Oštetili budžet za više od 2,7 miliona eura?

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo krijumčarenje, zakonom je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina
6389 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2020. 08:32h

Vrhovni sud Crne Gore, odlučujući po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, donio je rješenje kojim se pritvor protiv okrivljenih M.P., B.D. i V.P., produžava za još tri mjeseca, odnosno može trajati do 18. juna 2020.

U obrazloženju odluke, između ostalog, navodi se da je naredbom Specijalnog državnog tužilaštva određeno sprovođenje istrage protiv tih okrivljenih, kao i protiv J.M. i pravnog lica „R.C.”, zbog šverca cigareta.

“Osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili predmetna krivična djela, prozilazi iz nalaza i mišljenja vještaka ekonomsko-finansijske struke koji je našao da je, prema stanju u magacinu... prokrijumčareno 5.454 paketa cigareta i da su ukupne dažbine koje su morale biti plaćene na predmetne cigarete iznose 2.736.715,89 eura”, navodi se u rješenju Vrhovnog suda.

U dokumentima Specijalnog tužilaštva navodi se da postoji osnovana sumnja da okrivljeni J.M., M.P., B.D. i V.P., u drugoj polovini 2019. godine, postali pripadnici kriminalne organizacije, stvorene od strane za sada nepoznatog organizatora: “Koja je za cilj imala vršnje neodređenog broja krivičnih djela - krijumčarenje”.

Navodi se da je J.M. prihvatio da osnuje pravno lice “R.C.” za bavljenje trgovinom robe, da djeluje u ime i za račun tog pravnog lica, potpisuje ugovore o djelovanju i radu u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, da vodi knjigovodstvo, da podnosi neistinite poreske prijave, sačinjava neistinite prijave o stvarnom protoku novca, organizuje nelegalno prenošenje robe - inostranih cigareta bez akciznih markica i prodaju na sivom tržištu na teritoriji Crne Gore i inostranstva.

Okrivljeni M.P. je, kako piše, prihvatio da postupa po uputstvima i nalozima organizatora kriminalne organizacije, da kao osnivač i izvršni direktor preduzeća “LP T.”, čija je djelatnost drumski prevoz robe, obezbjeđuje sredstva za prevoz robe - kamione kao i osobe koje će upravljati njima:

“Na koja će se u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar iz skladišta izvršiti ukrcaj duvanskih proizvoda, a nakon toga istima izvršiti nelegalno prenošenje te robe - inostranih cigareta bez akciznih markica, preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora u cilju dalje prodaje, rasturanja i prikrivanja na sivom tržištu na teritoriji Crne Gore i inostranstva”.

Da postupa po uputstvima i nalozima organizatora kriminalne organizacije i okrivljenog M.P., prihvatio je i B.D.

Njega je, navodi se, M.P. vrbovao kao vozača, da preuzima, koristi i predaje drugim članovima kriminalne organizacije kriptovane telefone za bezbjednu komunikaciju, kao i da u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar nadgleda i učestvuje u utovaru duvanskih proizvoda na prevozna sredstva koja je prethodno obezbijedio M.P.

“Takođe, postoji osnovana sumnja da su okrivljeni u cilju realizacije kriminalnog plana, i to okrivljeni J.M., M.P., B.D. i V.P. i pravno lice “R.C.” na teritoriji Crne Gore, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, bavili se prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora i prodajom, rasturanjem i prikrivanjem tako neocarinjene robe i to cigareta inostranog porijekla”.

Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo krijumčarenje, zakonom je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina.

“Cijeneći težinu krivičnih djela stavljenu na teret okrivljenima izraženu kroz visinu zakonom propisane kazne, sud smatra da okrivljeni za slučaj da budu oglašeni krivim mogu očekivati relativno visoke kazne zatvora, koja činjenica ih ne može ostaviti ravnodušnim u odnosu na dostupnost sudu, te da mogu pobjeći, pa je opravdano produženje pritvora, kako se to i osnovano navodi u predlogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore”, navedeno je u obrazloženju rješenja o produženju pritivora.

Bonus video: