Kašćelan još u pritvoru, čeka se dokaz da su hipoteke upisane

Pred specijalnim vijećem sudije Dragoja Jovića, svjedočio je službenik OB Kotor Marko Novaković
6820 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2019. 12:27h

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje Slobodanu Kašćelanu, optuženom za zelenaštvo izvršeno na organizovan način.

Na prethodnom glavnom pretresu 10. decembra sud je prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 eura u protiv vrijednosti nekretnina koje su ponudili članovi porodice optuženog Slobodana Kašćelana za njegovo puštanje iz pritvora, dok je advokat Novica Kašćelan ponudio 5.000 eura u gotovini.

Danas je Kašćelan na glavni pretres doveden iz pritvora, iako je rješenje o ukidanju pritvora uz jemstvo postalo pravosnažno.

“Rješenje je pravosnažno, ali se optuženi Kašćelan može pustiti iz pritvora nakon što se iznos novca dat na ime jemstva položi u depozit suda i nakon što što se sudu dostavi dokaz da je hipoteka na nepokretnostima kod Uprave za nekretnine Crne Gore, upisana u korist Države Crne Gore”, rekla je “Vijestima” Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Pred specijalnim vijećem sudije Dragoja Jovića, svjedočio je službenik OB Kotor Marko Novaković.

"Oko ponoći sam obilazio naselje. Na jednom drvetu je bila kamera, a uklanjali su je okrivljeni Igor Andrić i Tripo Moškov. Ja sam pozvao patrolu, a zatim se pojavio i Ilija Dedović koji je kazao da su kamere njegove. Znam da je Andrić bio na merdevinama a Moškov dolje", rekao je ovaj svjedok.

Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prema optužnici, Kašćelan je 50 hiljada eura dao na kamatu Milanu Dragoviću, a iznos kamate bio je 10 odsto. Sa njim je, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića. Na suđenju, oba okrivljena negirali su krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Specijalni tužilac Saša Čađenović podigao je optužnicu protiv Slobodana V. Kašćelana, Igora M. Božovića, Vladimira M. Božovića, Davora M. Prelevića, Miloša D. Radonjića, Siniše S. Vlahovića, Aleksandra M. Đurišića, Stefana S. Brnovića, Đerđa N. Camaja, Igora M. Đurišića, Aleksandre M. Bogdanović, braće Nikole N. Andrića i Igora N. Andrića, Tripa Z. Moškova i Gorana S. Ljubatovića iz Lastve. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove. Kriminalna grupa je imala cilj vršenje krivičnih djela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.

Bonus video: