Tužilački savjet čeka ocjenu optužnice da bi dali stav o pritužbi premijera

Stanković je Markovićev dopis predao Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta
2762 pregleda 0 komentar(a)
Sa snimka emitovanog u emisiji “Načisto”, Foto: Vijesti
Sa snimka emitovanog u emisiji “Načisto”, Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.12.2019. 16:15h

Tužilački savjet čeka da se objedine svi podaci ali i da se ocijeni kvalitet optužnice protiv dvojice građevinskih inspektora, kako bi dali mišljenje o osnovanosti pritužbe premijera Duška Markovića na rad tužilaštva u slučaju istrage korupcije u MORT-u.

Tom tijelu stigli su podaci o opterećenosti višeg državnog tužioca u Podgorici Zorana Vučinića, koji je krajem jula ove godine zadužio predmet oko korupcije u MORT-u ali nekoliko mjeseci poslije toga nije ništa uradio u tom slučaju.

Nakon javno objavljenih snimaka, početkom novembra, na kojima dvojica građevinska inspektora navodno uzimaju novac kako bi investitoru omogućili da nezakonito nastavi sa gradnjom objekta, šef Vlade tražio je izjašnjenje o tom slučaju i nakon toga konstatovao je da su službenici policije dobro obavili posao, ali da su zakazali iz tužilaštva.

Stanković je Markovićev dopis predao Komisiji za pritužbe Tužilačkog savjeta.

Na današnjoj sjednici TS pojašnjeno je da je kontrola optužnice zakazana je za 11. decembar, tako da će se time objediniti istraga Tužilaštva nakon pritužbe premijera. Na nekoj narednoj sjednici TS članovi će donijeti stav da li je pritužba premijera osnovana ili tužioci u Podgorici ipak nijesu prekršili član 4. Zakona o tužilaštvu.

Na Tužilačkom savjetu 15. novembra saopšteno je da je jasno da nema propusta u radu tužilaca u Kotoru u istrazi predmeta po prijavi investitora Boška Nenezića, koji je tvrdio da su ga građevinski inspektori Vladan Juretić i Zoran Bošković reketirali.

Tada je pojašnjeno da je ostalo da se detaljno ispita rad tužioca u Podgorici, pa je odlučeno da se kopiraju svi spisi predmeta i predaju članovima tog savjeta.

Investitor Zoran Nenezić je 3. maja prijavio ODT-u u Kotoru da je građevinskim inspektorima Juretiću i Boškoviću dao dva puta po 5.000 eura, a istraga je povjerena početkom maja tužiteljki Tijani Čelanović. Iz Kotora je više puta predmet putovao do Podgorice kako bi se utvrdilo čija je nadležnost, a definitivno je u rad dat 23. jula tužiocu u Višem tužilaštvu u Podgorici Zoranu Vučiniću, koji je tada bio na odmoru...

Bonus video: