Nabavka za kriminalne grupe u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori

Pištolji spremani za ubistva po Evropi?

Šta piše u spisima predmeta Specijalnog tužilaštva, nakon hapšenja zbog nedozvoljenog držanja i prodaje oružja
36793 pregleda 7 komentar(a)
Hapšenje Marka Šakovića iz decembra 2017., Foto: Filip Roganović
Hapšenje Marka Šakovića iz decembra 2017., Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.02.2020. 20:07h

Marko Šaković u aprilu prošle godine formirao je kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegova supruga Nataša i njen rođak Marko Filmanović... koja je kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije.

To piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u koje su “Vijesti” imale uvid.

Šaković je, međutim, izbjegao hapšenje u nedavnoj akciji pod rukovodstvom tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, kada su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja stavili lisice na ruke Nataši Šaković i Filmanoviću.

Sumnje da su Šakovići i Filmanović naoružavali kriminalne klanove, istražitelji, piše, temelje na dokazima prikupljenim mjerama tajnog nadzora.

Njihove pretpostavke, navodno, potvrdio je i Filmanović na saslušanju nakon hapšenja, kada je priznao za koga je, kada i kako kupovao oružje u legalnim prodavnicama:

“Organizator kriminalne organizacije, Šaković Marko je radi realizacije kriminalnog plana u pravcu neodređenog broja krivičnih djela - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija...a radi neovlašćenog nabavljanja, držanja i prodaje većih količina oružja...pištolja, automatskih pušaka i njihove dalje prodaje pripadnicima drugih kriminalnih organizacija, u cilju izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela, za sebe odredio da vrbuje članove, planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe...”, stoji u spisima u spisima SDT-a. Dodaje se da su njegova supruga i Filmanović prihvatali njegove naloge:

“Okrivljeni Filmanović da nelegalno kupuje vatreno oružje u prodavnicama oružja i isto registruje na pravnolice ‘Lovac M’ čiji je vlasnik, i bez prethodno pribavljenih odgovarajućih dozvola nadležnih organa isto predaje drugim članovima kriminalne organizacije i organizatoru... Okrivljena Šaković Nataša prihvatila je da vrbuje lica za članove kriminalne organizacije, preuzima, prevozi, drži i čuva oružje, predaje ga organizatoru kriminalne organizacije radi dalje prodaje, ali i sama prodaje po uputstvima organizatora Šaković Marka”, tvrdi SDT.

Objašnjavaju da iz Filmanovićeve odbrane, ali i mjera tajnog nadzora, proizilazi da ga je bračni par Šaković podstrekao da im nabavi veće količine oružja.

Nikšićanin je, navodi se u dokumentima, ispričao da su mu Šakovići, na više sastanaka i porukama preko kriptovanih mobilnih telefona, iznjeli kriminalni plan: “I tražili da kupuje velike količine vatrenog oružja - pištolja i automatskih pušaka, za koje je Šaković Marko rekao da će biti prodato na teritoriji Njemačke i Albanije”.

Navodno, za to su mu više puta dali novac kojim je plaćao oružje.

SDT tvrdi da je Šaković 6. avgusta 2019. godine, Filmanoviću dao 6.000 eura, za koje je ovaj kupio deset pištolja marke “CZ” - dva modela P07, pet P09 i tri P10C.

Navodno, sve pištolje je predao Šakovićima, a oni članovima te kriminalne grupe koje tužioci još nisu identifikovali i koji su ga prodali pripadnicima kriminalnih grupa “radi vršenja krivičnih djela protiv života i tjela na teritoriji Crne Gore, Albanije i Njemačke”.

Po nalogu Šakovića, Nikšićanin je dva pištolja “Chiappa” i “Rhinno” kupio i 26. avgusta prošle godine, a i to oružje završilo je kao ono prethodno nabavljeno.

Dva dana kasnije, tvrdi SDT, Filmanović je od Šakovića uzeo 550 eura, otišao na Cetinje i od P.R. kupio pištolj “Springfild armory” koji je Podgoričaninu predao početkom septembra.

Devetnaest pištolja kupio je u oktobru prošle po nalogu Šakovića - 4, 17. i 21. oktobra, kada mu je Šaković predao prvo 5.000, a potom 8.300 eura.

Pojašnjava se da je kupio prvo osam, pa deset, a potom još jedan pištolj, a početkom novembra Šaković mu je dao 4.000 eura, za koje je ovaj kupio četiri pištolja.

Isto je učinio i 6. februara, kada je po dogovoru sa Natašom Šaković, prvo od D.Š. kupio “CZ” model “Shadoow I”, a potom u prodavnici oružja tri - dva pištolja “CZ” modele 75 i Shadoow II i revolver “Chiapa” model Rhino.

Nakon što je istog dana oružje predao Nataši Šaković, policija je uhapsila tu Podgoričanku, sprječavajući je da pištolje preda svom suprugu koji je trebao da ih proda, piše u spisima Specijalnog tužilaštva.