Na brodu našli i ekstazi i novac

Ni juče, međutim, nije zvanično saopšteno da li je utvrđeno za koga su crnogorski državljani prevozili drogu tim plovilom, zaplijenjenim prije tri dana u teritorijalnim vodama Arube
33574 pregleda 25 komentar(a)
Akcija na moru, Foto: Armada Colombia
Akcija na moru, Foto: Armada Colombia

Osim oko pet tona kokaina, holandska policija na brodu “Aressa” pronašla je i 50.000 tableta ekstazija, eure, dolare, pišu tamošnji mediji.

Ni juče, međutim, nije zvanično saopšteno da li je utvrđeno za koga su crnogorski državljani prevozili drogu tim plovilom, zaplijenjenim prije tri dana u teritorijalnim vodama Arube.

Tamošnji mediji, međutim, pozivajući se na izvore iz istrage - objavili su da je na Aressi uhapšeno više od 15 osoba, među kojima i 11 crnogorskih građana - članova posade...

Objavili su i da prvi rezultati istrage ukazuju da je u šverc droge vrijedne više od 250.000.000 eura umješan kartel koji u Venecueli vode Kolumbijci Alex Saab i Alvaro Pulido, zvani Cuchi, koji se ranije zvao German Rubio.

Alex Saab
Alex Saab(Foto: expresa.me)

Prema saznanjima “Vijesti”, među jedanaest uhapšenih državljana Crne Gore su Podgoričanin Andrija Mugoša (30), Kotorani Nikola Markić (29), Mihailo Đorđević (58), Tripo Biskupović (37), Vasko Radonjić (50) i Vidoje Latković (42), Baranin Dragan Mašanović (46), Novosađanin crnogorskog porijekla Nikola Martinović (42) i Dragoljub Živković (67) sa Cetinja.

Neki od uhapšenih članova posade
Neki od uhapšenih članova posade(Foto: Printscreen)

Portal expresa.me objavio je da tamošnje vlasti vjeruju da je zaplijenjeni ekstazi proizveden u laboratoriji na poluostrvu Paraguana, u provinciji Falkon.

Expresa.me prenosi da je u Venecueli, gdje je “Aressa” zadnji put pristala, ekonomija u slobodnom padu, da je korupcija uobičajena pojava i da američke vlasti za istragu trgovine narkoticima, vjeruju da su visoki venecuelanski zvaničnici znali za pretovar kolumbijskog kokaina.

Prema najnovijim podacima, narko dileri koji u Kolumbiji nabavljaju kokain “na veliko” - bijeli prah plaćaju dva dolara po gramu, dok ga u evropskim državama prodaju i po 100 eura.

Iz crnogorske policije ranije je nezvanično saopšteno da je kokain namijenjen evropskom tržištu i da bi, samo za prodaju kompletnog tovara bilo uzeto više od 250.000.000 eura. “Ukoliko bi ga rasparčavali, to bi iznosilo milijarde...”

Narko klan uhapsili su prije tri dana pripadnici Mornarice Holandije, nakon što im je dojavljeno da je droga na brodu.

Akcija je realizovana na osnovu informacija crnogorske Uprave policije, koje je uputila partnerskim službama Velike Britanije, a realizovana je u vodama Venecuele, u Arubi.

“Brod ‘Aressa’ je lociran i opserviran cijelom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim mjerama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luka. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain ‘ubačen’ na ‘Aressu’, Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres”, saopšteno je iz Uprave policije.

Oni su zvanično saopštili da su uhapšeni i crnogorski državljani - članovi posade.

“Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi”, navodi se u tekstu iz policije.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je sljedeća luka trebalo da bude Solun, gdje su planirali da stignu krajem marta.

“Policija pokušava da utvrdi da li je kokain trebalo da bude istovaren u Grčkoj ili je planirano da brod na putovanju, manjim plovilima presretnu drugi članovi kriminalne organizacije i prebace drogu”, saopštio je jedan od izvora Vijesti.

Bonus video: