Obezbjeđenje navodnog crnogorskog mafijaša plaćaju njemački poreski obveznici

"Ili neka sam plati to obezbjeđenje ili neka klinika snosi troškove svog privatnog pacijenta", poručuje njemačko Udruženje poreskih obveznika
34788 pregleda 10 komentar(a)
Policija ispred bolnice u Hanoveru, Foto: Haz.de
Policija ispred bolnice u Hanoveru, Foto: Haz.de
Ažurirano: 17.02.2020. 13:42h

Navodni pripadnik crnogorske mafije Igor K. već nedjelju dana liječi se na klinici Medicinskog fakulteta u Hanoveru.

Zgradu klinike pritom obezbjeđuje veliki kontingent lokalne policije.

"Ili neka sam plati to obezbjeđenje ili neka klinika snosi troškove svog privatnog pacijenta", poručuje njemačko Udruženje poreskih obveznika.

Kako prenosi javni servis pokrajine Donje Saksonije NDR 1, Udruženje zahtijeva da troškove snosi pacijent.

Policija ispred bolnice u Hanoveru
Policija ispred bolnice u Hanoveru(Foto: haz.de)

A ako zakonski nije moguće troškove prenijeti na teško povrijeđene ili na njegov "porodični klan", onda bi odmah trebalo krenuti u izmjene zakona, izjavio je predsjednik pokrajinskog Udruženja poreskih obveznika Bernhard Centgraf.

Alternativno – trebalo bi provjeriti da li se to može knjižiti na račun klinike zbog povećanih troškova bezbjednosti "njenog privatnog pacijenta".

Policija obezbjeđuje i suprugu

Kako prenose lokalni njemački mediji, Igor K. (35) prethodno je bio u jednoj crnogorskoj bolnici – navodno sa 27 rana od metaka u rukama i nogama.

Prebačen je na kliniku u Hanoveru po sopstvenoj želji, a troškove liječenja snosi sam pošto u Njemačkoj nema zdravstveno osiguranje.

Policija ispred bolnice u Hanoveru
Policija ispred bolnice u Hanoveru(Foto: haz.de)

"Ne može biti da u bolnicu bude primljen privatni pacijent koji dobro zarađuje, a da poreski obveznik za to mora dodatno da plati", izjavio je Matijas Karš, predsjednik Saveza sindikata pripadnika kriminalističke policije Donje Saksonije za list Hanoveriše algemajne.

Karš zahtijeva da bolnica u Hanoveru snosi najveći dio troškova za obezbjeđenje Igora K.

"Pored toga", dodaje Karš, "policajci koji su svakodnevno angažovani na obezbjeđenju bolnice nedostaju na nekim drugim mjestima".

Inače, prema informacijama tog njemačkog lista, policija obezbjeđuje i suprugu pacijenta iz Crne Gore, Suzanu K.

Za sada se ne zna koliki su troškovi tih dodatnih mjera obezbjeđenja.

Policija ispred bolnice u Hanoveru
Policija ispred bolnice u Hanoveru(Foto: haz.de)

Mediji su ranije prenijeli da je Igor K. pripadnik tzv. "škaljarskog klana" koji je prije oko tri nedjelje ranjen u zetskom naselju Balijače.

Mediji već mjesecima izvještavaju o "ratu između škaljarskog i kavačkog klana" u Crnoj Gori koji se prenio i na region, a sada i na Njemačku.

Pranje novca?

Liječenje ranjenog crnogorskog mafijaša postalo je u međuvremenu i političko pitanje u Njemačkoj.

"Ne može se isključiti mogućnost da on liječenje plaća novcem od kriminalnih transakcija“, izjavio je Jerg Bode, poslanik Liberala (FDP) u parlamentu Donje Saksonije.

Kako prenosi list Bild, Bode je vladi te njemačke pokrajine poslao zvanični upit: "Može li Medicinski fakultet u Hanoveru da isključi mogućnost da plaćanje računa za troškove liječenja (Igora K.) predstavlja pranje novca?"

List podsjeća da je Igor K. bio upleten u trgovinu narkoticima i da je zbog toga bio i u zatvoru.

U raciji koju je u decembru 2017. godine sprovela crnogorska policija, oduzeti su mobilni telefoni, noževi, jedna mačeta, dva automobila i 182.450 evra u gotovini.

Stručnjak za krivično pravo Klemens Anger za Bild kaže: "Ako klinika u Hanoveru prihvati novac od pacijenta do kojeg se došlo kriminalnim aktivnostima, onda ona može da bude osumnjičena da učestvuje u pranju novca."

Propisi nalažu da banka mora da obavijesti nadležne u slučaju da postoji ikakva sumnja prilikom novčanih transakcija. To podrazumijeva i da ta suma može biti zaplijenjena.

Bonus video: