Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Perasta imali dvije veće intervencije

Juče rano ujutro gasili su požar na porodičnoj kući Marka Samardžića na Dragalju, gdje se u prizemlju tog objekta, zapalila veća količina sijena
1908 pregleda 0 komentar(a)
Sa intervencije na Dragalju, Foto: DVD Perast
Sa intervencije na Dragalju, Foto: DVD Perast

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bogoljub Brezić” iz Perasta imali su ovih dana dvije veće i izazovnije intervencije.

Juče rano ujutro gasili su požar na porodičnoj kući Marka Samardžića na Dragalju, gdje se u prizemlju tog objekta, zapalila veća količina sijena.

“Na intervenciju su otišla četiri vozila sa četrnaest vatrogasaca. Dolaskom na lice mjesta zatekli su požar u razbuktaloj fazi kao i vlasnika objekta kojem su u pomoć pritekli mještani, među njima i Dušan Bojanić sa svojm cistijernom. Pošto je sijeno kao takvo veoma teško za gašenj, morao se dio po dio izbacivati van objekta. Pričinjena je veća materijelna šteta jer se radilo o količini od oko 95 kubika baliranog sjena, a i došlo je do oštećenja međuspratne konstrukcije kuće.”- kazao je juče “Vijestima” predsjednik DVD Perast, Krsto Žmukić.

On je istakao da je intervencija na Dragalju trajala skoro deset sati i da su im veliku pomoć pritom pružili mještani, naročito Bojanić koji je svojom cistijernom dovozio vodu i pripunjavao njihova vatrogasna vozila.

“O koliko kompleksnom i teškom gašenju se radi najbolje govori podatak da smo u toku intervencije potrošili vazduh iz naših izolacionih aparata kao i sve rezervne boce, te su nam kolege iz Službe zaštite i spašavanja Kotor dopremili još četiri rezervne boce sa vazduhom", istakao je Žmukić.

Peraški dobrovoljni vatrogasci prethodno su minulog vikernda, imali intervenciju i u tamošnjem svetikištu na ostrvu Gospa od Škrpjela gdje se u subotu jedna posjetiteljka teže povrijedila.

“Turistkinja kiz Škotske je zadobila težu povredu noge i bio joj je potreban hitanm transport sa mostrva do Perasta, odnosno do specijalne bolnice “Vaso Ćuković” u Risnu. Prvu pomoć na ostrvu ukazao joj je zaposleni u svetilištui, koji je ujedno i vatrogasac-dobrovoljac, da bi je potom preuzeli preuzeli našeg DVD-a i smjestili u nosila-korito za prevoz povrijeđenih, te je transportovali privatnim brodom do Perasta i našim vozilom do bolnice u Risnu", istakao je Žmukić dodajući da je Škotlanđanka povrijedila potkoljenicu, zakačivši nogom za kamenu bitvu.

“Uz obilno krvarenje došlo je do teške razderotine mekog tkiva duž cijele potkoljenice. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo i Milanu Pulu iz Risna koji je svojim privatnim brodićem prevezao do ostrva vatrogasce i povrijeđenu osobu zajedno sa njima vratio za Perast", rekao je Žmukić.

Bonus video: