Kneževićev vozač slaže milione dok Ulcinj čeka plate

Vlatko Rašović, svjedok saradnik u postupcima protiv odbjeglog biznismena Kneževića, je direktor i jedini ovlašćeni zastupnik firme “Rekreaturs” koja prinudno naplaćuje novac od najjužnije opštine
18429 pregleda 15 komentar(a)
Postao svjedok saradnik: Privođenje Vlatka Rašovića, Foto: Savo Prelević
Postao svjedok saradnik: Privođenje Vlatka Rašovića, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2019. 16:46h

Kompanija “Rekreaturs” od jula je prinudno naplatila milion i po eura od Opštine Ulcinj, a tim novcem može raspolagati Vlatko Rašović, bivši vozač Duška Kneževića koji je postao svjedok saradnik u postupcima protiv svog nekadašnjeg šefa.

Zbog blokade računa, već tri plate nije dobilo 186 radnika Opštine Ulcinj, kao ni oko 50 zaposlenih u javnim ustanovama, a takvo stanje moglo bi potrajati mjesecima.

Rašović je direktor i jedini ovlašćeni zastupnik firme “Rekreaturs”, u čijem vlasništvu je 33 hiljade kvadrata bivšeg radničkog odmarališta na plaži Kamenovo.

Vlasnik firme je Atlas banka u stečaju, ali stečajna uprava nije mogla preuzeti kompaniju od donedavno lojalnih saradnika odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

“Rekreaturs” je bivša firma iz Prištine koja je u toku rata 1999. godine pod nejasnim okolnostima preseljena u Budvu. Nju je 2002. za 60 hiljada eura kupila Atlas grupa.

Sada budvanski “Rekreaturs” je 2003. tužio Opštinu Ulcinj zbog rušenja kampa tadašnjeg prištinskog “Rekreatursa” 1983. godine na Velikoj plaži. Prošle godine je pravosnažno dobila obeštećenje od šest miliona eura, koje naplaćuje blokadom računa.

novac, bankomat
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Pravni zastupnik “Rekreatursa” Velibor Marković kazao je “Vijestima” da se prema punomoćju iz 2003. godine novac od prinudne blokade uplaćuje na njegov račun, a da je on trebalo, nakon naplate svojih troškova, da ga prebaci na račun firme.

“Rekreaturs je imao samo račun u Atlas banci koji je blokiran otvaranjem stečaja u toj banci, kao i svi računi njenih ostalih klijenata. Smatram da je to uređeno nezakonito i da je banka trebalo da nastavi da pruža usluge klijentima i tokom stečaja jer je bio moguć njen oporavak. Sav do sada naplaćeni novac, u cent, prebacio sam u sef Lovćen banke. U toku je postupak otvaranja novog računa kompanije na koji će novac biti prebačen i sa njim će moći da raspolaže uprava kompanije kako bi plaćala svoje obaveze”, kazao je Marković.

Jedini član uprave je direktor Rašović.

Na pitanje “Vijesti” da li stečajna uprave Atlas banke, kao vlasnik, može preuzeti novac, Marković je kazao da je “Rekreaturs” samostalna kompanija i da ona nije u stečaju iako njen vlasnik jeste.

“Vlasnik može naredne godine, kada se usvoji finansijski izvještaj za ovu godinu, donijeti odluku o raspodjeli ostvarenog profita i da ga usmjeri Atlas banci u stečaju za isplatu povjerilaca iz stečajne mase”, objasnio je Marković.

Gradonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić kazao je da očekuje da se problem blokade računa uskoro riješi, tako što bi Opština dala Vladi plac od osam hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji između nekadašnjeg hotela “Galeb” i “Albatros”. Vlada bi za plac Opštini uplatila tri miliona eura i kod banaka garantovala za još dva miliona, čime bi zatvorili dug po pomenutoj presudi.

Ulcinj
Ulcinj (Ilustracija)(Foto: Shutterstock)

Rašović, koji jedini ima pečat i potpis za milione, bio je jedan od vozača Atlas grupe koji su 2016. godine učestvovali u zamjeni oko 100 hiljada dolara za eura, a taj novac završio je kod tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Vozači su hapšeni krajem septembra 2017. godine, a Tužilaštvo je tada prvo saopštilo da je novac bio namijenjen za nezakonito finansiranje Demokratskog fronta.

Knežević je kasnije objavio snimak na kojem se vidi da kovertu sa tim novcem dobija Stijepović za finansiranje kampanje DPS -a. Ta partija je kasnije priznala da je primila polovinu tog iznosa.

Agencija za sprečavanje korupcije je u februaru ove godine, nakon priznanja DPS-a, utvrdila da je ta partija prekršila Zakon o finansiranju političkih partija i naložila joj da u državni budžet vrati 47.500 eura, prikupljenih suprotno Zakonu, i plati kaznu od 20 hiljada eura.

U nastavku istrage, nakon što je objavljen snimak, Tužilaštvo je za pomaganje u pranju tog novca osumnjičila i Stijepovića, koji je od jula prošle godine šef kabineta predsjednika Mila Đukanovića. On je i dalje na funkciji, bez obzira na postupak tužilaštva protiv njega.

Kosovo na sudu osporava legitimitet Rekreatursa

Poslanik Force iz Ulcinja i član vladajuće koalicije Genci Nimanbegu nedavno je izjavio da bi blokada Opštine Ulcinj mogla trajati i deset mjeseci i imati ogromne posljedice po njen razvoj, ali i materijalno-socijalni položaj njenih zaposlenih.

On je kazao da se “Rekreaturs” iz Budve lažno predstavljao kao pravni nasljednik istoimene firme iz Prištine, da bi preuzeo vrijednu nekretninu na Kamenovu i naplatio novac od Ulcinja za spor od prije 36 godina.

“Rekreaturs je bila tadašnja samoupravna interesna zajednica za odmor i rekreaciju radnika Kosova. U Crnoj Gori registrovana u potpuno spornoj proceduri pošto je registraciju uradilo nekliko radnika te firme koji su izbjegli u Crnu Goru 1999. godine”.

Nimanbegu je naveo da Agencija za privatizaciju sa Kosova vodi postupak pred Sudom u Kotoru da bi osporila njen legitimitet.

Rekao je i da rušenje 1983. godine nije sprovela Opština Ulcinj, već tadašnji Republički komitet za urbanizam.

Međutim, sudovi Crne Gore su pravosnažno odlučili drugačij

Bonus video: