Suđenje Medojeviću i ostalima: Svjedoci od ušteđevina donirali novac PZP-u

Šest svjedoka koji su danas dali iskaz u Višem sudu u Podgorici, izjavili da su ulatili po 2.000 eura na ime donacije PZP-a, jer su imali ličnu ušteđevinu, uplate od rodbine iz inostranstva, zarada od honorara i poljoprivrede
5627 pregleda 9 komentar(a)
Medojević sa suprugom dolazi na suđenje, Foto: Savo Prelević
Medojević sa suprugom dolazi na suđenje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2019. 12:53h

U nastavku suđenja lideru Pokreta za Promjene Nebojši Medojeviću i još jedanaest okrivljenih za pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije, danas je u Višem sudu u Podgorici saslušano šest svjedoka, koji su kazali da su uoči izbora 2016. godine, uplatili po 2.000 eura na ime donacije PZP-u, za izbornu kampanju.

Na njihove iskaze, prigovorila je specijalani tužilac Lidija Vukčević, koja smatra da su u suprotnostima sa materijalnim dokazima.

Aleksandra Dedejić kazala je da je uplatila 2.000 eura. Navela je da je imala ušteđevinu jer joj je ujak iz USA slao tri - četiri puta godišnje novac.

Aleksandar Kojičić iz Golubovaca, kao odbornik je imao vansudsko poravnanje i zarađivao je od poljoprivrede i od toga uplatio 2.000 eura.

Bojana Zulić je na suđenju rekla da je zarađivala honorarno kao prevodilac, radila u PZP i osjećala obavezu da uplati 2.000 eura.

Svjedok Goran Šćepanović je nekada radio u inostranstvu i iz sopstvenih sredstava je uplatio 2.000 eura. Dodao je i da ima ugostiteljski objekat.

Advokat Dražen Medojević je kao branilac primjetio da su svi iskazi logični, te da nisu u suprotnosti sa dokazima. I advokat Dušan Radosavljević se zapitao, sa kojim je to dokazima u suprotnosti, kada još nisu provedeni.

"Tužilac svjedoke ispituje o porijeklu novca, ne o dva miliona, ne o 200.000 eura, već za 2.000 eura, što je žalosno", smatra on.

Okrivljeni Nebojša Medojević je ponovio da se radi o političkom procesu, i dodao da je tužilac pristrasan.

"Treba provjeriti da li je uplaćivan novac i da li postoje uplatinice. Svjedoci su potvrdili da su potpisali uplatnice i donirali novac. Dok u DPS-u su takođe vršene uplate na ime donacija, ali kada pitate te građane, oni za to uopšte ne znaju da su uplaćivali donaciju DPS-u", kazao je lider PZP-a.

Specijalni tužilac je tražila od suda da se u zapisnik unese i ovaj dio koji je Medojević rekao za DPS. Predsjednica vijeća je navela da će sud da ocijeni što je bitno da se unese u zapisnik.

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pripadnici te organizacije, prema optužnici postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.