Pao na poligrafu, pa odao ortaka i šefa

Radoslav Gile Stanišić osumnjičen da je naredio paljenje vozila “Vijesti”, a taj zadatak obavili tada maloljetni D.M. i S.P. Izvršna direktorica Vijesti Marijana Bojanić, podsjetila da je nezavisni dnevnik u periodu od desetak godina - preživio desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen
43848 pregleda 17 komentar(a)
Vozilo Vijesti zapaljeno 2014. godine, Foto: Savo Prelević
Vozilo Vijesti zapaljeno 2014. godine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2020. 07:29h

Radoslav Gile Stanišić naredio je seriju paljenja vozila “Vijesti”, a taj zadatak obavili su tada maloljetni D.M. i S.P. , tvrde nezvanično iz Uprave policije.

Stanišić je u bjekstvu i policija ga traži odranije, a druga dvojica uhapšena su preksinoć i saslušana juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, oba su poligrafski ispitivana i “pala” na sva pitanja vezana za paljenje vozila Vijesti.

Isti izvor tvrdi da je, nakon toga, jedan od njih najprije u policiji a potom i pred tužiocem priznao kada su, kako i po čijem nalogu uništili automobile Vijesti.

“Nakon njegovog saslušanja, preksinoć, oko dva sata poslije ponoći, uhapšen je i drugi osumnjičeni, a policija je u istoj akciji pretresla kuću Radoslava Stanišića koji je u bjekstvu”, kazao je sagovornik Vijesti.

Predstavnici policije i lokalnog tužilaštva, saopštili su zvanično da su nakon gotovo devet godina rasvijetili krivična djela počinjena na štetu “Vijesti”.

Precizirali su da su riješena tri slučaja - iz jula i avgusta 2011. godine i jedan slučaj iz februara 2014. godine, u kojima je ukupno oštećeno i uništeno pet vozila nezavisnog dnevnika.

vozilo 2011.
Jedno od vozila Vijesti, zapaljeno u julu 2011. godine(Foto: Savo Prelević)

Oni, međutim, nisu odgovorili na ključna pitanja - koji su novi dokazi obezbijeđeni pa je uslijedilo hapšenje, šta je motiv napada na imovinu lista, da li je moguće da su maloljetnici tako stručno obavili posao da je istražiteljima trebalo devet godina da utvrde bar dio činjenica...

Odgovarajući na dio tih pitanja, tužilac Miroslav Turković rekao je da je podgoričko tužilaštvo predmet formiralo odmah nakon paljenja automobila i da su u saradnji sa policijom, preduzimali i procesne radnje u vidu vještačenja, pribavljanja podataka od telekomunikacionih operatera...

“Isto tako, preduzimane su i one operativne radnje, koje su sada rezultirale prikupljanjem dovoljnog broja činjenica i dokaza takvog kvaliteta da su nam omogućili da donesemo zaključak o postojanju osnova sumnje u pogledu identiteta lica koja su izvršila ovo krivično djelo i da damo nalog za njihovo lišavanje slobode... Ova akcija traje duži vremenski period, a ovo što sada imamo rezultat je ocjene svih dokaza pojedinačno i njihove međusobne zavisnosti”, rekao je Turković tokom online konferencije za novinare.

Na pitanje - da li su utvrdili motiv napada na imovinu Vijesti, odgovorio je: “Imamo određena saznanja, izviđaj nismo okončali, on i dalje traje. Naše dalje istraživanje će ići ka tom cilju i svakako o tome možemo govoriti kada budemo imali više informacija”.

Državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je saslušao dva lica za koja se sumnja da su izvršili krivično djelo na štetu imovine ND Vijesti... Nakon saslušanja državni tužilac je ovim licima odredio rješenjem zadržavanje najduže do 72 sata zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti”, saopštila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević, objasnio je da su kasno preksinoć uhapšene dvije osobe, a da se za jednom traga - osumnjičenima da su direktni izvršioci na teret se stavlja krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti, a navodnom nalogodavcu - izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja.

“Realizacija ovih policijsko - tužilačkih aktivnosti poslije skoro devet godina, potvrda je posvećenosti i istrajnosti institucija na sprečavanju i rasvjetaljavanju krivičnih djela izvršenih na štetu novinara i imovine medija. Rasvjetljavanjem ovih krivičnih djela i procesuiranjem izvršilaca, još jednom potvrđujemo koliko nam je važna bezbjednost novinara, imovine medija i stvaranje sveukupnog pozitivnog bezbjednosnog ambijenta za profesionalan rad medijskih radnika i poštovanje novinarske profesije u punom kapacitetu”, kazao je on.

Radoslav Gile Stanišić
Radoslav Gile Stanišić(Foto: Luka Zeković)

Šef kriminalistike u podgoričkoj policiji Miloš Vučinić, rekao je da je ta tročlana grupa izazvala četiri teška krivična djela na organizovan i dogovoren način. “Osnovano se sumnja da su 14. i 23. jula 2011. godine, zatim 27. avgusta 2011. godine, kao i 13. februara 2014. godine izvršili podmetanja požara na putničkim motornim vozilima vlasništva ND Vijesti, koji su se nalazila u Bulevaru revolucije i ulicama Goce Delčeva i Cara Lazara u Podgorici”.

Osuđen samo policajac

Za paljenje automobila nezavisnog dnevnika, do sada je osuđen jedino policajac Veseljko Vračar - na dva mjeseca zatvora i 2.683 eura novčane kazne zbog propusta u službi, jer je dozvolio da bude zapaljen automobil u februaru 2014. godine.

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu sutkinje Larise Mijušković Stamatović koja je Vračara osudila za zloupotrebu službenog položaja, za što je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U Višem sudu su tvrdili da je sutkinja pravilno procijenila krivicu, ali i ublažavanje kazne okrivljenom zbog ranije neosuđivanosti i činjenice da je otac maloljetne djece.

Tužilaštvo je na kraju suđenja odustalo od krivičnog gonjenja drugog optuženog policajca Miloša Sekulića, zbog nedostatka dokaza.

Sutkinja je, obrazlažući presudu, istakla da je nesporno utvrđeno da je do paljenja automobila došlo u Vračarevoj smjeni, kao i da je svjedok Milovan Đurišić potvrdio odbranu Sekulića, da je Vračaru te večeri predao smjenu.

Jedan od osnivača Vijesti Željko Ivanović, tokom tog postupka rekao je i da je policija posljednji zapaljeni automobil koristila kao mamac za otkrivanje prethodnih napada na imovinu “Vijesti”.

Početak

Podgorička policija još je februara 2012. godine pretresla kuće desetak članova zagoričke bande zbog sumnje da su, kako je tada rečeno, povezani sa mnogim krivičnim djelima, a neki od njih i sa paljenjem automobila “Vijesti”. Nakon pompezne akcije i hapšenja tada su međutim pronađena “samo” tri pištolja, pa je krivična prijava podnijeta protiv isto toliko osoba zbog nedozvoljenog držanja oružja...

Bojanić: Napadi naručeni iz centara moći

Izvršna direktorica Vijesti Marijana Bojanić, podsjetila je juče da je taj nezavisni dnevnik u periodu od desetak godina - preživio desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen, posebno kada je riječ o nalogodavcima.

“Raduje nas pronalaženje osoba koje su naložile i izvršile gnusni napad na imovinu Vijesti. Činjenica da su izvršioci u to vrijeme maloljetna lica - potvrđuje naše višegodišnje tvrdnje da cilj istrage treba da bude prije svega dolaženje do nalogodavaca, kao i njihovi motivi. Očekujemo još detalja kada su u pitanju motivi navodnog nalogodavca. Mi smo i tada tvrdili i sada ponavljamo da jedini motiv za napade na našu imovinu i zaposlene može da bude povezan sa našim profesionalnim i nezavisnim radom, a da su svi ti napadi bili rezultat odmazde pojedinih centara moći.

Marijana Bojanić
Marijana Bojanić(Foto: TV Vijesti)

Podsjećamo da je naš nezavisni dnevnik u periodu od desetak godina preživio desetine napada i da gotovo nijedan od njih nije rasvijetljen, posebno kada govorimo o nalogodavcima. Počev od napada na Željka Ivanovica i Mladena Stojovića, preko Tufika Softića, bombe ispod prozora tadašnjeg glavnog urednika Mihajla Jovovića, do ranjavanja novinarke Oliveru Lakić, od kojih je posljednji bio pokušaj ubistva.

Sigurni smo da sve te napade, pa i ova paljenja nije mogao da naloži niti jedan pojedinac i kriminalac kako god se zvao, a da nije prethodno imao signal ako ne direktni nalog iz nekog centra moći da organizuje i realizuje takav zločin. Zato uz punu podršku istražnim organima da nastave na istrazi ovih i drugih napada na naše ljude i imovinu, molimo ih da ne žure sa zaključcima i da ne smatraju bilo koji od tih slučajeva razriješenim dok se ubjedljivim dokazima ne pokažu stvarni motivi i stvarni nalogodavci tih napada”, saopštila je Bojanićeva.

Marković: Neće biti uzmicanja u borbi protiv svih koji ugrožavaju novinare

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je juče da pozdravlja rasvjetljavanje krivičnih djela paljenja vozila “Vijesti” iz 2011. i 2014. godine.

“U borbi protiv svih koji ugrožavaju novinare, medije i njihovu imovinu neće biti uzmicanja, koliko god vremena da je potrebno za njihovo otkrivanje! Čestitke policiji što su predanim radom uspjeli da dođu do dokaza i otkriju počinioce i nalogodavca, iako dokazi u takvim događajima najčešće bivaju uništeni”, poručio je Marković.

Veliko ohrabrenje prestavlja saopštenje MUP-a Crne Gore da su dvije osobe umiješane u u paljenje vozila Vijesti... Ovo je korak ka pravom putu, dok čekamo da saznamo ko je organizator napada”, napisala je na svom Tviter profilu ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke

Ko je kriv za bombaški napad

Tužilaštvo još nije otkrilo ko je prije gotovo sedam godina izvršio i naredio bombaški napad na redakciju “Vijesti”.

U noći 26. decembra 2013. godine, aktiviran je eksploziv ispod prozora tadašnjeg glavnog urednika Vijesti.

Podgoričani Marko Šofranac i Nemanja Vukmirović, jedini optuženi, pravosnažno su oslobođeni optužbi u junu 2016. godine.

Viši sud u Podgorici potvrdio je odluku sudije podgoričkog Osnovnog suda Nenada Vujanovića, koji ih je dva puta oslobađao optužbi da su postavili 400 grama eksploziva na zgradu ispod prozora kancelarije tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

Tadašnji premijer Milo Đukanović, u januaru 2014. rekao je da su u taj slučaj umiješane državne strukture, ali nikad nije saslušan u tužilaštvu da kaže kakve konkretne podatke o tome ima.

Đukanović je na završnom predizbornom skupu DPS-a u Ulcinju kazao da se napadima eksplozivom poput onoga na “Vijesti” želi napraviti šteta Crnoj Gori i da su svoje prste u tim akcijama umiješali, ne samo kriminalci koji su kao i svuda iznajmljeni za te potrebe, „nego bi se reklo da tu ima raznih interesa na čijoj identifikaciji pažljivo radimo”.

Da li je nastupila zastara?

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković, kazao je da pozdravlja napore koji su učinjeni da se rasvijetli paljenje vozila Vijesti, ali je istakao da će za njega ti slučajevi biti rasvijetljeni kada budu pravosnažno sudski okončani.

“Do tada, sve je samo u sferi mogućeg i potencijalnog. Posebeno ovo ističem, jer sam kao predsjednik Komisije od Vrhovnog državnog tužilaštva 19. marta 2018. godine, dobio dokument... u kome se navodi da zastarjelost krivičnog gonjenja kada su u pitanju slučajevi paljenja vozila Vijesti iz 2011. godine, nastupa 2019. godine. Dakle, da je već nastupila... Zato je jako važno da tužilaštvo objasni da li su rokovi zastare prekinuti njihovim eventualnim radnjama u ovom slučaju i to prema konkretnim licima, jer Komisija za napade na novinare od 2018. godine do danas, nema podatke da se tužilaštvo bavilo ovim licima. Možda i jeste, ali mi nijesmo obaviješteni, zato je jako važno da tužilaštvo odgovori javnosti, Komisiji i redakciji Vijesti na ta pitanja”.

ttt
Tužilaštvo tvrdi da je nastupila zastara predmeta(Foto: Privatna arhiva)

Marković je ocijenio da je to veoma važno: “Ako imamo u vidu da su neki raniji slučajevi kada je u pitanju napad na ljude iz Vijesti, rješavani tako što su ljudi ili lažni svjedočili ili lažno priznavali izvršenje krivičnog djela, što je sudski utvrđeno u jednom od napada na Oliveru Lakić, kao i u slučaju napada na Željka Ivanovića gdje smo vidjeli da su osuđeni ljudi, da su priznali to krivično djelo iako je potpuno jasno da oni sa tim nisu imali nikakve veze. Da ne bi izazivali sumnju i da se to ponovo ne bi desilo, javno pozivam tužilaštvo da objasni ove činjenice iz dokumenta koje je Komisiji poslalo 19. marta 2018. godine”.

“Naravno, ukoliko se pokaže da je tužilaštvo radilo kako treba i da je zastarjelost prekinuta, onda nema prepreke da se ovu ljudi i dalje krivično procesuiraju, što bi mene kao predsjednika Komisije i dugogodišnjeg novinara zaista obradovalo jer bi to značilo da se najteži slučajevi napada na naše kolege počinju uspješno rješavati”.

Bonus video: