Tihi protest zatvorenika: Ne poprave nas sve kao gradonačelnike

Osuđenici spuškog zatvora tvrde da se uslovni otpust selektivno primjenjuje jer, prema njihovim riječima, ta povlastica sljeduje samo privilegovane
12071 pregleda 12 komentar(a)
Robijaši zbog nepravde šetaju duže nego što su mislili (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Robijaši zbog nepravde šetaju duže nego što su mislili (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Dio osuđenika spuškog zatvora tvrdi da se uslovni otpust selektivno primjenjuje jer, prema njihovim riječima, ta povlastica sljeduje samo privilegovane.

“Valjda nadležni iz Sektora za tretman ocijene da se ostali nijesu resocijalizovali tako dobro kao naši gradonačelnici”, piše u pismu zatvorenika dostavljenom “Vijestima”.

Oni su napisali i da su zbog takve primjene uslovnog otpusta počeli “tihi protest”, odnosno da već drugu sedmicu koriste puno vrijeme predviđeno za šetnju i obroke. Zbog toga, iza spuških bedema večera se sada završava tek nakon 21 sat, iako je to ranije bilo drugačije.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija odgovorili su “Vijestima” da nijesu registrovali ponašanje zatvorenika ili grupe zatvorenika koje je u suprotnosti sa odredbama Pravilnika o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora zbog selektivne primjene instituta uslovnog otpusta.

“Poštujući Zakon i ono što je njim propisano, odlazimo na redovne obroke za koje je predviđeno trajanje po 30 minuta, koliko se i zadržavamo. Osim toga, svaki paviljon ima pravo na šetnju u trajanju od dva sata, što takođe koristimo, tako da se večera sada završava poslije 21 sat. To ne ide u prilog ni upravi ni zatvorenicima, ali nemamo drugi način da izrazimo nezadovoljstvo, a da to ne bude van Zakona. Tražimo da sa nama razgovara neko iz Ministarstva pravde, ko je odgovoran za poštovanje sprovođenja Zakonom propisane mogućnosti uslovnog otpusta”, napisali su osuđenici u pismu dostavljenom “Vijestima”.

ZIKS
Ilustracija(Foto: Boris Pejović)

Objasnili su da ima više razloga za negodovanje, ali da će ostale zahtjeve pravovremeno saopštiti upravi Kazneno-popravnog doma.

“Najbitnije nam je da se Zakon o uslovnom otpustu primjenjuje jednako za sve, to jeste da bude po automatizmu, jer su diskriminacije jako vidljive. Bili smo ohrabreni kad su na slobodu uslovno izašli gradonačelnici i neki zatvorenici osuđeni za najteža krivična djela, ali nakon toga odbijeno je mnogo zatvorenika sa veoma banalnim obrazloženjem”, napisali su stanari spuškog zatvora u pismu “Vijestima”.

Osuđenici su napisali i da od načelnice Sektora za tretman i svih koji su zaduženi za resocijalizaciju osuđenika, očekuju odgovor na pitanje - da li je greška zatvorenika što zbog dugotrajnih sudskih postupaka i odugovlačenja suđenja većinu kazne provede u Istražnom zatvoru u kom su zaključani po 23 sata:

“I u kom za njih niko ne zna i niko sa njima ne radi na takozvanoj resocijalizaciji. A onda, nakon presude, budu prebačeni u karantin, nakon čega stručni tim, koji često izigrava strože sudije od onih koji su nam sudili, procijeni za koju su klasifikacionu grupu. Pa kad zatvorenik preda molbu za uslovni otpust, naravno, bude odbijen, jer je kratko vremena proveo u prevaspitnoj jedinici i valjda ocijene da se nijesu resocijalizovali tako dobro kao naši gradonačelnici”.

Robijaši su napisali i da se najdrastičniji primjeri diskriminacije vide prilikom davanja mišljenja o bezbjednosti onih koji podnose molbu:

“Za dobijanje uslovnog otpusta traže i mišljenje Uprave policije. To je najveći problem i tu se tek vidi diskriminacija, jer je stav policije najčešće negativan”.

Istakli su da nijesu pisali zahtjev rukovodstvu UIKS-a, jer znaju da problem selektivnog davanja uslovnog otpusta nije u njihovoj nadležnosti.

Dobro se vlada, ali ne znaju ga dugo

Zatvorenici su “Vijestima” dostavili i rješenje kojim sud odbija molbu osuđenog na nešto više od godinu robije, za lako krivično djelo. Iako se, prema mišljenu UIKS-a, taj robijaš primjerno ponašao, poštovao službenike i Pravilnik o kućnom redu, nije disciplinski kažnjavan, nijesu mogli napisati da li je resocijalizovan jer je kratko vremena proveo pod njihovim nadzorom, a ostatak kazne u Istražnom zatvoru.

UIKS: Više puta smo se sastajali zbog uslovnih otpusta

Iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a “Vijestima” su odgovorili da su se zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica u prethodom periodu obratili rukovodstvu uprave zbog “kako je od njihove strane navedeno, sugestija u vezi sa primjenom instituta uslovnog otpusta”.

ZIKS
ZIKS(Foto: Boris Pejović)

“Povodom predmetnog obraćanja zatvorenika Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u proteklom periodu od strane Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde je održano više sastanaka (tokom 2017. godine i u julu tekuće godine) sa zatvorenicima smještenim u Kazneno-popravnom domu Podgorica, u vezi sa sagledavanjem primjene uslovnog otpusta”, kazali su iz UIKS-a.

Objasnili su da su njihovo obraćanje proslijedili Vrhovnom sudu i povratno informisali osuđenike sa odgovorom tog suda:

“Kako je primjena instituta uslovnog otpusta u nadležnosti suda, to je u prethodnom periodu od strane nadležnih iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija obraćanje zatvorenika povodom navedenog proslijeđeno Vrhovnom sudu u Podgorici sa čijim odgovorom su zatvorenici povratno informisani”.

Uslovni otpust ubici i gradonačelnicima

Uslovni optust godinama je goruća tema iza spuških bedema, a osuđenici se često žale na selektivnu primjenu odobrenja skraćenja kazne za trećinu.

Podgorički Viši sud nedavno je prihvatio molbu za uslovni otpust Dragana Gige Zindovića, jednog od četvorice osuđenih za vatreni obračun u bašti restorana Jadranska straža u Budvi u kom su septembra 2007. ubijeni Vladimir Rakočević i Ukrajinac Adelbert Šut, a ranjeni Vladimir i Željko Janković.

Zindović, Radojica Zeković, Rajko Knežević i Aleksandar Zečević za taj zločin pravosnažno su osuđeni na po 17 godina robije.

Uslovne otpuste dobili su i bivši gradonačelnici Budve Lazar Rađenović i Rajko Kuljača, nekadašnji džudista Marko Radulović koji je robijao zbog zelenašenja...

Bonus video: