"POLITIČKI PROCES"

Đukanović: Ne postoji dokaz da je Knežević počinio krivično djelo

"Odbrana je sigurna da ishod vođenja krivičnog postupka na ovako neutemeljenoj optužnici može biti samo oslobađajuća presuda za Duška Kneževića"
6518 pregleda 9 komentar(a)
Zdravko Đukanović, Foto: TV Vijesti screenshot
Zdravko Đukanović, Foto: TV Vijesti screenshot

Ne postoji nijedan dokaz da je Duško Knežević izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, saopštio je advokat predsjednika Atlas grupe Zdravko Đukanović.

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, a Đukanović smatra da je riječ "o političkom procesu".

"Naime, Duško Knežević nije izvršio krivično djelo Zloupotreba položaja u privrednom poslovanju podstrekavanjem. Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici i istražni postupak vodilo 45 dana, stim da je efektivan rad SDT na ovom predmetu trajao od dvije do tri nedjelje. Specijalna tužiteljka Stojanka Radović nije obavestila odbranu da je završeno ekonomsko finansijsko vještačenje, iako joj je to bila zakonska obaveza. Uvidom u spise predmeta odbrana je ustanovila da Duško Knežević nije ni jednom pozivan radi davanja izjave u ovom krivičnom postupku, a SDT je načinilo i brojne druge ozbiljne nezakonitosti koje ćemo iznositi u postupku pred Višim sudom u Podgorici", navodi Đukanović.

On smatra da optužnica predstavlja "prepisanu naredbu za sprovođenje istrage", a da SDT u Podgorici "nije ni pokušalo da naredbu za sprovođenje istrage uruči Dušku Kneževiću".

"Ovakva brzina vođenja postupka, ukazuje na odsustvo namjere da se pravilno i potpuno utvrđuju činjenice i da se krivični postupak vodi na zakonom propisan način. Ova optužnica predstavlja nastavak nezakonitog postupanja, radi protivzakonitog oduzimanja imovine Dušku Kneževiću i to od strane nekih od nosilaca izvršne i sudske vlasti a u vezi sa čim je odbrana SDT dana 14. 03. 2019. godine predala krivičnu prijavu Mila Đukanovića, Olivere Mihajlović Elez, Blaža Jovanića, Saše Zejaka, Radoja Žugića, Milana Remiković, Tanje Terić, Milivoja Katnića i više drugih za sada NN izvršilaca krivično djelo Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 Krivičnog zakona Republike Crne Gore i dr. krivičnih dela. Nadležnom SDT predate su i četiri dopune krivične prijave protiv navedenih lica".

Đukanović navodi i da je protiv Kneževića istraga završena, a da po krivičnim prijavama koje je predala odbrana "nije za više od dva mjeseca preduzeta nijedna radnja".

"Podsjećamo javnost da je odbrana insistirala na saslušanju Duška Kneževića putem video konferencije što je tužilaštvo odbilo. Nejasno je kojim se kriterijumi rukovodilo SDT u Podgorici, jer je odbrana dostavila jasnu pravnu argumentaciju, da ne postoji nijedna zakonska smetnja za saslušanje putem video konferencije. Nejasno je zbog čega u predmetu "državni udar" SDT obavlja saslušanje ruskih državljana putem video konferencije, a Duška Kneževića ne želi da sasluša. Jedini pravilan zaključak je da SDT ne želi da čuje ono što Duško Knežević ima da kaže. Odbrana je sigurna da ishod vođenja krivičnog postupka na ovako neutemeljenoj optužnici može biti samo oslobađajuća presuda za Duška Kneževića", zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas