da je u dosadašnjoj istrazi saslušano više desetina ljudi i da su izuzeti snimci sa nadzornih kamera u Tivtu.

Kokain je 19. aprila pronađen na školskom brodu “Jadran”, koji je tog jutra trebalo da isplovi ka Grčkoj sa studenatima Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Na to putovanje krenuo je juče.

Za kriminalce nema mjesta u Vojsci

Brod crnogorske Vojske prvi put je zloupotrijebljen za kriminalne poslove, kazao je juče načelnik štaba Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović.

On je saopštio da je zapljena droge na “Jadranu” pokazala “da će svaki pokušaj pojedinaca da se kriminal unese u vojsku ostati samo na pokušaju”.

“Za pojednice koji su nedostojni poziva kojim se bave i uniforme koju nose, neće ni biti mjesta”, poručio je Pantović.

Dodao je da VCG neće dozvoliti da se bilo ko sakriva iza uniforme.

“Niti da se imovina kojom Vojska raspolaže koristi za bio kakva krivična djela”.

On je istakao da u ime VCG želi da oda priznanje Vojnoj policiji i Vojno obavještajnoj službi:

“Koji su svojim primjerom pokazali kako se odgovorno i profesionalno izvršavaju obaveze i zadaci, a to je da nečasne radnje pojedinaca ne mogu proći neopaženo”.

Kazao je da pripreme Vojske za važna međunarodna krstarenja traju više mjeseci i da je bezbjednosna priprema jedan od važnijih segmenata:

“Smotra se uvijek radi neposredno prije isplovljenja. Te procedure su standardne. Ovog puta, zahvaljujući informacijama vojnoobavještajne službe, te su operativne procedure pooštrene i pregled je bio prilično detaljan”.

Načelnik Odjeljenja za vojnoobavještajne i bezbjednosne poslove Miljan Perović kazao je da je aktivnost i opservacija kriminalne grupe praćena više mjeseci.

Mjesecima pratili članove krimi organizacije

Katnić je rekao da su Specijalno tužilaštvo i Uprava policije mjesecima radili na predmetu “Jadran”, postupajući po početnim saznanjima koja su potekla od Obavještajno bezbjednosnog direktorata Ministarstva odbrane i Agencije za nacionalnu bezbjednost:

“Akcija je pokazala da se jedino zajedničkim djelovanjem može raditi na suzbijanju organizovanog kriminala”.

On je prvobitno tvrdio da Perovićev sektor nije prvi došao do informacije o namjeri mafije da vojnim brodom švercuje kokain, ali ga je novinar podsjetio da je tako pisalo u saopštenju Ministarstva odbrane:

“Mi pokušavamo da je afirmišemo. Ne postoji ovdje pojedinačno VOS, Kriminalistička policija, ANB. Ovo je jedinstven, integrisani sistem, i on je jednstveno funkcionisao”, rekao je Katnić.

Kasnije je, međutim, rekao da je tačno da je VOS prvi imao informaciju, ako je to saopšteno iz te službe.

“Ako je to saopštenje dala Vojna bezbjednost, onda je ono tačno, ali bez značaja je čiji su kapaciteti prvi dali rezultate. Ono što mogu potvrditi je da VOS ima značajne kapacitete i ja ih pohvaljujem zbog toga”, rekao je Katnić.

Slučaj nema veze sa ubistvom Vukotića?

Glavni specijalni tužilac rekao je da nemaju saznanja da je zapljena kokaina povezana sa ubistvom oca dvojice navodnih vođa tog klana Veselina Vukotića u Dobroti.

“Nemamo takvih saznanja da to ima veze. Kazali smo da istraga teče. Ovo je izuzetno složeno krivično djelo.... Između ostalih elemenata koji čine biće ovog krivičnog djela, jeste i namjera da će se primijeniti sila i zastrašivanje. Ovakve kriminalne organizacije uvijek primjenjuju silu i zastaršivanje. Taj nemili događaj (ubistvo) ispituje kriminilastička policija i Više državno tužilaštvo. Izražavam saučešče porodici Vukotić i posebno žaljenje jer se desio zločin i zvjerstvo”, rekao je Katnić.

Istakao je da će, bez obzira na to ko bude radio na tom slučaju, ubistvo oca Jovana i Igora Vukotića biti ispitivano dok se ne nađu i kazne počinici.

Bonus video: