Marković o Kneževiću: Vlada nije nadležna da pokreće istrage i podiže optužnice

Marković je odgovorio da je jedan čovjek optužen za ozbiljan finansijski i ekonomski kriminal i da "treba da dođe ovdje i da na sudu ponudi dokaze"
7302 pregleda 9 komentar(a)
Marković danas u parlamentu, Foto: Saša Matić
Marković danas u parlamentu, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 20.11.2019. 14:49h

Premijer Duško Marković je kazao da niti zna, niti mu je posao da zna u kojem krivično- pravnom predmetu ima status dokaza, šta je tačno a šta nije, i da Vlada nije nadležna da pokreće i sprovodi istrage, podiže i zastupa optužnice, vrši njihovu kontrolu, niti donosi presude.

On je to saopštio odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića da li su istinite tvrdnje specijalnog državnog tužioca (SDT) da je odbjegli biznismen Duško Knežević utajio porez i transferisao oko 550 miliona eura, za koje se sumnja da potiču iz nelegalnih aktivnosti.

Knežević je pitao šta je Marković, kao predsjednik Vlade u tri godine mandata, uradio da zaštititi ekonomski sistem Crne Gore, ako su te tvrdnje istinite.

"Informacija koju ja imam, a imate je i vi, jeste da je Specijalno državno tužilaštvo u tom predmetu donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 99 fizičkih lica, zbog krivičnih djela stvaranja kriminalne organizacije, pranja novca, utaje poreza i doprinosa i protiv 95 pravnih lica zbog istih krivičnih djela, kao i da je donijeta naredba o proširenju istrage ", kazao je Marković.

Duško Marković
Danas sa premijerskog sata(Foto: Bojana Čupić)

Vezano za interesovanje o aktivnostima Vlade na zaštiti ekonomskog sistema države, Marković je kazao da je u poslednje tri godine prema podacima Poreske uprave naplaćeno preko tri milijarde prihoda, što u odnosu na plan za ovaj period predstavlja povećanje od 170 miliona eura.

"Ne možete ni vi, a ni drugi osporiti činjenicu da je u ove tri godijne naša ekonomija bilježi impozantan rast", kazao je Marković.

Knežević je istakao da premijera zna veoma dugo, tako da priču da nema uticaj na Tužilaštvo i na sudove, može pričati na nekom seminaru na Maldivima ili Madagaskaru, kad ga pravosuđe ponovo bude organizovalo.

"Vi ste imali jedan razgovor sa navodnim Petrom Porošenkom, u stvari to su bili ruski prankeri Leksus i Vova, ...Bitno je da ste vi tad saopštili tom navodnom Petru Porošenku da će optužnica protiv Andrije Mandića i mene biti potvrđena, iako je ročište za potvrđivanje optužnice bilo 26. maja. Znači, dvije nedjelje prije ste vi znali da će optužnica da bude potvrđena.To ima u telefonskom razgovoru...Hajde da se obavežemo da ako to ne bude tačno, ja ću da podnesem ostavku i odmah idem u Spuž, a ako bude tačno, vi podnosite ostavku i idite u Rogame", kazao je Knežević.

On je pitao da li Markoviću znači nešto ime azerbejdžanskog ministra za vanredne situacije Kamaladina Hajdarova, koji je po riječima Duška Kneževića, za izbornu kampamnju DPS-a 2016. unio osam miliona dolara, "kako bi aktivisti DPS-a mogli da kupuju glasove po Zeti".

"A ko ga je upoznao sa njim? Sa Milom Đukanovićem i Branom Gvozdenovićem ih je upoznao Duško Knežević, tako što je platio izvjesnom Denisu Puškaru 200.000 eura, da bi Hajdarev došao u Crnu Goru. I kad je on došao, vi ste odlučili da Nebojši Medojeviću skinete imunitet, zato što se to navodno nalazi u nekakvom notesu. Ispada da je Medojević prao pare za DPS...".

Marković je odgovorio da je jedan čovjek optužen za ozbiljan finansijski i ekonomski kriminal i da treba da dođe ovdje i da na sudu ponudi dokaze.

Bonus video: