Zatvorski čuvari idu na robiju?

Sutkinja obrazložila je da je utvrđeno da većina optuženih nije preduzela mjere i radnje sprečavanja napada na osuđenike, već su svojim kolegama omogućile da ih napadnu i nanesu im teški bol i teške patnje
9032 pregleda 4 komentar(a)
Optuženi dolaze na suđenje, Foto: Jelena Jovanović
Optuženi dolaze na suđenje, Foto: Jelena Jovanović

Deset zatvorskih čuvara osuđeno je na ukupno 74 mjeseca zatvora zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda robijašima 14. januara 2015. godine.

To je prvostepena presuda sutkinje danilovgradskog Osnovnog suda Sonje Keković. Njenom odlukom prvoptuženi Boban Nikčević, zbog pet krivičnih djela mučenje, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i jednog mjeseca.

Po dva mjeseca manje - odnosno 11 mjeseci dobile su njegove kolege Igor Vojinović i Mirko Vučellić, koji su odgovarali za po četiri krivična djela mučenje, a po dva mjeseca manje od njih Veselin Rakočević i Božo Duborija koji su bili optuženi za po dva krivična djela mučenja.

Na po pet mjeseci zatvora osuđeni su spuški čuvari Vojimir Dragić, Dragoje Kasalica i Predrag Đurđić, a na po tri mjeseca Prerag Radulović i Radomir Bošković.

Njima se sudilo zbog mučenja i nanošenja teških tjelesnih povreda osuđenicima Srđanu Vujoviću, Luki Lučiću, Petru Damjanoviću, Branislavu Lekiću, Željku Lakušiću, Dejanu Parađini, Goranu Demiću, Vladimiru Zindoviću i Dragutinu Jeliću.

Sutkinja Keković obrazložila je da je utvrđeno da većina optuženih nije preduzela mjere i radnje sprečavanja napada na osuđenike, već su svojim kolegama omogućile da ih napadnu i nanesu im teški bol i teške patnje.

Sutkinja Keković odbila je optužbu kojom je predstavljeno da su Nikčević, Vojinović i Vučelić 14. januara 2015. godine oko 16 sati tukli Demića sa ciljem da ga nezakonito kazne zbog incidenta koji se ranije tog dana dogodio na poligonu Kazneno-popravnog doma, kada su robijaši napali zatvorske službenike.

Nikčević je oslobođen i optužbi da je tog dana iz disciplinskog odjeljenja izveo Jelića i predao ga za sada neidentifikovanim zatvorskim policajcima koji su ga tukli pesnicama i palicom po glavi i tijelu. Vojinović je oslobođen optužbi da je istog dana omogućio kolegama da tuku Lekića i da nije spriječio njegovo mučenje.

Keković je obrazložila da je krivica zatvorskih čuvara utvrđena na osnovu izviđaja, iskaza oštećenih, nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine dr Dragane Čukić i vještaka psihijatrijske struke Željka Golubovića, Stanka Milića i Branke Stepanović Ilić.

Istakla je da je utvrđeno da su čuvari robijaše tukli pesnicama i šakama po glavi i tijelu, ali i da su Lučića tukli dan nakon incidenta na poligonu 14. januara 2015. godine, kada je grupa robijaša ispred paviljona B Kazneno-popravnog doma napala zatvorske čuvare.

Tokom suđenja gotovo svi oštećeni svjedočili su da još osjećaju posljedice zbog batinanja u zatvoru, da su se plašili za živote i da su trpjeli jak psihički i fizički bol. Jedan od njih - Vujović, tvrdio je rekao da optuženi nemaju nikakve veze sa njim i njegovim povredama i da je pretučen prilikom transporta - u marici.

Tužilaštvo je nedugo nakon incidenta podiglo optužnicu protiv devet zatvorenika, kojima je na teret stavljeno krivično djelo napad na službeno lice. Osuđeni su na ukupno 35 godina zatvora.

Zatvorskim policajcima suđeno je u odvojenom postupku.

Petorica ostaju bez posla?

Ukoliko presuda postane pravosnažna, ostaće bez posla službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija osuđeni na više od pet mjeseci zatvora.

Radni odnos prestaje po sili zakona ukoliko zaposleni zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan sa rada duže od šest mjeseci - danom stupanja na izdržavanje kazne.

Prema tom Zakonu, ukoliko presuda sutkinje Keković postane pravosnažna bez posla u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ostaće zatvorski službenici Boban Nikčević, Igor Vojinović, Mirko Vučellić, Veselin Rakočević i Božo Duborija.

Bonus video: