Potvrdili da su dali kuću u zakup DF-u i platili porez

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći
4751 pregleda 2 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2019. 17:56h

U nastavku suđenja lideru Pokreta za Promjene Nebojši Medojeviću i još jedanaest okrivljenih za pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije, u Višem sudu u Podgorici saslušano je 12 svjedoka.

Mladen Mićunović i Zoran Vukčević svjedočili u vezi davanja kuća u zakup za potrebe kampanje DF-a uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Oni su kazali da su sačinili ugovore o zakupu, uredno su isplaćeni i uredno su platili porez državi od tog posla.

Vukčević je naveo da je isplaćen 12.000 eura za zakup kuće, te da mu je novac dao okrivljeni Željko Šćepanović.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević navela je da u finansijskoj dokumentaciji DF-a nije evidentiran pomenuti iznos izdvojen za zakup kuće.

"Nema porijekla za toliko novca", dodala je tužiteljka Vukčević.

Optuženi Medojević je kazao da DF nema blagajnu i da plaćanje zakupa kuće se ne može dovesti u vezu sa pranjem novca.

Svjedok Ivan Đurović, producent i vlasnik firme “Artikulacija” potvrdio je da ga je DF angažovao na snimanju reklame i nekoliko mitinga u vrijeme predizborne kampanje.

Dodao je da je isplaćen u potpunosti, kao i da je taj novac potrošio na investicije i potrebe firme.

Na pitanja odbrane kazao je da mu niko iz DF-a nije tražio da novac dobijen od tog posla uplati na račun te partije.

Pomorci iz Kotora, Petar Vukić, Tomo Cenerić i Miodrag Zvicer su svjedočili u vezi izgradnje kuće za koje su angažovali optuženog Momira Nikolića navodeći da su ga uredno isplatili, te da je on koretktno odradio svoj posao.

Svjedok Vukić je pojasnio je da je Nikolića isplatio u dolarima, od novca koji je zaradio kao pomorac.

"Dobio sam građevinsku dozvolu za gradnju kuće od 300 kvadrata, Nikoliću i njegovim radnicima isplatio sam 50.000 dolara za građevinske radove, a novac sam im davao na ruke", kazao je Vukić.

Nakon toga specijalna tužiteljka Lidija Vukčević konstatovala je da okrivljeni Nikolić nije izdao bilo kakvu fakturu ili račun za izvedene radove, a potom je advokat Dušan Radosavljević kazao da je nemoguće utvrditi porez pored ovakvog načina plaćanja, te da je to bilo 1997. godine.

Branilac okrivljenog Nikolića, advokat Dražen Medojević, istakao je da je iskaz svjedoka Vukića potvrdio odbranu Nikolića, te da ne vidi nikakvu povezanost, osim zlonamjerne, između gradnje kuća krajem devedesetih i kampanje DF-a.

Okrivljeni Medojević je istakao da ne postoji ni udaljena sumnja da je optuženi Nikolić prao novac.

Lider PzP-a Nebojša Medojević i biznismen iz BiH Momir Nikolić, optuženi su da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Pripadnici te organizacije, prema optužnici postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Suđenje se nastavlja devetog oktobra.

Bonus video: