SUĐENJE ZA POKUŠAJ UBISTVA DVOJICE POLICAJACA U NOVOM

Đukanović: Dizdarević nije vidio da Radović puca

Advokat optuženog za pokušaj ubistva dvojice novskih policajaca tvrdi da svjedoci ne potkrepljuju navode optužnice
7997 pregleda 0 komentar(a)
Nijedan iskaz svjedoka ne može predstavljati utemeljenje optužnice: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Nijedan iskaz svjedoka ne može predstavljati utemeljenje optužnice: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Svjedok Miloš Dizdarević ispričao je u sudnici da nije vidio optuženog Marka Radovića kako puca u dvojicu policajaca Sendina Ljucu i Aleksandra Vukićevića.

On je to rekao u sudnici podgoričkog Višeg suda, na suđenju Kotoraninu kom se na teret stavlja da je u decembru prošle godine u Hereceg Novom napao policijske službenike koji su pokušali da ga legitimišu i u njihovom pravcu ispalio više hitaca.

Branilac Radovića, advokat Borivoje Đukanović kazao je “Vijestima” da su pred sudijom Predragom Tabašem izvedeni dokazi - saslušanje Dizdarevića i čitanje iskaza svjedokinja Lidije Jašaraj i Nikoline Mijović koji su dati tokom istrage.

Đukanović je kazao da nijednim elementom iskaza tih svjedoka nisu potkrijepljeni navodi optužnice:

“Zbog čega se predmetna optužnica, po kategoričkom stanovištu odbrane, ne može zasnivati na ovim dokazima, to jest iskazima svjedoka. Optužnicom je predstavljeno da je svjedok Dizdarević potvrdio da je kritičnom prilikom vidio da je okrivljeni Radović navodno iz pištolja pucao u oštećene Ljucu i Vukićevića. Međutim, svjedok je na glavnom pretresu objasnio da on to nije vidio, nego je samo zaključio iz razloga jer je vidio da okrivljeni Radović ima pištolj u ruci i da je nakon toga čuo pucanj”. Borović je kazao da je Dizdarević u sudnici rekao da nije vidio ni pokrete ruke Radovića, niti navodno upravljanje ispružene ruke sa pištoljem:

“I sve ono što je određivalo pogrešan stav optužnice nijednim elementom svog iskaza ovaj svjedok nije potvrdio...te prema tome on ne može predstavljati utemeljenje iste. Svjedok Lidija Jašaraj, iako nije bila u nesposrednom opažaju tog kritičnog događaja, istakla je tokom istrage relevantu činjenicu sa stanovišta interesa odbrane - da je vidjela okrivljenog Radovića oborenog na zemlji, krvavog lica. Tim elementima iskaza potvrđene su tvrdnje okrivljenog da je od strane oštećenih bio brutalno izudaran, da je udaran nogama dok je ležao na zemlji...Važno je potencirati i činjenicu da nijedan iskaz drugih, na glavnom pretresu saslušanih svjedoka, osim oštećenih, ne može predstavljati utemljenje predmetne optužnice, jer je apsolutno diskredituju”, rekao je advokat Đukanović.

Objasnio je da je sudija Tabaš za naredni pretres zakazao saslušanje vještaka, i pregledanje snimka video nadzora... Radović je optužen za pokušaj ubistva novskih policajaca Vukićevića i Ljuce.