Policija bi prećutala da im je Ban šamarao službenika da novinar nije pitao

Savjet je UP-u preporučio da se ubuduće odmah oglasi kada policajac bude napadnut na poslu, jer ne postoje opravdani razlozi da bilo ko bude izuzet od pominjanja u profesionalnom saopštenju
34174 pregleda 62 komentar(a)
Ošamario policajca na dužnosti: Dejan Ban, Foto: "Vijesti"
Ošamario policajca na dužnosti: Dejan Ban, Foto: "Vijesti"
Ažurirano: 09.09.2019. 09:22h

Policija bi prećutala da je biznismen Dejan Ban u Tivtu vrijeđao i šamarao njihovog službenika, da od novinara “Vijesti” nijesu dobili pitanja u vezi sa tim incidentom.

To proizilazi iz odgovora koje je Uprava policije dostavila Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je UP-u preporučio da se ubuduće odmah oglasi kada policajac bude napadnut na poslu, jer ne postoje opravdani razlozi da bilo ko bude izuzet od pominjanja u profesionalnom saopštenju.

Prema Zaključku Savjeta od 5. septembra, članovi tog tijela po sopstvenoj inicijativi razmatrali su slučaj fizičkog napada na policijskog službenika R. N.

Izvršni direktor Pomorskog saobraćaja i suvlasnik te kompanije, podgorički biznismen Ban, policajca je napao na aerodromu u Tivtu.

“Vijesti” su 8. avgusta objavile da je on “mercedesom” došao pred terminalnu zgradu aerodroma i zaustavio se na mjestu gdje je saobraćajnom signalizacijom izričito zabranjeno zaustavljanje i zadržavanje vozila. Uniformisani policajac R. N. koji je bio na dužnosti na aerodromu, prišao mu je, opomenuo ga da tu ne smije parkirati vozilo i naložio da ga ukloni.

Nakon toga, Ban je prvo verbalno, a onda i fizički nasrnuo na policajca kojeg je, prema tvrdnjama svjedoka, i ošamario.

Kolege napadnutog policajca su biznismena odmah uhapsili, ali ga je tužilaštvo pustilo da se brani sa slobode.

Savjet tražio detaljne informacije

Savjet za građansku kontrolu rada policije tražio je od UP-a detaljnu informaciju o tom događaju i svemu što su preduzeli prema Banu, “poznatom poslovnom čovjeku, koji je, prema pisanju ‘Vijesti’, fizički napao službenika granične policije u Tivtu”.

“Zatražena je i informacija o trenutnom statusu predmeta u nadležnom tužilaštvu”, piše u dokumentu Savjeta koji je postupao u sastavu mr sci. Aleksandar Saša Zeković, prof. dr Dražen Cerović, doc. dr Branislav Radulović, dr Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić.

Savjet je od UP-a dobio odgovor da je njihovog službenika Ban fizički napao 22. jula u 7.20 časova, u blizini pristanišne zgrade, prilikom službenog postupanja.

“Istog dana, odmah nakon preuzimanja prijavljenog D. B. i prikupljanja obavještenja od njega, o događaju je obaviješten dežurni ODT u Kotoru, koji je naložio dalje mjere i radnje na osnovu kojih će kvalifikovati događaj, odnosno utvrditi sve činjenice i okolnosti prijavljenog događaja. Naložio je prikupljanje obavještenja i od policijskog službenika R. N. Izuzet je i video-zapis nadzorne kamere na mjestu događaja i prikupljena su obavještenja od svjedoka”, informisali su Savjet iz UP-a.

Objasnili su im da su sačinjeni spisi i prikupljeni dokazni materijal dostavljeni ODT-u u Kotoru, koji ih je obavijestio da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu iz člana napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti “učinjenom od strane D. B. na štetu policijskog službenika R. N.”

Dodali su da su protiv Bana podnijeli krivičnu prijavu i da ih je kotorsko Tužilaštvo informisalo da je taj postupak u fazi izviđaja.

Iz Savjeta ističu da su se posebno interesovali da li se policija samostalno oglasila povodom incidenta, ili je oglašavanje bilo naknadno, pošto su mediji saznali za incident.

“Iz Uprave policije su saopštili da je nakon upućenih pitanja od strane dopisnika ND ‘Vijesti’ iz Tivta, S. L., u vezi sa ovim događajem, sačinjen odgovor na osnovu informacija koje su dobijene od Sektora granične policije i Centra bezbjednosti Herceg Novi. Nakon objavljivanja na portalu ‘Vijesti’, taj odgovor Uprave policije je, na zahtjev, dostavljen i ostalim zainteresovanim medijima”, pojasnili su Savjetu iz UP-a.

Očekuju od suda da kaznom zaštiti policiju

Iz tog Skupštinskog tijela istakli su da imaju društvenu odgovornost da snažno osude svako neprimjereno postupanje i ponašanje prema policijskom službeniku.

“Ta obaveza je naročito naglašena kada se, kao u ovom slučaju, dodatno radi o fizičkom napadu na policijskog službenika. Fizički napadi na policijske službenike za ovaj Savjet predstavljaju neprihvatljiva djela koja ukazuju na nepoštovanje države i namjeru pojedinca, zbog osjećaja sopstvenog značaja, moći, uticaja ili snage, da bude iznad države i vladavine prava. Savjet vjeruje da će i postupajući sudija iskoristiti svoju nezavisnost i samostalnost, u pravcu slanja odgovarajuće društvene poruke i zaštite ugleda i integriteta policijske profesije koja je isključivo posvećena bezbjednosti građana. Važno je i da se potvrdi ravnopravno postupanje u odnosu na ranije osuđena lica za isto krivično djelo”.

Ocijenili su da su policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat u tom slučaju postupili redovno i profesionalno “i pokazali da se zakon primjenjuje jednako prema svima bez obzira na ekonomski status i materijalni položaj”.

Braća Dejan i Dušan Ban važe za osobe bliske lideru DPS-a i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, sa kojim je jedan od njih i u kumovskim odnosima.

Pomorski saobraćaj, firma koja ima monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi, već 15 godina je u većinskom vlasništvu braće Ban. Oni su 2004. godine, tada državnu firmu koja je bila u većinskom vlasništvu Fonda PIO, i svojom zaradom dopunjavala hronično deficitarni crnogorski penzioni fond, po odluci Savjeta za privatizaciju, dobili bez javnog tendera, kupovinom državnih akcija na berzi.

Za to je firma “Prohouse”, u kojoj su braća Ban sarađivala sa Željkom Mihailovićem, državi platila 1,2 miliona eura, od čega samo 680.000 eura u kešu, a ostatak obveznicama stare devizne štednje koje su prethodno kupili po diskontovanim cijenama.

Bonus video: