BERANAC BIO ŽRTVA NACIONALISTIČKOG MALTRETIRANJA

Tomkić prodaje kuću, ne osjeća se bezbjedno

Policija vjeruje da su Igora Tomkića dvojica mladića, Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19), pretukla krajem marta u njegovom kiosku u neselju Dolac. Brzo su uhapšeni, a samo dva-tri dana kasnije njihov treći drug Aleksandar Savović (21) zapalio mu je kiosk, navodno zbog odmazde što su mu uhapšeni prijatelji
3750 pregleda 7 komentar(a)
Trafika Tomkića, Foto: Novosti
Trafika Tomkića, Foto: Novosti

Beranac Igor Tomkić, za koga se vjeruje da je krajem marta bio žrtva nacionalističkog maltretiranja, prodaje kuću u naselju Dolac, gdje je pretučen a zatim mu je zapaljen i kiosk-prodavnica.

Tomkićevu kuću 24 sata obezbjeđuje policija, osumnjičeni za napad na njega i njegovu imovinu su uhapšeni, ali on se, kako je rekao “Vijestima”, ne osjeća sigurno.

Za njega se situacija nije promijenila nabolje, pa ne zna šta više da radi. „Ne znam da li ću samo napustiti taj kvart ili otići iz Berana“, rekao je Tomkić.

Policija vjeruje da su Igora Tomkića dvojica mladića, Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19), pretukla krajem marta u njegovom kiosku u neselju Dolac. Brzo su uhapšeni, a samo dva-tri dana kasnije njihov treći drug Aleksandar Savović (21) zapalio mu je kiosk, navodno zbog odmazde što su mu uhapšeni prijatelji.

Bezbjednosni slučaj je poprimio šire i političke razmjere zbog činjenice da je Igor hrvatske nacionalnosti i da mu, kako je tada rekao, grupa huligana iz tog naselja već godinu do godinu i po prijeti i da ga vrijeđa na nacionalnoj osnovi.

Roditelji mladića koji su uhapšeni tvrdili su međutim da slučaj ima bilo kakve veze sa tim što je Igor Hrvat. Vlada je u javnim nastupima zaštitila Tomkića i dodjelila mu 12.000 eura za sanaciju štete koja je nastala paljenjem objekta.

Radeviću i Petriću trenutno se sudi u Osnovnom sudu u Beranama zbog krivičnih djela nanošenje teške tjelesne povrede u sticaju sa nasilničkim ponašanjem. Do sada je održano samo jedno ročište, dok je drugo odloženo zbog odlaska sudije u penziju.

„Moj život se pretvorio u agoniju. Policija je pred kućom. Ali kada prolazim prema gradu sa djetetom i suprugom, osjećam da me neprijatno gledaju. Na slobodi je još nekoliko mladića iz te bande“, kaže Tomkić.

Njemu je, navodi, neprijatno da dolazi na suđenja na koja se okuplja rodbina okrivljenih. Svjedoci sada, kako tvrdi, pod pritiskom mijenjenjaju iskaze.

Slučaj Tomkić talasao je crnogorsku javnost krajem marta i polovinom aprila. Dok su premijer Duško Marković i njegovi ministri, kao i poslanik Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), tvrdili da je slučaj nacionalistički, iz lokalne uprave u Beranama su ponavljali da se radi o bezbjednosnom pitanju i kriminalu. Održana je i vanredna sjednica Skupštine opštine Berane, na kojoj je osuđuen napad i nasilje nad sugrađaninom Tomkićem. Donijet je i zaključak da je “napad na Tomkića napad na multikulturalne, multinacionalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore, a postupci pojedinaca ili organizovani grupe ne odražavaju pravu sliku stanja u Beranama, te da isti ne mogu narušiti tradicionalni multietnički sklad i suživot koji je odlika Berana”.

Uprava policije je nekoliko dana demonstrirala silu na ulicama Berana sa pripadnicima Posebne jedinice, opremljene dugim cijevima i skoro da je zavela vanredno stanje u tom gradu.

Tomkić tvrdi da je namjeravao da na mjestu kioska izgradi objekat od tvrdog materijala, ali da ima problema sa dobijanjem dozvola. On kaže i da dva mjeseca ne može da uspostavi komunikaciju sa Savjetom za kontrolu rada policije.

“Svi mi okreću glavu. Niko se ne oglašava”, kaže Igor.

Porodica Tomkić je ugledna i uvažena u Beranama. U ovom gradu žive šest decenija i nikada niko nije imao sličnih problema. Njegovi roditelji i brat žive u centru grada, dok se Igor prije 12 godina odselio u naselje Dolac.

Ranije je izjavio da nije imao problema sve dok se 2016. godine nije vratio iz Njemačke gdje mu je odbijen zahtjev za azil, i kada je zakupio kiosk. Tada je, kako je rekao, lokalna banda iz tog naselja počela da ga reketira i uznemirava.

„Šta da očekujem kada prestane policijska zaštita. Zaista ne znam šta da radim i situacija je za mene i moju porodicu u ovom naselju potpuno nepodnošljiva. U tom kvartu života više nema“, tvrdi Tomkić.

HGI prati slučaj, Savjet će brzo odlučiti po pritužbi

U Savjetu za građansku kontrolu rada policije “Vijestima” je potvrđeno da se Tomković u više navrata interesovao za ishod pritužbe u vezi sa svojim slučajem, koju je Savjet pokrenuo nakon prvog napada.

Rekli su da je predmet u finalnoj fazi i da bi na prvoj narednoj sjednici trebalo da bude donijeta odluka.

Dokumentacija u predmetu dostavljena je i na uvid Hrvatskoj građanskoj inicijativi, koja je pitala za pritužbu, rečeno je “Vijestima”.