Savović osuđen na sedam mjeseci zatvora

Prema optužnom predlogu ODT u Beranama, Savović je počinio krivično djelo- ugrožavanje sigurnosti na štetu Igora Tomkića iz Berana”
7356 pregleda 7 komentar(a)
Aleksandar Savović, Foto: Facebook
Aleksandar Savović, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.11.2019. 14:59h

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Beranama kojom je Aleksandar Savović zbog ugrožavanja sigurnosti Igoru Tomkiću početkom septembra osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Odbijene su kao neosnovane žalbe Osnovnog državnog tužilaštva.

Iz drugostepene odluke proizilazi da je prvostepeni sud izveo sve neohodne dokaze koji su od značaja za utvrđivanje elemenata predmetnog krivičnog djela, i krivice okrivljenog o čemu su dati jasni, logični I uvjerljivi razlozi, te su utvrđene sve odlučne činjenice od značaja za donošenje pravilne odluke u ovoj krivično pravnoj stvari, stoji u presudi Višeg suda.

Beranski Osnovni sud je ranije osudio Savovića na godinu i dva mjeseca zbog toga što je zapalio kiosk Igora Tomkića u naselju Dolac, koja je takođe nedavno postala pravosnažna.

Savović je, međutim, krajem septembra pobjegao iz Crne Gore i kasnije je uhapšen u Španiji zbog krivičnog djela koje je tamo počinio.

Crnogorska policija je putem Interpola raspisla međunarodnu potjernicu, i prema riječima sagovornika iz policije, očekuje sa da, kada se završi postupak u Španiji, on bude izručen Crnoj Gori, zbog izdražavanja kazne u ukupnom trajanju od godinu i devet mjeseci.

Prema optužnom predlogu ODT u Beranama, Savović je počinio krivično djelo- ugrožavanje sigurnosti na štetu Igora Tomkića iz Berana”.

“Aleksanar Savović je, komentarima na društvenoj mreži Insagram ugrozio sigurnost Igora Tomkića i izazvao uznemirenje više građana koji su dali podršku Tomkiću”, naveli su u Upravi policije nakon njegovog hapšenja.

Savović, takođe, po presudi za paljenje kisoka, Igorovoj supruzi Ivani mora da nadoknadi štetu u iznosu od šest hiljada eura.

Pored Savovića u beranskom Osnovnom sudu zbog nanošenja teških tjelesnih povreda na godinu i devet mjeseci, odnosno godinu i osam mjeseci osuđeni su Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19) . Pored nanošenja teških tjelesnih povreda oni su odgovarali i zbog nasilničkog ponašanja.

Slučaj Tomkić ustalasao je crnogorsku javnost krajem marta i polovinom aprila.

Dok su premijer Duško Marković i njegovi ministri, kao i poslanik Adrijan Vuksanović iz HGI, tvrdili da je slučaj nacionalistički jer je Tomkić Hrvat, iz lokalne uprave u Beranama su ponavljali da se radi o bezbjednosnom pitanju i kriminalu.

Održana je i vanredna sjednica Skupštine opštine Berane, na kojoj je jednoglasno najoštrije osuđuen napad i nasilje nad sugrađaninom Tomkićem i između ostalih donesen zaključak da je “napad na Tomkića napad na multikulturalne, multinacionalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore, a postupci pojedinaca ili organizovani grupe ne odražavaju pravu sliku stanja u Beranama, te da isti ne mogu narušiti tradicionalni multietnički sklad i suživot koji je odlika Berana”.

Igoru Tomkiću država je, osim policijske zaštite, obezbijedila i finasnijsku pomoć od 12 hiljada eura na ime pretrpljene štete.

Bonus video: