Milikić: Eksploziv podmetnut ispod motora Đurovića bio velike razorne moći

"Da je došlo do aktiviranja, licu prema kojem bi bilo usmjereno, moglo bi da nanese teške tjelesne povrede ili smrtnu posljedicu", rekao je Milikić
4950 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Zgrada Višeg suda, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2019. 16:26h

Eksploziv koji je bio podmetnut ispod motora Baranina Jovana Đurovića bio je velike razorne moći - brizantni, a radi se o masi 584,4 grama. Brzina detoniranja je 7.000 metara u sekundi, rekao je u sudnici podgoričkog Višeg suda Nenad Milikić, stručno lice iz Forenzičkog centra u Danilovgradu, u nastavku suđenja optuženima za pokušaj ubistva Đurovića u Baru.

"Radi se o podmetnutoj improvizovanoj eksplozivnoj napravi. Da je došlo do aktiviranja, licu prema kojem bi bilo usmjereno, moglo bi da nanese teške tjelesne povrede ili smrtnu posljedicu", rekao je Milikić.

Dodao je da su na vještačenje njemu dostavljeni svi potrebni djelovi, osim daljinskog upravljača kojim se aktivira, ali da "daljinski" i nije sastavni dio eksplozivne naprave.

"Improvizovana eksplozivna naprava ima sve djelove - eksplozivni detonator, sredstvo za iniciranje, električnu kapislu, nedostaje daljinski upravljač i nalazi se kod NN osobe koji želi da u određenom trenutku da je aktivira. Eksplozivan naparava je funkcionalna", kazao je Milikić.

Advokat Rajko Božović je primijetio da je ona bezopasna bez aktiviranja, te da ne znači ništa. Dodao je da je preko ove improvizovane eksplozivne naprave prešao neki kamion i da se nije aktivirala, odnosno nije eksplodirala.

Milikić je pojasnio da prilikom pada nekog tereta težim od dva kilograma u dijelu gdje je smješteno eksplozivno punjenje može doći do eksplozije, jer je veoma osjetljiva. Dodao je da na dostavljenim djelovima ove eksplozivne naprave nema oštećenja, a da je preko nje prešao kamion, tragovi bi bili deformisani.

"Eksplozivna naprava je imala sigurnosni prekidač koji je bio u položaju "jedan". Kada se ona nosi, ona je u stanju mirovanja i tada je "nula". Tek kada se postavi na ciljanu metu, tada se prekidač stavi u položaj "jedan" i spremna je za aktiviranje. Nije bilo djelovanja "daljinskog" upravljača, jer da jeste, ona bi eksplodirala", pojasnio je Milikić.

Vještak hemijske struke Nikola Božović je rekao da se radi o pentritu koji spada u brizantne eksplozive zbog karakteristika, jer je termički postojan, stabilan, te slabo rastvorljiv u vodi.

Na suđenju su prikazane fotografije okrivljenog Darka Milića u društvu zajedno sa Eldarom Nurkovićem. Na pitanje specijalnog tužioca Saše Čađenovića, rekao je Milić da ima tetovažu na lijevoj ruci, ne otkrivajući njenu sadržinu jer je to privatno i nema veze sa ovim krivičnim djelom za šta mu se sudi.

U ovom sudskom predmetu, optuženi su Adnan Osmanagić, Mirza Nurković, Almir Jahović, Enzan Ciriković, Darko Milić, Eldar Nurković i Đorđije Cicmil.

Jahović i Osmanagić su nedostupni crnogorskim pravosudnim organima.

Prema navodima optužnice planirano je i ubistvo boksera iz Budve Nikole Sjekloće za koje je bilo predviđeno 50.000 eura.

Okrivljeni Cicmil je u avgustu i septembru 2018. u Baru i Budvi, s ciljem realizacije kriminalnog plana, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela ubistvo.

Stupio je u kontakt sa okrivljenima Cirikovićem, Milićem i Nurkovićem, te organizovao dva sastanka u Budvi na kojima je od njih tražio da za 50.000 eura ubiju Nikolu Sjekloću – navodi se u optužnici.

Bonus video: