Đurđiću šest mjeseci kućnog zatvora

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice bivšeg izvršnog direktora Atlas banke
6532 pregleda 13 komentar(a)
Đurđić, Foto: Vijesti
Đurđić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 13.06.2019. 19:45h

Viši sud u Podgorici je danas prihvatio sporazum o priznanju krivice bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđica.

Nakon danas održanog ročišta, sud je prihvatio da Đurđić bude kažnjen šest mjeseci zatvora koje će izdržavati u stambenm prostorijama.

Osim ove kazne, sud mu je izrekao i sporednu kaznu, i to novčanu u iznosu od 2.000 eura, kao i 200 eura da uplati u humanitarne svrhe u Javnoj ustanovi Klinički centar Crne Gore, kao i da plati sudske troškove.

Sud je saopštio da će Đurđiću, ukoliko jednom napusti samovoljno prostoriju za izdržavanje kazne, u trajanju od pet sati, ili dva puta u trajanju od šest sati, odrediti da ostatak kazne provede u zatvoru.

Đurđić je danas, odgovarajući na pitanja suda, kazao da je njegov potpis na sporazumu o priznanju krivice, da je svojom voljom prihvatio sporazum, da priznaje krivicu u potpunosti i da na njega niko nije vršio pritisak.

Punomoćnik “Atlas banke” advokat Vladan Đuranović kazao je danas na ročištu da se ne protivi da sud usvoji sporazum o priznanju krivice.

“Saglasni smo da se usvoji sporazum o priznanju krivice, jer okrivljenom Đurđiću nije stavljeno na teret da je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, zato ne postavljamo imovinsko pravni zahtjev”, kazao je Đuranović.

Specijalni tužilac Stojanka Radović je rekla da Đurđiću ništa nije obećano mimo onoga što piše u sporazumu.

Sudija Biljana Uskoković je predsjedavala ročištem. Specijalni tužilac Stojanka Radović zaključila je sporazum o priznanju krivice da Đurđićem i njegovim braniocem advokatom Lazarom Akovićem.

Đurđić je priznao krivicu u potpunosti da je po nagovoru Duška Kneževića potpisao garanciju na 12,5 miliona eura, koja nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Atlas banke, u vezi kupovine hotela Princes u Baru, a garancije su izdate kompaniji Kaspija properti.

Viši sud u Podgorici je prošlog mjeseca potvrdio optužnicu specijalnog državnog tužilaštva protiv direktora "Atlas banke" Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, zbog sumnje da su nezakonito izdali garancije na iznos od 12,5 miliona.

Kneževiću se optužnicom specijalnog tužilaštva stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja i Đurđića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

U optužnici se navodi da je Knežević 20. maja 2015. sa umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” AD Podgorica, da potpiše garanciju i ovjeri službenim pečatom garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na 12,5 miliona eura. Naveo je da je nalogodavac Knežević, a da je korisnik “Kaspia Properti”, i kojom se garantuje da će “Atlas banka” ovoj kompaniji platiti najviše do ovog iznosa od 12,5 miliona eura, na ime kupovine hotela “Princes”.

Biznismen Duško Knežević, koji se nalazi u bjekstvu, odbio je da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom „Kaspia Property“.

Specijalni tužilac je u obrazloženju optužnice naveo da iz prikupljenih dokaza tokom izviđaja i istrage utvrđeno da su okrivijeni izvršili krivična djela.

Bonus video: