Umjesto iza rešetaka, vode ih u Policijsku akademiju

Iz UIKS-a su odgovorili “Vijestima” da su u prethodnom periodu testirali četiri novoprimljena lica (koji su imali određene simptome) na Covid 19 - rezultati svih testiranih lica su bili negativni
29686 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz spuškog zatvora (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Detalj iz spuškog zatvora (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Dio pritvorenih zbog kršenja privremenih mjera za prevenciju širenja koronavirusa, ne završi iza spuških zidina, već u Policijskoj akademiji.

To je “Vijestima” saopšteno iz više pouzdanih izvora iz spuškog zatvora.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, međutim, od 9. aprila zvanično ne odgovaraju na pitanje gdje smještaju te pritvorenike i da li ih obezbjeđuju spuški čuvari.

Oni su, međutim, dan ranije potvrdili da te osobe odvajaju od drugih pritvorenika i osuđenika, u zatvoru i van njega.

Objasnili su da to čine u cilju sprečavanja pojave koronavirusa iza spuških bedema. Iz institucije kojom rukovodi Milan Tomić, pojasnili su da je za te potrebe obezbijeđen i objekat izvan UIKS-a, ali da je u završnoj fazi i obezbjeđivanje objekta većeg kapaciteta, takođe izvan zatvorskog kompleksa.

“Problematika smještaja lica u UIKS-a koja krše naredbe Ministarstva zdravlja je pravoremeno prepoznata od strane Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i Uprave za izvršenje krivčnh sankcija. Naime za navedene potrebe, u kompleksu UIKS-a za određeni broj ovih lica obezbijeđen je smještaj odvojen od smještaja drugih lica lišenih slobode, obezbijeđen je i jedan objekat na lokalitetu izvan kompleksa UIKS-a, a u završnoj fazi je i obezbjeđivanja objekta većeg kapaciteta izvan kompleksa UIKS-a, koji će se koristiti za smještaj ovih lica. Na ovaj korak nadležni su se odlučili u cilju odgovornog djelovanja na preveniranju pojave korona virusa unutar zatvoreničke populacije u UIKS-a, i izvršenja mjere pritvora po pravilima karantina s obzirom da ova lica ne poštuju rješenja o samoizolaciji i druge obaveze i predstavljaju potencijalni rizik da su nosioci virusa Covid 19”, objašnjeno je iz službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Trojica u samoizolaciji, četvorica u karantinu

Tri službenika UIKS-a su samoizolaciji, četvorica koji žive u Tuzima poštuju mjere karantina. Trojica službenika i četiri novoprimljena osuđenika testirana su na koronavirus. Svi rezultati su negativni.

Iz UIKS-a su odgovorili “Vijestima” da su u prethodnom periodu testirali četiri novoprimljena lica (koji su imali određene simptome) na Covid 19 - rezultati svih testiranih lica su bili negativni.

924 Osobe procesuirane su od početka primjene privremenih mjera. Nije poznat podatak za koliko njih je određen pritvor. Mjere su najčešće kršene u Podgorici, gdje je procesirano 210 osoba, zatim Baru 155, Nikšiću 127 i Herceg Novom 81. Ostale Opštine do juče su bile ispod 50 procesuiranih. U Ulcinju je u kršenju mjera uhvaćeno 46 osoba, Budvu 44, Kotoru 40, Danilovgradu 31, Pljevljima 30, Beranama 24, a u Plavu 22. Dvoje manje procesuirano je u Tivtu, 19 u Tuzima, Bijelom Polju 18, Cetinju 14, Žabljaku 11, Mojkovcu osam, Kolašinu šest, a u Šavniku jedna osoba

“Inače ova lica smještaju se odvojeno od drugih lica lišenih slobode, a nadležni iz Sektora za zdravstvenu zaštitu UIKS-a u kontinuitetu ostvaruju saradnju sa Institutom za javno zdravlje radi pravoremenog preduzimanja mjera zaštite. Takođe, u prethodnom periodu na Covid 19 testirana su i tri službenika UIKS-a (rezultati testova su negativni)... Trenutno trojici službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija određena je mjera samoizolacije, a četiri službenika koji imaju prebivalište na teritorije opštini Tuzi poštuju naredbu karantina, koja je od strane nadležnih izdata za sve građene koji su nastanjeni na teritoriji ove opštine”, kazali su iz te uprave.

“Službenici nas izlažu opasnosti, jer dolaze iz spoljneg svijeta”

Iz UIKS-a su objasnili da su osuđena lica, preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i Ministarstvu pravde, dostavili inicijativu za donošenje zakona o amnestiji:

“I očekujemo da će ista biti razmotrena u skladu sa ustavnim nadležnostima”, kazali su iz te Uprave.

Osuđenici su, nekoliko puta od kada je u Crnoj Gori potvrđeno prisustvo koronavirusa, tražili da nadležni amnestijom smanje broj zatvorenika u crnogorskim zatvorima. Ponovo su se prije dva dana obratili onima koji odlučuju o njihovoj sudbini, poručujući im da se nadaju da će ih koronavirus zaobići, ali da znaju da su im šanse za to jako male:

“A posljedice bi bile katastrofalne, jer korona ne bira vjeru, naciju, političko uvjerenje, nego uzima danak, pogotovo ako se ima u vidu da na deset kvadrata žive četiri zatvorenika i fizička distanca je nemoguća. Koristimo zajednička kupatila, jednu telefonsku govornicu, zatvorski doktor pokriva hiljadu zatvorenika, sanjamo laboratorijske preglede i pretrage, ljekova nema... Zatvorenici sa simptomima, možda običnog gripa, strahuju da se prijave, jer se boje kolektivnog karantina, a da ne govorimo o nemogućim kapacitetima za samoizolaciju”, napisali su osuđenici u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Istakli su da je zatvor mali grad sa oko 1.500 ljudi, da su svakodnevno izloženi opasnosti jer službenici dolaze “iz spoljneg svijeta”, ali i da bi amnestija smanjila broj osuđenika dovoljno da bi to bilo učinkovito po mnogim pitanjima.

Zahvalili su se direktoru UIKS-a koji je proslijedio njihove molbe, i poslaniku Andriji Popoviću, koji je, kako tvrde, tražio amnestiju.

Bonus video: