Marković: Neljudska je podvala da sam ikada prijetio Dušku Jovanoviću

"Vi meni dugujete odgovore i dugovaćete ih sve dok ih ne dobijem. Život je jedan, a riječ ostaje zauvjek", rekla je Pavićević. Marković, sestri pokojnog Jovanovića, odgovorio "ja vama ne dugujem nijedan odgovor"
14324 pregleda 17 komentar(a)
Marković u parlamentu, Foto: Zoran Đurić
Marković u parlamentu, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.10.2019. 19:16h

Premijer Duško Marković kazao je tokom premijerskog sata da je laž i neljudska podvala da je ikada prijetio Dušku Jovanoviću.

"Razumijevajući vas i vašu porodicu, reći ću samo jedno. Ja sam se sa vašim bratom sastajao više puta. I kada se nijesmo slagali i ne na moj poziv, nego na njegovo interesovanje. To nije bilo u kabinetima, nego na javnim mjestima. Nijesam imao potrebu da na taj način oduzimam život tada niti ikad. To su samo podvale...", kazao je Marković u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanice Socijalističke narodne partije (SNP) Danijele Pavićević i sestre pokojnog Duška Jovanovića.

Ona je u ime kluba poslanika SNP -Demos, pitala premijera da li će nešto preduzeti zbog činjenice da, u vrijeme njegovog mandata, nijesu pronađeni i procesuiram počinioci i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića i da li će zatražiti profesionalnu odgovornost onih koji su pasivnim odnosom doveli do nerješavanja zločina.

Pavićevićeva je tražila odgovor i da li je ministar pravde Zoran Pažin svojim radom i zalaganjem opravdao premijerovo povjerenje prilikom sastavljanja Vlade, napominjući da je Pažin izjavio "kako su u slučaju istrage ubistva Duška Jovanovića, napravljeni propusti i da su ti propusti uslovili nerješavanje zločina”.

Pavićević
Pavićević(Foto: Zoran Đurić)

"Ja ne znam...to će vam reći drugi da ste vi putem telefona uputili prijetnje Dušku Jovanoviću da će stradati od vašeg metka , ali sam bila u njegovoj blizini kada je rekao na vijest o vašem imenovanju na mjesto šefa državne bezbjednosti, da bi najbolje bilo da se iseli iz Crne Gore", kazala je Pavićević.

Marković je odgovorio da u sadašnjem stadijumu istrage više detalja o prikupljenim dokazima može saopštiti isključivo nadležno tužilaštvo koje ima te informacije, a ne on, jer ih nema.

"Apelujem na državno tužilaštvo da podrobno ispita da li su u slučaju ubistva Duška Jovanovića postojali određeni propusti i nedostaci u postupanju. Ukoliko s eispostavi da jesu, pokrenu procedure za utvrđivanje odgovornosti i o tome informiše javnost da se o bilo kome radi, pa i o meni", rekao je Marković.

Pavićević je pitala Markovića i ko mu je rekao da je Dušku Jovanoviću prijetila opasnost i od koga i "šta ste preduzeli u cilju zaštite njegovog života".

"Vi meni dugujete odgovore i dugovaćete ih sve dok ih ne dobijem. Život je jedan, a riječ ostaje zauvjek", rekla je Pavićević.

Marković joj je odgovorio da je "potpuno miran".

"Čovjek se osjeća sigurnim, ako je miran sam sa sobom. Važno je da cijenite druge i ne podvaljujete drugima. Ja vama ne dugujem nijedan odgovor. Radio sam svoj posao u skladu sa zakonom. Služba državne bezbjednosti i sada Agencija za nacionalnu bezbjednost nikada nije imala istražne nadležnosti. To su zablude", rekao je Marković.

Bonus video: