Nurković tvrdi: Inspektori obećali da ću biti oslobođen, ako kažem ono što mi je naređeno

Eldar Nurković je objasnio da je u CB Podgorica bio pod psihičkim pritiskom i da je ispričao ono što su mu rekli inspektori
5797 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2019. 20:11h

Suđenje okrivljenima optuženi da su planirali ubistvo Jova Đurovića i boksera Nikole Sjekloće, nastavljeno je danas davanjem odbrane okrivljenih pred specijalnim vijećem u Višem sudu u Podgorici, kojim predsjedava sudija Ana Vuković.

Eldar Nurković, jedan od optuženih, kazao je da nije kriv za planiranje ubistva Jovana Đurovića i Nikole Sjekloće.

Pojašnjavajući razliku u odbrani koju je dao specijalnom tužiocu, Nurković je objasnio da je u CB Podgorica bio pod psihičkim pritiskom i da je ispričao ono što su mu rekli inspektori, koji su mu, kako je naveo, obećali da će, ukoliko kaže šta mu je naređeno, biti oslobođen.

"Deset dana prije nego što sam uhapšen Ciriković me zvao da mu pomognem da nađem stan, ali kako nijesam znao gdje i kod koga, rekao sam da imam druga, Đorđa Cicmila, pa sam mu dao broj, koji će mu pomoći oko toga. Ja sam sa Darkom Milićem išao za Podgoricu, kako bi vidjeli neko auto kada me Ciriković zvao i rekao da ulazi u Crnu Goru, pa da se nađemo u Podgorici. Našli smo se sa Đorđem i Cirikovićem u jednom lokalu ispod stadiona gdje smo pili kafu", rekao je u svojoj odbrani Nurković.

Dodao je da su poslije toga otišli do Budve, a da je Ciriković pitao da ga vrate za Bar je nije imao prevoz.

"Sjutradan sam uhapšen. Nemam više šta da dodam na to", rekao je Nurković.

"Bio sam pod više psihičkim nego fizičkim pritskom u policiji, pričao sam ono što su mi inspektori rekli da kažem. To je bilo ispisano na papiru i ja sam naučio napamet tekst, koji sam kod tužioca interpretirao kao svoju odbranu", naveo je on, navodeći da ne zna imena tih inspektora.

Njegov brat okrivljeni Mirzet Nurković je u svojoj odbrani naveo da ne poznaje nikod od okrivljenih, osim Enzana Cirkovića kojeg poznaje osam godina jer su radili zajedno na građevini.

On je rekao da se preko Facebooka čuo sa Cirikovićem koji je tada izašao iz zatvora u Rumuniji, te da su se u Baru vidjeli nekoliko puta. Nurković je objasnio i da nikada nije vidio kapislu, niti da zna šta to znači.

"Dogovorili smo se da pođem do Enzana na kafu u njegovom stanu, koji se nalazi na bulevaru u blizini marketa Laković. Otišao sam predveče, oko 19-20 sati. Tamo smo sjedjeli i ja sam ga pitao da uzmem lap top kako bi pustali muziku. Vidio sam torbu od lap topa i kad sam stavio unutra ruku napipao sam neki zamotuljak, koji je bio tvrd i crne boje", rekao je Nurković.

Dodao je da je tada Ciriković rekao: "Ne diraj to, pusti, nije tu lap top", dodajući da je uređaj u sobi.

"Nije mi rekao šta je unutra, ali ja sam momentalno izvadio ruku. Ne sjećam se dimenzija i oblika, nijesam vidio dobro. Znam da je bio tvrd", naveo je on, dodajući da se sve to dogodilo u julu prošle godine.

Ciriković je kazao da je istina ovo što je Nurković ispričao sudu.

"Istina je sve što je rekao. Ako je ko kriv za ovo ja sam, donio sam bombu sa Kosova, na nagovor neke osobe iz Peći. On nije ništa uradio, niti ima veze sa ovim djelom", dodao je Ciriković.

Okrivljeni Đorđe Cicmil takođe je negirao krivicu, ali nije htio da odgovorana na pitanja suda, tužilaštva ili odbrane.

U ovom sudskom predmetu, optuženi su Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ćiriković, Darko Milić, Eldar Nurković i Đorđije Cicmil. Jahović i Osmanagić su nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Ciriković je, kako su mediji ranije pisali, u istrazi priznao da je postavio bombu ispod motora Jovana Đurovića po nalogu Adnana Osmanagića, ali da naprava najvjerovatnije nije aktivirana zbog tehničkih problema.

Prema navodima optužnice planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće za koje je bilo predviđeno 50.000 eura. Okrivljeni Cicmil je u avgustu i septembru 2018. u Baru i Budvi, s ciljem realizacije kriminalnog plana, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo. Stupio je u kontakt sa okrivljenima Cirikovićem, Milićem i Nurkovićem, te organizovao dva sastanka u Budvi na kojima je od njih tražio da za 50.000 eura ubiju Nikolu Sjekloću – navodi se u optužnici.

Bonus video: