Ministarstvo pravde uputilo molbu za izručenje Svetozara Marovića

Ministarstvo je proslijedilo i zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena Milošu Maroviću bude izvršena u Srbiji
5056 pregleda 30 komentar(a)
Marović, Foto: Savo Prelević
Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2019. 18:45h

Ministarstvo pravde uputilo je Ministarstvu pravde Srbije molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori. Ministarstvo je proslijedilo i zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena Milošu Maroviću bude izvršena u Srbiji.

"I prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili su stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude lišen slobode u Republici Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, kako je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Republike Srbije redovno i ažurno realizuju", navode u saopštenju iz Ministarstva pravde.

"Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući više hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Očekujemo da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Republike Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno lišavanje slobode Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Osnovni sud u Kotoru je tražio da Miloš Marović kaznu od jedne godine zatvora na koju je osuđen izvrši u Srbiji.

"Predmetna zamolnica uslijedila je nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Republike Srbije, a u svijetlu činjenice da prema važećim međunarodnim ugovorima Republika Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine. Dodatno, Osnovni sud u Kotoru je uputio predmetnu zamolnicu radi sprječavanja zastare izvršenja kazne u ovom slučaju", objašnjava se u saopštenju ministarstva.

Oni poručuju da je nakon "dvije godine i brojnih javnih pojavljivanja Svetozara i Miloša Marovića u Beogradu, izostala bilo kakva reakcija policije" u Srbiji u odnosu na crvene Interpolove potjernice koje su za njima raspisane.

"Indikativna je i odluka nadležnih organa Republike Srbije da Milošu Maroviću, licu pravosnažno osuđenom za organizovani kriminal, bude dato državljanstvo i da mu na taj način bude omogućeno da izbjegne odsluženje zatvorske kazne u državi u kojoj je počinio teško krivično djelo i u kojoj je pravosnažno osuđen".

"Podsjećamo da su državni organi Crne Gore još i ranije iskoristili raspoložive mehanizme međunarodne pravosudne i policijske saradnje, koji su rezultirali raspisivanjem Interpolovih potjernica za Svetozarom i Milošem Marovićem. Dodatno, ministar pravde je više puta, kako kroz direktnu komunikaciju sa zvaničnicima Republike Srbije, tako i javno, izražavao očekivanja Crne Gore da policija u Srbiji ispuni svoju međunarodnu obavezu i lica sa Interpolove potjernice liši slobode i omogući njihovo izručenje Crnoj Gori. Uprkos navedenim urgencijama, državni organi Republike Srbije ni nakon dvije godine nijesu lišili slobode Svetozara i Miloša Marovića, niti su o razlozima za nepostupanje u ovim slučajevima na bilo koji način obavijestili crnogorske državne organe", zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Bonus video: