Da li će Svetozar Marović i konačno izbjeći robiju?

DW nezvanično saznaje da je jedan evropski zvaničnik nedavno upozorio da će, ako ga uskoro ne izruči, slučaj Marovića postati problem za vladavinu prava Srbije na njenom putu ka EU, te da bi se to moglo naći i u izvještaju EK o Srbiji naredne godine
11295 pregleda 10 komentar(a)
Marović, Foto: Boris Pejović
Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2019. 10:41h

Nedavno je u Podgorici održan osmi Kongres Demokratske partije socijalista, stranke koja već tri decenije suvereno vlada Crnom Gorom. Bio je to najveći Kongres do sada, sa tri hiljade delegata i gostiju, ali među njima prvi put nije bilo jednog koji je decenijama kreirao politiku ove partije, a često je nazivan i njenim glavnim ideologom.

Svetozar Marović dugo godina bio je drugi čovjek DPS-a, iza neprikosnovenog lidera Mila Đukanovića. Bio je i jedini predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, do njenog razlaza 2006. godine. Njegov pad počeo je prije 10 godina kada je policija pohapsila njegove bliske saradnike, među kojima i brata Dragana, u njihovoj rodnoj Budvi. Tada je otvorena Pandorina kutija višemilionskih korupcionaških afera u crnogorskoj metropoli turizma koja će kasnije progutati i samog Marovića. Prije tačno četiri godine je uhapšen, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 mjeseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion eura, koliko je Tužilaštvo procijenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100 hiljada eura u humanitarne svrhe.

Tri i po godine bez kazne

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko liječenje zbog depresije, pa robiju još nije služio, a ni pare nije uplatio, mada je založio imovinu kao garant za to.

Marovićev advokat Zdravko Begović kaže za DW da je njegov klijent i dalje ozbiljno bolestan.

„Veoma je lošeg zdravstvenog stanja i gotovo svakodnevno posjećuje specijalistu, pa čak se i klinički liječi. Ovo nije izgovor ili alibi da ne bi izdržavao kaznu zatvora jer, poslije svega kroz šta je prošao, budite sigurni da bi normalan čovjek teško mogao da sačuva svoje zdravlje", tvrdi Begović.

Crna Gora je, po odlasku Marovića u Beograd, za njim raspisala Interpolovu potjernicu jer je sud utvrdio da Marović nije toliko bolestan da ne bi mogao da služi kaznu. Mnogi se, ipak, i danas pitaju: kako su državni organi omogućili Maroviću da napusti zemlju kad se već znalo da će morati na robiju pošto je sa istim tim organima pregovarao o priznanju krivice? Sud se pravda da nije imao zvaničan predlog Tužilaštva da mu se produži pritvor dok Tužlaštvo tvrdi da bi takav zahtjev značio „kršenje osnovnih ljudskih prava" Maroviću.

U crnogorskoj opoziciji tvrde da je na djelu bio uigran scenario.

„Odbjegli ideolog DPS-a Svetozar Marović, pod okriljem ove vlasti, godinama je pljačkao Crnu Goru i postao šef organizovane kriminalne grupe, uz potpunu spoznaju svog lidera Mila Đukanovića. Ista ta vlast omogućila mu je da nesmetano, nakon pravosnažnih i izvršnih presuda, napusti Crnu Goru", kaže za DW potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Crna Gora traži izručenje, a Srbija ćuti

Crnogorsko Ministarstvo pravde je u aprilu ove godine poslalo i zvaničnu zamolnicu Ministarstvu pravde Srbije da Marović bude izručen nakon što je on, u par navrata, fotografisan na javnim mjestima u Beogradu.

„Svetozar Marović je i dalje živ čovjek. To je čak i preporuka ljekara koji ga liječe, da se malo više kreće, jer je ta bolest vrlo specifična, osvaja ga, a on je previše u svojoj samoći. Kamo sreće da se više kreće, jer bi onda vjerovatno bio sposoban da dođe u Crnu Goru", uvjerava Begović.

Dodatno, prije mjesec dana, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin na sastanku sa srpskom koleginicom Nelom Kuburović u Beogradu javno je insistirao da Marović bude izručen. Ipak, zvanična Srbija po ovom pitanju uporno ćuti, kazali su za DW iz crnogorskog Ministarstva pravde.

„Dvije i po godine od kada Crna Gora potražuje Marovića, Ministarstvo pravde Crne Gore nije dobilo od nadležnih organa Srbije nikakav odgovor o tome da li će ga i kada izručiti. Takođe, Ministarstvo pravde Crne Gore nije dobilo nikakvo zvanično ili nezvanično objašnjenje zbog čega organi Srbije ne postupaju u skladu sa svojim međunarodnim obavezama", kazali su za DW iz ministarstva.

Dogovor Beograda i Podgorice?

Neki opozicioni i advokatski krugovi u Podgorici i Beogradu vjeruju da je neizručivanje Marovića dogovor vlasti Crne Gore i Srbije, a odavno je poznato da su dva predsjednika, Milo Đukanović i Aleksandar Vučić, u dobrim odnosima.

„Takvi komentari su potpuno očekivani. Svi oni koji nemaju dovoljno informacija, mogu da posumnjaju da je to neka vrsta političkog dogovora da Marović, koliko god može, bude u Srbiji i da ne odsluži kaznu u Crnoj Gori. Ipak, smatram da je glavni razlog neizručivanja vjerovatno njegova bolest", kaže Begović.

Vučić je prije godinu i po poručio da se on ne bavi izručenjima, već srpsko pravosuđe, dodajući da će ono reagovati u skladu sa principima međunarodne pravne pomoći. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, u maju ove godine, takođe nije htio da kaže da li će Marović biti izručen.

Ipak, kako DW nezvanično saznaje, jedan evropski zvaničnik nedavno je na jednom sastanku upozorio da će, ako ga uskoro ne izruči, slučaj Marovića postati problem za vladavinu prava Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji, te da bi se to moglo naći i u izvještaju Evropske komisije o Srbiji naredne godine. Potvrdu ovoga DW nije uspio da dobije iz Delegacija Evropske Unije u Beogradu i Podgorici.

I sin mu uspješno izbjegava kaznu

Osim Svetozara Marovića, za korupcionaške afere u Budvi osuđen je i njegov sin Miloš i to na godinu robije i da plati 385 hiljada eura. Dao je pare, ali i takođe otišao u Srbiju, koja mu je dala i državljanstvo, pa i on još izbjegava zatvor. Zato Crna Gora sada traži od Srbije da tamo robija, ali ni tu nema nikakvog odgovora.

I dok Svetozaru apsolutna zastara kazne zatvora ističe 2027. godine, za Miloša će se to desiti veoma brzo, u septembru naredne godine, ali iz crnogorskog Ministarstva pravde poručuju da su uradili sve što su mogli.

„Ministarstvo pravde Crne Gore je iscrpilo sve mogućnosti međunarodne pravne saradnje i redovne bilateralne i diplomatske komunikacije. Nadamo se da Srbija neće dozvoliti da pružanjem utočišta bjeguncima iz Crne Gore nanese ozbiljnu štetu ostvarenju pravde, ali i sopstvenom kredibilitetu u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji je veoma važna za proces evropskih integracija Srbije", zaključili su iz crnogorskog Ministarstva.

Martinović, pak, poručuje da sve navodi na sumnju da i Svetozar Marović, dok je ove vlasti, neće odslužiti zatvorsku kaznu u Crnoj Gori.

„Na djelu je strategija da nastupi apsolutna zastara, a potpuno je jasno da je režiser ove predstave, kojom se crnogorski nadležni organi rugaju pravdi, Milo Đukanović. Svjestan je da odbjegli ideolog Marović zna mnogo toga, što bi, u slučaju da progovori, Đukanovića itekako moglo politički koštati", smatra Martinović, zaključujući da se ovim šalje opasna poruka javnosti „da se potkradanje sopstvene države debelo isplati".

Bonus video: