Vila Marovića i zvanično u rukama države

Sud nije povjerovao u svjedočenja Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Radojici Krstoviću za kupovinu i utvrdio da je Marovićeva fiktivno prodala nekretninu tivatskom biznismenu
15758 pregleda 8 komentar(a)
Bivša vila Marovića, Foto: Vuk Lajović
Bivša vila Marovića, Foto: Vuk Lajović

Luksuzna četvorospratna vila u budvanskom naselju Babin do, koju je Đorđina Marović, supruga šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića fiktivno prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću, zvanično je prije pet dana prešla u vlasništvo države Crne Gora.

To piše u listu nepokretnosti u koji su "Vijesti" imale uvid.

Država se zvanično 23. maja uknjižila u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na milionski vrijednu nekretninu, nakon što je presuda podgoričkog Višeg suda o oduzimanju imovine Marovićeve, zbog sumnje da je stečena kriminalom, postala pravosnažna, jer ju je potvrdio i Apelacioni sud.

Država je „ostala kratka“ za 38.905 eura, koliko nije izmiren poreski dug koji i dalje stoji kao teret na tu nekretninu.

Viši sud oduzeo je vilu Krstoviću prihvatajući dokaze koje je dalo Specijano tužilaštvo da je riječ o fikativnoj prodaji, a da je Marovićeva izgradila vilu novcem, koji su od kriminala stekli njen suprug Svetozar i sin Miloš. Apelacioni je potvrdio takvu presudu početkom marta.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju atraktivne nekretnine.

“Sud je jasno i bez sumnje utvrdio da se radilo o fiktivnom pravnom poslu i da Krstović nije isplatio 1,5 miliona eura za kupovinu kuće, te da je prenos imovine bio fiktivan sa jednim logičnim ciljem da se spriječi njeno oduzimanje”, piše u presudi.

Krstović je oktobra 2015. kupio vilu od Đorđine Marović, u jeku istrage Specijalnog državnog tužilaštva protiv njenog supruga i sina. Tokom finansijske istrage, koju je vodio tim na čijem je čelu Milivoje Katnić utvrđeno je da Krstović nije isplatio novac za kupovinu, zbog čega se sumnja da je to bila samo maska, kako bi Marovići zadržali vrijednu imovinu i izbjegli oduzimanje.

Marovićeva je vilu u Budvi kupila još 2012. za 300.000 eura od proslavljenog fudbalskog radnika Miljana Miljanića. Kuću ruši, a iste godine u avgustu predaje Opštini Budva zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, koju dobija, nakon čega gradi raskošnu vilu.

Objekat, kako piše u katastarskoj evidneciji, raspolaže podrumom od 118 kvadrata, u suterenu se nalazi nestambeni prostor od 149 kvadrata, u prizemlju je stambeni prostor od 219 kvadrat, na prvom spratu je stan od 146 kvadata, dok je na drugom spratu stan od 75 kvadrata. Kuća ima dvorište od 500 kvadrata i voćnjak od 41 kvadrat.

Taman kada su radovi okončani, ljeta 2015. godine, Specijalno tužilaštvo započinje brojne istrage zbog sumnje da je ekipa na čelu sa Marovićem oštetila Opštinu za više desetina miliona eura... Đorđina Marović odlučuje da vilu proda u oktobru 2015. godine, sedam dana prije nego što je Specijalno državno tužilaštvo naložilo hapšenje njenog sina Miloša.

Saglasnost na ugovor o kupoprodaji sporne vile dao je i Svetozar Marović. U ugovoru koji je zaključen sa Krstovićem se navodi da je Marovićeva na ruke dobila 300.000 eura, dok je preostali 1.200.000 eura trebalo da joj bude uplaćeno do 6. novembra 2015. na bankovni račun ili u kešu. Krstović je kazao da je novac za kupovinu pozajmio od Boljevića.

Novac u Crnu Goru prenosili saradnici Caneta Subotića

Subotić je na suđenju rekao da je krajem avgusta ili početkom septembra 2015. godine svom dugodišnjem prijatelju Isatu Boljeviću pozajmio milion i po eura.

„Ja sam mu taj novac pozajmio jer mi je drug i prijatelj. Došao je kod mene u hotel na Svetom Stefanu u Crnoj Gori i tu sam mu predao novac. On me je prethodno pozvao mobilnim telefonom i tražio pozajmicu. Tada sam bio u Ženevi. Rekao sam da nije problem. Nakon nekoliko dana sam došao na Sveti Stefan i dao mu novac. To je moj zarađeni i ušteđeni novac od izdavanja nekretnina u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu“, rekao je na suđenju Subotić.

Novac su u Crnu Goru prenosili njegovi saradnici, nekad ih je bilo i po deset. Sud nije osporio vjerodostojnost ugovora kojim je Đorđina Marović kupila staru kuću od Miljanića, ali je bilo diskutabilno porijeklo novca kojim je isplatila dogovorenu cijenu. Đorđina je tvrdila da joj je novac dao sin Miloš, koji je prethodno prodao zemlju u Krimovici.

Bonus video: