Borba sa balkanskim kartelom nije gotova?

Istraga o švercu 840 kilograma kokaina nije završena - postoje indicije da je više osoba iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore povezano sa grupom uhapšenom 10. marta
17909 pregleda 7 komentar(a)
Brod kojim je krijumčaren kokain, Foto: Europol
Brod kojim je krijumčaren kokain, Foto: Europol

Istraga o švercu više od 800 kilograma kokaina nije gotova, jer postoje indicije da je više od deset osoba iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore povezano sa grupom uhapšenom 10. marta u na teritoriji te tri države, saznaju “Vijesti” nezvanično.

“Dokazi se prikupljaju i istraga će biti proširena ukoliko se utvrdi da su i te osobe dio kriminalne organizacije koja se bavila međunarodnim švercom narkotika”, saopštio je izvor “Vijesti” iz policije.

Prema istim informacijama, tužilaštvo će odlučiti da li će pokrenuti i finansijsku istragu protiv dijela osumnjičenih, s obzirom na to da posjeduju brojne nekretnine.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da su u pitanju vile, ugostiteljski objekti, servisi za automobole... i da je upitno porijeko te imovine.

“U jednom od tih lokala u Podgorici sastajali su i članovi kriminalne organizacije”, rečeno je “Vijestima”.

U spisima tužilaštva navodi se da je u pitanju kafić Milovana Lola Lakovića.

Operacija protiv te kriminalne grupe pokrenuta je 2017. godine, a dovela je do presretanja katamarana 2018. godine u Portugalu, koji je prevozio 840 kilograma kokaina sa Kariba u Evropu.

kokain florida
Kokain oduzet na katamaranu Florida I(Foto: Uprava policije)

Iz EUROPOL-a su saopštili da je kompleksnom internacionalnom istragom rukovodila Crna Gora, a da je operacija dio šire evropske strategije protiv balkanskog kartela.

“Razbijena je zločinačka organizacija, koju su uglavnom činili pojedinci sa Balkana, sa ciljem da u Evropu, morskim putem, iz Srednje Amerike krijumčare velike količine kokaina”, saopšteno je iz te institucije.

U Crnoj Gori prije dva dana, uhapšeni su jedan od organizatora te krimi grupe Nikica Todorović, kao i Milovan Lolo Laković, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Ranko Stojović i Darko Giljača.

Na čelu grupe, osim Todorovića, je i Damjan Vukašinović, dok su članovi i Radoje Radulović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Zerina Karkelja i Dragana Prostran (Sanja Roćen), tvrdi iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Pet osumnjičenih nije dostupno crnogorskim istražiteljima, saopštila je prekjuče specijalna tužiteljka Mira Samardžić.

EUROPOL je, kako navode, omogućio razmjenu informacija između zemalja koje su učestvovale u akciji - Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i da su finansijski podržali raspoređivanje istražitelja na terenu.

Podsjećaju da su 10. marta policijski službenici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije uhapsili osam članova kriminalne grupe, a da su operativne aktivnosti na terenu podržala dva istražitelja iz Francuske i Portugala.

Od početka akcije 2017. godine, navodi EUROPOL, 12 osoba uhapšeno je (jedna u Hrvatskoj, osam u Crnoj Gori, četiri u Portugalu i jedan u Srbiji)...

I portugalska policija saopštila je da je pod vođstvom Crne Gore razbijena zločinačka organizacija i da su njihovi predstavnici učestvovali u završnoj fazi složene međunarodne policijske akcije.

Navodi se da je imali podršku mornarice i avijacije: “Što je dovelo do lociranja i kasnijeg zauzimanja plovila sa 840 kilograma kokaina”.

Skoro tri godine crnogorski istražitelji bili su na tragu međunarodnoj grupi krijumčara osumnjičenih za šverc droge - epilog te akcije za sada je zapljena 840 kilograma kokaina, osam uhapšenih, oduzimanje sedam luksuznih automobila,12.500 eura, oružja, kriptovanih telefona...

Crnogorski policajci i tužioci saopštili su da nastavljaju s aktivnostima u tom predmetu, koji su radili sa kolegama iz Sudske policije Portugala, Francuske Uprave carina, američke DEA, policije Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Austrije i Slovenije.

Crnogorski istražitelji saopštili su da su u tom predmetu dvije godine sprovođene mjere tajnog nadzora i da su prisluškivanjem i praćenjem došli do dokaza da kriminalna grupa raspolaže velikim količinama novca, jer su u Južnoj Americi kilogram kokaina plaćali od tri do četiri hiljade eura, a prodavali ga u Zapadnoj Evropi od 30.000 do 40.000 eura.

Šestoro uhapšenih poslato u Spuž

Sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio je pritvor do 30 dana Todoroviću, Lakoviću, Bukilićevoj, Ercegoviću, Stojoviću i Giljači.

U Istražni zatvor poslao ih je zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saizvršioce koji su u bjekstvu.

To su Vijestima saopštili branioci Lakovića - advokat Zoran Piperović i Ercegovića, advokat Velibor Marković.

“Izjavio sam žalbu protiv tog rješenja i o njoj će odlučivati vijeće. U tom predmetu pokazalo se kako tužilaštvo izigarava prava okrivljenog i obesmišljava pravni lijek - žalbu protiv rješenja o zadržavanju”, rekao je Marković.

Žalbu je izjavio i Piperović.

Marković je pojasnio je da protiv rješenja o zadržavanju, okrivljeni i njegov branilac imaju pravo žalbe sudiji za istragu:

“U roku od osam sati od uručenja rješenja, koji je dužan da po žalbi odluči u roku od četiri sata od prijema spisa predmeta tužilastva”.

“Međutim, tužilastvo ne dozvoljava da se žalba preda neposredno preko pisarnice, pravdajući se istekom radnog vremena, i ako bi na tom radnom mjestu uvijek morao biti neko. A onda, prije nego što sudija dobije žalbu, oni mu dostave spise predmeta sa predlogom za određivanje pritvora, ali bez žalbe. Na taj način izigravaju prava okrivljenog - faktičkim onemogućavanjem da se odluči o njegovoj žalbi izjavljenoj protiv rješenja o zadržavanju, a time i obesmišljava postojanje tog pravnog lijeka, čime se izigravaju i odredbe Ustava i Zakonika o krivičnom postupku”.

Marković je kazao da se Ercegović sumnjiči samo za stvaranje kriminalne organizacije.

Bonus video: