Suđenje Slobodanu Kašćelanu: "Marko" dao 1.000 eura za ubrzanje vještačenja

"U tom razgovoru Marko je tražio da se za dan-dva završi vještačenje, dakle se ubrzano sve završi, da se što prije uradi. Dao mi je kovertu u kojoj su se nalazile dvije novčanice od po 500 eura. To je bilo samo za ubrzanje vještačenja, nije uticao na rezultat nalaza. Kovertu i sredstvo za snimanje sam potom predao specijalnom tužilatvu i dao opis tog lica. Imao je karakterističan izgled. Kovrdžavu kosu i bradu"
14339 pregleda 5 komentar(a)
Kašćelan poslije puštanja iz pritvora, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Kašćelan poslije puštanja iz pritvora, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Svjedok Balša Savić, vještak za video nadzor u Forenzičkom centru u Danilovgradu, danas je u nastavku suđenja Slobodanu Kašćelanu, optuženom za zelenaštvo izvršeno na organizovan način, u Višem sudu u Podgorici, rekao da ga je mobilnim telefonom pozvala osoba koja se predstavila kao "Marko", i insistirala da se sretnu i razgovaraju.

Savić je danas sudu objasnio da je njegov zadatak bio vještačenje video nadzora u Kotoru koji je bio predmet istrage. Kako je pojasnio, o ovom telefonskom pozivu je obavijestio specijalno državno tužilaštvo i Dragana Radonjića. Potom se sa ovim muškarcem, koji se predstavio kao "Marko", dogovorili da se sretnu u Tehnomaks u Podgorici, ali kako nije radio, sastali su se na parkingu. Od specijalnog tužilaštva je dobio sredstvo za snimanje razgovora sa Markom.

"U tom razgovoru Marko je tražio da se za dan-dva završi vještačenje, dakle se ubrzano sve završi, da se što prije uradi. Dao mi je kovertu u kojoj su se nalazile dvije novčanice od po 500 eura. To je bilo samo za ubrzanje vještačenja, nije uticao na rezultat nalaza. Kovertu i sredstvo za snimanje sam potom predao specijalnom tužilatvu i dao opis tog lica. Imao je karakterističan izgled. Kovrdžavu kosu i bradu. Sjetio sam se da sam tu osobu sreo u Kotoru, onako u prolazu. Nisam siguran da bih pronovo prepoznao tu osobu. Imao je jak pomorski naglasak", rekao je Balša Savić danas na suđenju.

Prema optužnici, Kašćelan je 50 hiljada eura dao na kamatu Milanu Dragoviću, a iznos kamate bio je 10 odsto. Sa njim je, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića. Na suđenju, oba okrivljena negirali su krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Specijalni tužilac Saša Čađenović podigao je optužnicu protiv Slobodana V. Kašćelana, Igora M. Božovića, Vladimira M. Božovića, Davora M. Prelevića, Miloša D. Radonjića, Siniše S. Vlahovića, Aleksandra M. Đurišića, Stefana S. Brnovića, Đerđa N. Camaja, Igora M. Đurišića, Aleksandre M. Bogdanović, braće Nikole N. Andrića i Igora N. Andrića, Tripa Z. Moškova i Gorana S. Ljubatovića iz Lastve. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizovali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove. Kriminalna grupa je imala cilj vršenje krivičnih djela iznuda – zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti, pranje novca.

Bonus video: