NEĆE IĆI U ZATVOR

Tjelohranitelj Šarića pušten da se brani sa slobode: Nožem tražio priznanje, ali neće u pritvor

Ipak, zabranjeno mu je da napušta mjesto prebivališta - Tivat
27521 pregleda 16 komentar(a)
Bajčeta (lijevo), sa Jovicom Lončarem i Duškom Šarićem, Foto: Savo Prelević
Bajčeta (lijevo), sa Jovicom Lončarem i Duškom Šarićem, Foto: Savo Prelević

Podgoričanin Vladimir Bajčeta neće ići u spuški zatvor iako je nožem prisiljavao jednog od uhapšenih Tivćana da mu nešto prizna.

Ipak, zabranjeno mu je da napušta mjesto prebivališta - Tivat.

Takvu odluku donio je sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda Špiro Pavićević, koji je potvrdio “Vijestima” da je saslušao Bajčetu.

Objasnio je da nije prihvatio predlog tužilaštva da Bajčetu pošalje u pritvor, jer nije osnovan.

“Pritvorski osnov bio je uticaj na svjedoke. Ocijenio sam da je neosnovan, jer su oba svjedoka u Istražnom zatvoru po rješenju drugog suda i ne može uticati na njih”, obrazložio je sudija Pavićević.

Dodao je da je osim zabrane mjesta prebivališta Bajčeti zabranio i da se sretne sa svjedocima, ukoliko bi im bio ukinut pritvor.

Bajčeta je uhapšen prije dva dana u Tivtu zbog sumnje da je počinio krivično djelo prinuda.

Prema saznanjima “Vijesti”, lisice na ruke stavljene su mu nakon što je jedan od osumnjičenih u akciji “Manjifiko” prijavio da mu je prijetio i pokušao ga prinuditi da nešto učini u njegovu koristi.

“Vijestima” je poznat identitet osobe koja je optužila jednog od dugogodišnjih tjelohranitelja Pljevljaka Duška Šarića, pravosnažno oslobođenog za pranje novca, ali i na šta ga je Bajčeta primoravao.

Duško Šarić rođeni je brat Darka Šarića optuženog za šverc 5,7 tona kokaina i pranje 22 milona eura.

Ukoliko se dokaže da je Bajčeta kriv, prema Zakonu može mu biti izrečena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, koliko je predviđeno za onog ko drugog silom ili prijetnjom prinudi da nešto učini ili ne učini ili trpi.

Stroža kazna predviđena je za onog ko to učini na svirep način ili prijetnjom ubistvom ili teškom tjelesnom povredom - od šest mjeseci do pet godina.

“Ako je usljed djela iz st. 1 i 2 ovog člana nastupila teška tjelesna povreda ili druge teške posljedice, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina”, propisuje stav 3. tog člana zakona.

Iz Uprave policije nijesu se zvanično oglašavali zbog hapšenja Bajčete, a nezvanično su potvrdili da ga jedan od uhapšenih Tivćana optužuje za prijetnje i prinudu.

Akcijom “Manjifiko” policija je presjekla međunarodni lanac krijumčarenja kokaina iz Kolumbije u Crnu Goru i uhapsila sedam Tivćana, dok za četvoricom tragaju.

Nakon saslušanja kod sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića pritvor do 30 dana određen je Srđanu Pavloviću, Milošu Petriću, Toniju Petkoviću, Đuru i Milošu Peroviću i Radu Samardžiću.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić nije tražila od sudija da iza spuških rešetaka pošalje Božidara Božović.

Hapšenje su izbjegli Danilo Đurović, Bane Miletić i još dvije osobe čiji identitet nijesu saopštili iz Uprave policije.

Saša Petrić koji je privođen u toj akciji, pušten je nakon što je, kako tvrdi, policiji dokazao da je oružje pronađeno u njegovoj kući pripadalo njegovom ocu.

U telefonskom razgovoru sa novinarkom “Vijesti”, kazao je da nema veze sa ostalim osumnjičenim, niti prodajom droge.

Zadržavanje je juče ukinuto Božidaru Božoviću, a ostali su nešto poslije 19 sati privedeni kod sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića.

Saslušanja nijesu završena do zaključenja ovog broja “Vijesti”.

Iz UP-a su zvanično saopštili da su pretresli 11 lokacija na području Tivta i da sumnjaju da su pripadnici tivatske kriminalne grupe švercom kokaina stekli veliku imovinsku korist koju su pranjem novca pokušali da ubace u legalne finansijske tokove.

Iz UP-a su najavili da će u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa sprovođenjem finansijske istrage u tom predmetu.

Izvor “Vijesti” ranije je kazao da grupu uhapšenu u Tivtu policija i SDT sumnjiče da je od početka godine u Crnu Goru iz Kolumbije prošvercovala 18 kilograma kokaina, koji su potom prodavali na crnogorskom primorju.

Organizatori te grupe navodno su Đurović i Miletić.

Preporučujemo za Vas