Milovac: Napadi na novinare sada i uz podršku tužioca

"I dok je sasvim jasno da je Mijatović kao tjelohranitelj Zorana Bećirovića plaćen da se ponaša na taj način, postavlja se pitanje iz kojih motiva je viši državni tužilac Miloš Šoškić odlučio da sve mirno posmatra sa strane, bez namjere da spriječi očigledno krivično djelo", rekao je Milovac
725 pregleda 0 komentar(a)
Milovac, Foto: Boris Pejović
Milovac, Foto: Boris Pejović

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac kazao je da MANS najoštrije osuđuje jučerašnji napad na istraživačkog novinara dnevnih novina "DAN“, Vladimira Otaševića, i izražava zabrinutost zbog sve prisutnijeg nasilja nad pripadnicima medijske zajednice u Crnoj Gori.

"Posljednji u nizu napada kojima su posljednih godina izloženi oni novinari i mediji koji se ne boje da kažu istinu o društvu u kome živimo, dodatno problematizuje činjenica da je ovaj izvršen od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a da mu je pristustvovao viši državni tužilac koji ništa nije uradio da ga spriječi. I dok je sasvim jasno da je Mijatović kao tjelohranitelj Zorana Bećirovića plaćen da se ponaša na taj način, postavlja se pitanje iz kojih motiva je viši državni tužilac Miloš Šoškić odlučio da sve mirno posmatra sa strane, bez namjere da spriječi očigledno krivično djelo", rekao je Milovac.

On je rekao da nije teško zaključiti da je i ovaj napad posljedica atmosfere koja se već godinama kreira u Crnoj Gori da je novinarski život jeftin, i da ne postoji adekvatna sankcija za sve one koji se odluče da guše medijske slobode.

"Takvu poruku u kontinuitetu šalju i policija i tužilaštvo čiji očigledni nerad djeluju kao podsticaj za korumpirane javne funkcionere i sa njima povezane kriminalce. O tome najbolje svjedoči postupak tjelohranitelja Zorana Bećirovića koji se osjetio slobodnim da u pristustvu višeg državnog tužioca, na javnom mjestu, uz pristustvo brojnih svjedoka, ipak napadne novinara „DAN-a“ i pokuša da ga spriječi i obavljanju novinarskog zadatka. Osim napada na novinara koji je za svaku osudu, ovaj incident šalje i mnogo opasniju poruku da građani ne mogu očekivati adekvatnu zaštitu od strane državnih službenika kojima je to posao – ako su na platnom spisku ili u društvu crnogorskih biznismena čije ponašanje se može u najmanju ruku okarakterisati kao kontraverzno. MANS poziva MUP i Tužilački savjet da u najkraćem roku preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi uvjerili građane Crne Gore da Mijatović i Šoškić nisu tipični reprezenti institucija iz kojih dolaze", zaključio je Milovac.

Bonus video: