Asad nikad neće biti izručen Crnoj Gori

Izvor “Vijesti” iz američkog Stejt departmenta tvrdi da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da bilo ko sa obavještajnom prošlošću završi u zatvoru ili pritvoru neke strane države
18704 pregleda 25 komentar(a)
Bivši agenti nemaju razloga za brigu: Asad, Foto: N1
Bivši agenti nemaju razloga za brigu: Asad, Foto: N1

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće rizikovati da njihovi državljani, koji su radili u tamošnjim obavještajnim službama, budu u pritvoru stranih država - zato Crnoj Gori nikada neće biti izručen bivši agent američke tajne službe (CIA) Džozef Asad, kojeg je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) označilo kao vođu organizovane kriminalne grupe.

To tvrdi izvor “Vijesti” iz američkog Stejt departmenta, koji je ranije obavljao odgovorne poslove u američkom bezbjednosnom sektoru.

Konstatuje da će, zbog takve politike, SAD spriječiti i njegovo izručenje Crnoj Gori ili bilo kakvo hapšenje od strane drugih država.

Tako je prošle godine, uz intervenciju Ambasade SAD, Asad oslobođen iz pritvora Abu Dabija, nakon što je na aerodromu uhapšen po crnogorskoj potjernici zbog pokušaja terorizma 2016. godine, u narodu popularnog pod nazivom “državni udar”.

“SAD ne može dozvoliti da se ugrozi njena bezbjednost ni na koji način, a jedan od načina jeste ukoliko bivši obavještajac negdje krene da priča o tajnim poslovima službe u kojima je učestvovao”, tvrdi izvor “Vijesti”. Na isti način će biti tretirani bivši agent CIA Džon Džozef di Paolo i bivši agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) - Ladislao Karbaljos, Skot Rivas i Horhe Mijar.

Riječ je, tvrdi, o agentima koji su “najureni” iz svojih službi (CIA i FBI).

“Iz bezbjednosnih razloga obavještajne agencije ne otpuštaju svoje ljude, kao što to rade kompanije i drugi sektori, već ih ‘penzionišu’”, pojašnjava izvor “Vijesti”.

Takvi ljudi obično koriste veze koje su stekli u službi kako bi se bavili poslovima u bezbjednosnom sektoru.

Nerijetko se i odmetnu da završavaju prljave poslove za strane službe ili kriminalne grupe, a CIA ili FBI bekgraund im značajno koristi u tim slučajevima.

U tim slučajevima, američke službe bivše agente sankcionišu u skladu sa svojim pravilima.

Još istražuju Asadovu grupu

Crnogorsko specijalno tužilaštvo od 2016. godine istražuje Asadovu grupu, koja je 16. oktobra navodno bila zadužena da napravi šemu evakuacije, osmisli odbranu komandnih punktova nakon planiranog obračuna ispred zgrade parlamenta i instalira uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije “Patriot Defence Group” za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon terorističkog napada u vrijeme izbora.

To je djelimično na suđenju potvrdio i Brajan Skot, šef te agencije.

Asad, međutim, još nije optužen za pokušaj terorizma.

On je ranije pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem.

Asad navodi da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbjednosno savjetovao izraelskog političkog konsultanta Arona Šaviva, koji je bio zadužen za izbornu kampanju Demokratskog fronta (DF), čiji su lideri Andrija Mandić i Milan Knežević prvostepeno osuđeni za pokušaj terorozma.

SDT je nedavno saopštio da je optužnica za “državni udar” proširena i na Šaviva, koji je navodno prihvatio članstvo u kriminalnoj grupi i finansirao aktivnosti namijenjene ostvarenju krivičnog djela. Šaviv i Asad su vlasnici strane kompanije koja je, kako sumnjaju u SDT-u, ruskim novcem finansirala izbornu kampanju DF-a.

Sa računa te kompanije Asadovoj firmi “Peregrine Consulting Group”, čije je sjedište u Abu Dabiju, isplaćeno je u oktobru 2016. godine oko 76.000 eura. Asad je u to vrijeme boravio u Crnoj Gori.

Direktorica kompanije je Asadova supruga, takođe bivša agentica CIA.

Asad je posljednji put Crnu Goru napustio u noći 16. oktobra, nakon što je SDT tog jutra (na dan izbora) uhapsio grupu srpskih državljana, prvostepeno osuđenih za pokušaj terorizma.

Okrivljeni još nijesu dobili presudu

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, u podgoričkom Višem sudu, počelo je 6. septembra 2017. a okončano 28. marta 2019. godine. Prvostepena osuđujuća presuda izrečena je 9. maja.

Presuda vijeća sudija Višeg suda, na čelu sa sutkinjom Suzanom Mugošom, još nije dostavljena. Mugoša je od predsjednika Višeg suda nedavno tražila još vremena za pisanje presude zbog obimnosti dokaznog materijala.

Optužnica je podignuta protiv Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, opozicionih političara Mandića i Kneževića, zatim Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića, Miloša Jovanovića, Srboljuba Đorđevića, Kristine Hristić, Branke Milić, Milana Dušica, Dragana Maksića i Mihaila Čađenovića.

Prema navodima optužnice specijalnog tužioca Saše Čađenovića, Šišmakov i Popov izvršili su krivično djelo terorizam u pokušaju, a Dikić, Bogićević i Ristić krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja. Oni i svi ostali optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Andrija Mandić, prema optužnici, postupao je po uputstvima organizatora kriminalne organizacije i vrbovao druge koji će učestvovati u pripremanju i izvršenju krivičnih djela. Piše da je prenosio uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije njenim pripadnicima i objezbjeđivao upotrebu službenih vozila radi prevoza pripadnika kriminalne organizacije na sastanke...

Milan Knežević je, prema tom aktu, takođe postupao po upustvima i naredbama organizatora, prenosio poruke i upustva između pripadnika kriminalne organizacije i bio zadužen za realizaciju protesta ispred Skupštine Crne Gore, koji će biti korišćeni za realizaciju kriminalnog plana i nasilnog ulaska u tu instituciju...

Nije okončan postupak za izručenje Friga?

Asadovu grupu su, pored Amerikanaca, činili Izraelac Joram Frig, stručnjak za protivelektronsko djelovanje Mateos Konstantinu i dva Iračana Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija.

Frig je nedavno po crnogorskoj potjernici uhapšen na Kipru, a postupak njegove ekstradicije Crnoj Gori još traje pred nadležnim sudom te države.

“Već je bilo više ročišta za njegovo izručenje, a naredno je zakazano za septembar”, tvrdi izvor “Vijesti”. Iako nije u pritvoru, Frig je i dalje na Kipru, a zbog tekućeg postupka mu je oduzet pasoš i morao je položiti određenu kauciju.

I “Fox News” branio Asada

Da Sjedinjene Američke Države neće lako prepustiti svog državljanina crnogorskim istražnim organima pokazao je i način kako je Asada najavila televizija “Fox News”, bliska američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

“Riječ je o čovjeku koji je godinama bio na liniji fronta u borbi protiv terorizma, a sada ga Crna Gora traži pod optužbom da je kovao zavjeru protiv diktatora te države”.

U najavi su dalje kazali da zahtjev Crne Gore ostavlja Trampovoj administraciji dva izbora da zaštiti čovjeka koji je “nebrojeno puta rizikovao život za svoju zemlju i naljuti NATO saveznika” ili da “izruči čovjeka koji zna najosjetljivije tajne” Crnoj Gori, koja, navode, ima očajne rezultate u poštovanju ljudskih prava.

Bonus video: