Ciriković dobrovoljno predao policiji “kriptovani” telefon

Okrivljeni je danas u Višem sudu u Podgorici pojasnio da mu je policija u Baru podmetnula “kriptovanu” nokiu da bi na njemu ostali njegovi otisci
7917 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Zgrada Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2019. 13:53h

Čitanjem pisanih dokaza danas je pred specijalnim vijećem u Višem sudu u Podgorici, kojim predsjedava sudija Ana Vuković, nastavljeno suđenje okrivljenima optuženi da su planirali ubistvo Jova Đurovića i boksera Nikole Sjekloće.

Pročitane su potvrde o privremeno oduzetim stvarima od okrivljenih - mobilni telefoni sa sim karticama.

Sud je pitao okrivljenog Enzana Cirikovića, odakle njemu telefon “nokia” kriptovani, kako piše u potvrdi o privremeno oduzetim stvarima, koju je potpisao. Objasnio je da to nije njegov telefon, već da mu je podmetnula policija u Baru.

“To nije moj telefon “nokia” kriptovani. To mi je podmetnula policija u Baru. Policija je privremeno od mene odzuela dva mobilna telefona “samsung”. Tražio sam da pozovem advokata. Dali su mi taj telefon “nokiu” u koji sam ukucao šifru za “samsung” samo da bi ostali moji otisci. Dakle, podmetnuli su mi “nokiu”. Potpisao sam da su od mene oduzeli taj telefon, ali nisam čitao šta sam potpisao. Tek sam shvatio da se radi o takozvanoj kriptovanoj nokiji, u toku ovog sudskog postupka. Nkad nisam čuo za “kripta” telefon, niti znam za šta se koristi”, kazao je Ciriković.

Sudija Vuković je pročitala potvrdu u kojoj je navedeno da je Ciriković policiji u Baru dobrovoljno predao dva telefona “samsung” sa pin-kodom i “nokiu” sa šiframa za otključavanje “šifra 1” i “šifra 2”.

Na pročitane dokaze, kako specijalni tužilac, tako ni advokati odbrane nisu imali primjedbi.

U ovom sudskom predmetu, optuženi su Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ćiriković, Darko Milić, Eldar Nurković i Đorđije Cicmil. Jahović i Osmanagić su nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Prema navodima optužnice planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće za koje je bilo predviđeno 50.000 eura. Okrivljeni Cicmil je u avgustu i septembru 2018. u Baru i Budvi, s ciljem realizacije kriminalnog plana, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo.

Stupio je u kontakt sa okrivljenima Ćirikovićem, Milićem i Nurkovićem, te organizovao dva sastanka u Budvi na kojima je od njih tražio da za 50.000 eura ubiju Nikolu Sjekloću – navodi se u optužnici.

Novac šalje rodbina iz SAD-a

Okrivljeni Enzan Ciriković je sudu pojasnio otkuda mu stigla uplata od 200 eura. Naveo je da je bratu od ujaka Enesu Agoviću pozajmio 1.200 eura za popravku vozila, koji je u ljeto 2018. imao saobraćajnu nezgodu u Baru, te da nije smio da traži ocu.

“To i nije neki novac. Nisam nigdje radio tokom 2018. godine. Meni u Americi rade roditelji, dva brata i sestra i redovno mi šalju novac. Brat od ujaka Agović mi je vratio taj pozajmljeni novac, tako što je iz Franfurta poslao 1.000 eura, a zatim još 200 eura koje je poslao Samiru Kalaču u Rožajama, jer taj dan “Western Union” nije mogao da pošalje novac na Kosovo, gdje sam se nalazio”, kazao je Ciriković.

Bonus video: