OKUPILO SE DESETAK ČLANOVA PORODICA ZATVORENIKA

Protestovali ispred ZIKS-a zbog selektivne primjene uslovnog otpusta

"Sada se zakon može tumačiti da sudovi mogu dati nekom uslovni otpust ako žele, a ako ne žele i ne moraju", kazao je Radović
6680 pregleda 16 komentar(a)
Jutros ispred ZIKS-a, Foto: Zoran Đurić
Jutros ispred ZIKS-a, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.11.2019. 13:20h

Desetak članova porodica zatvorenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) okupilo se danas na kapiji te ustanove u Spužu, protestujući protiv navodno selektivne primjene uslovnog otpusta.

Advokat sa Cetinja Borislav Radović tvrdi da je protestu prisustvovao u svojstvu nezadovoljnog građanina.

Radović
Radović(Foto: Zoran Đurić)

Kazao je da prema izmjenama zakona sudije odlučuju o ispunjenosti kriterijuma za uslovni otpust, a ne Komisija kako je to do sada bio slučaj.

"Sada se zakon može tumačiti da sudovi mogu dati nekom uslovni otpust ako žele, a ako ne žele i ne moraju", kazao je Radović "Vijestima".

Na kapiji ZIKS-a
Na kapiji ZIKS-a(Foto: Zoran Đurić)

Dio osuđenika ranije je pisao "Vijestima" tvrdeći da se uslovni otpust selektivno primjenjuje jer, prema njihovim riječima, ta povlastica sljeduje samo privilegovane. Iako su, kako tvrde, prije duže od mjesec od čelnice Vrhovnog suda i nadležnih u Ministarstvu pravde tražili da ih posjete i sa njima razgovaraju o tom problemu, još nijesu dobili povratnu informaciju.

Osuđenici su u pismu poslatom početkom oktobra napisali da se uslovni otpust daje samo privilegovanima jer "valjda nadležni iz Sektora za tretman ocijene da se ostali nijesu resocijalizovali tako dobro kao naši gradonačelnici”.

Zbog takve primjene uslovnog otpusta krajem septembra počeli su “tihi protest”, odnosno da koriste puno vrijeme predviđeno za šetnju i obroke.

Zbog toga, iza spuških bedema večera se sada završava tek nakon 21 sat, iako je to ranije bilo drugačije.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija tada su odgovorili “Vijestima” da nijesu registrovali ponašanje zatvorenika ili grupe zatvorenika koje je u suprotnosti sa odredbama Pravilnika o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora zbog selektivne primjene instituta uslovnog otpusta. “