Timur Tmurni evropski zafrkava Mandića

Sutkinja je odredila da Mandićeva firma Jovanoviću u roku od 15 dana isplati 812,5 eura sudskih troškova
9927 pregleda 14 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Vijesti, Vijesti
Slavko Mandić, Foto: Vijesti, Vijesti

Osnovni sud u Kotoru odbacio je i treću tužbu koju je protiv pjesnika i satiričara Gorana Jovanovića, umjetničkog imena Timur Tmurni, podnio vlasnik Skala radija Slavko Mandić.

Naime, sutkinja Osnovnog suda u Kotoru Andrijana Zečević Vukićević je kao neosnovan, odbacila tužbeni zahtjev Mandićeve kompanije Maxko koja je osnivač Skala radija, da joj Jovanović zbog navodne povrede časti, ugleda i nanošenja materijalne štete, isplati 5.000 eura sa kamatom.

Sutkinja je odredila da Mandićeva firma Jovanoviću u roku od 15 dana isplati 812,5 eura sudskih troškova.

Ovo je treća, nepravosnažna presuda koju Jovanović dobija protiv Mandića i njegovih najbližih saradnika koji su ga tužili smatrajući da ih je u objavama na Fejsbuku, Jutjubu i drugim platformama, izvrgao ruglu, vrijeđanju, oklevetao i povrijedio njihovu čast i ugled, nanio im duševne bololove i prouzrokovao materijalnu štetu.

Prethodno su sudije Mišo Jakšić i Predrag Krstonijević u odvojenim parnicama, odbacili tužbene zahtjeve Mandića, odnosno glavne i odgovorne urednice Skala radija Dubravke Jovanović da im Jovanović na ime odštete, isplati po pet hiljada eura.

U presudama Jakšića i Krstonijevića navodi se da se on kao satiričar, Mandiću i Jovanovićevoj nije narugao kao privatnim, već kao javnim ličnostima, te da je iznio vrijednosni sud o radu Skala radija i njegovog menadžmenta. Na to je, smatra sud, imao pravo po Ustavu Crne Gore i po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje slobodu izražavanja.

Dvojica sudija su se u obrazloženju svojih presuda pozvali i na više primjera iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Slično je postupila i sutkinja Zečević Vukićević koja je u obrazloženju presude navela da je Timur Tmurni „objavljujući sporne tekstove, iznosio vrednosne sudove o tužiocu (Maxko), iz razloga što je isti tužioca kroz metaforičke izraze povezivao sa političkim djelovanjem“.

Istakla je da je Maxko osnivač medija koji imaju značajnu ulogu i funkciju u društvu, i da kao takav, mora biti spreman i da istovremeno „trpi veći stepen kritike i iznošenja vrednosnih sudova“.

Istakla je da Skala radio kao medij, ima više mogućnosti i prostora za plasiranje informacija nego Jovanović kao pojedinac, pa time i priliku da mu odgovori, reaguje i odbrani sebe iznošenjem drugih informacija koje eventualno demantuju Jovanovićeve tvrdnje.

Navodi se i da Maxko-Skala radio „mora tolerisati eventualno pretjerivanje koje bi bilo upućeno na rad kao medija, u korišćenju slobodnog izražavanja, naročitio kada se ima u vidu da se tuženi inače bavi pisanjem satiričnih tekstova“.

Nakon prve dvije presude Mandić je kritikovao sudije Jakšića i Krstonijevića, zaprijetivši im da će im se on satirično rugati kao njemu Jovanović. Taj njegov istup osudilo je Udruženje sudija. Kotorska vlast je Jovanoviću onemogućila da učestvuje na festivalu „Kotorksi krug“ na temu „Kultura dijaloga“.

Skala: Ljekar na Fejsbuku objavio dijagnoze pacijenata

Skala radio je juče na svom sajtu objavio tekst o navodnom neprofesionalnom postupanju Jovanovića na mjestu ljekara u kotorskoj bolnici.

„Kotorski samozvani satiričar i ljekar u Opštoj bolnici Kotor na FB stranici iznosi javno dijagnoze pacijenata, fotografije i terapije koje im prepisuje”, piše na sajtu.

Tvrdi se da je “jasno da je Jovanović prekršio sve kodekse profesionalne etike, ali i zakona, zbog čega bi morao da odgovara.”

Istakli su da su sa ponašanjem doktora Jovanovića upoznali Ljekarsku komoru i Ministarstvo zadravlja, a od direktora Opšte bolnice Kotor dr Ivana Ilića, Skala je zatražila “da hitno preduzme mjere protiv ljekara koji je zloupotrijebio službeni položaj i ugrozio integritet kotorske bolnice.”

Bonus video: