Boljeviću 17 godina i pravosnažno

Zoran Boljević je oglašen krivim da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju više osoba
6065 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelacioni sud pravosnažno je osudio Zorana R. Boljevića na 17 godina zatvora za ubistvo strica Slavka Boljevića i ranjavanja bratanića Alekse Boljevića 22. avgusta 2016. godine.

Tom odlukom drugostepeni sud je potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici, koju je izreklo krivično vijeće sudije Predraga Tabaša.

Zoran Boljević je oglašen krivim da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo u pokušaju više osoba.

Prema navodima optužnice, on je, nakon svađe, iz pištolja ispalio hitac u Slavka Boljevića koji ga je pogodio u desni bočni trbušni predio, a zatim je ispalio i hitac koji je pogodio Aleksu Boljevića u lijevi slabinski predio.

Sudija Tabaš je u obrazloženju presude kazao da je sud na osnovu činjenične građe, utvrdio da je okrivljeni Boljević izvršio krivično djelo: „Okrivljeni je postupao je sa direktnim umišljajem. Bio je ubjeđenja da mu je nanesena nepravda od strane Slavka Boljevića i suda. Nije bilo grubog vrijeđanja od strane oštećenih. Olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne je to što ranije nije bio osuđivan. Kazna od 17 godina zatvora je srazmjerna stepenu krivice”, rekao je Tabaš, obrazlažući presudu.

To je prihvatio i Apelacioni sud.

“Pravilno je prvostepeni sud na strani optuženog kao olakšavajuću okolnost cijenio njegov raniji život - neosuđivanost. Viši sud je kao olakšavajuću okolnost cijenio i starosnu dob optuženog. Kada se imaju u vidu navedene olakšavajuće okolnosti, kao i činjenica da na strani optuženog nije bilo otežavajućih okolnosti van elemenata bića predmetnog krivičnog djela, to je i po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni Viši sud optuženom za izvršeno krivično djelo pravilno odmjerio kaznu zatvora u trajanju od 17 godina. Kazna je, i po nalaženju ovog suda, srazmjerna stepenu krivice optuženog i težini počinjenog krivičnog djela i ista predstavlja onu kaznu koja je neophodno potrebna da se ostvari svrha kažnjavanja, kako optuženi ubuduće ne bi vršio krivična djela”, piše u obrazloženju Apelacionog suda.