Radulovićeva grupa ostaje u pritvoru

Radulovićevu grupu terete da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je između ostalog pripremala više likvidacija, pa i visokih funkcionera u bezbjednosnom sektoru... Optuženi su i za zelenašenje, iznude, nedozvoljeno držanje oružja...
7399 pregleda 2 komentar(a)
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ranko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.10.2019. 12:58h

Nikšićanin Ranko Radulović i članovi njegove takozvane grupe, koje Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužilo za stvaranje kriminalne organizacije, ostaju u pritvoru.

To piše u odluci Vijeća sudija Apelacionog suda, kojim predsjedava sudija Mušika Dujović, a kojom je potvrđeno rješenje podgoričkog Višeg suda - da se Radulovićevoj grupi produži pritvor na neodređeno - do dalje odluke suda.

Tim rješenjem produžen je pritvor Raduloviću, Nikoli Mandiću, Luki Raduloviću, Stefanu Raduloviću, Darku Vickoviću, Ratku Martinoviću, Nenadu Luburu, Radoju Preradoviću, Radošu Petrušiću, Miladinu Dedoviću, Milovanu Peruničiću, Zlatku Matanoviću, Stefanu Peroviću i Željku Matijaševiću.

Na takvu odluku Višeg suda žalili su se advokati članova Radulovićeve navodne kriminalne organizacije, dok je Apelacioni sud odbio njihove žalbe kao neosnovane.

“Ispitujući prvostepeno rješenje (Višeg suda)... ovaj sud je utvrdio da je isto donijeto bez učinjenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka... na koje povrede ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, i bez povreda postupka na koje se ukazuje izjavljenim žalbama. S tim u vezi, neosnovano se žalbama prvostepeno rješenje pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka... a ovo jer je dispozitiv pobijanog rješenja u dovoljnoj mjeri jasan i razumljiv, saglasan je sam sebi i datim razlozima”, navodi se u odluci Vijeća sudija u sastavu od Dujovićeve i sudija Milića Međedovića i Radmile Mijušković.

U odluci tvrde i da postoji opasnost da bi okrivljeni pobjegli ukoliko se nađu na slobodi, jer im prijeti visoka kazna zatvora.

Neki od optuženih su ranije osuđivani i postoji opasnost da bi ponovili krivično djelo ukoliko bi se našli na slobodi, konstatuju sudije.

Radulovićevu grupu terete da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je između ostalog pripremala više likvidacija, pa i visokih funkcionera u bezbjednosnom sektoru... Optuženi su i za zelenašenje, iznude, nedozvoljeno držanje oružja...

“Kako je ovaj sud utvrdio da je prvostepeni sud osnovano i zakonito produžio pritvor okrivljenima... te za takvu odluku dao valjane razloge... to prvostepenim rješenjem, po nalaženju ovog suda, ovim okrivljenim nije povrijeđeno ni jedno od Ustavom CG i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zajemčenih prava i sloboda, pa tako ni prava zajemčena čl. 5 i 6 Konvencije, pa su stoga i isticanja žalbi, koja su u tom pravcu, bez osnova”, piše u obrazloženju Apelacionog suda.

Bonus video: