Nije registrovano povećanje nasilja u porodici

Tokom prva tri mjeseca na teritoriji Crne Gore zabilježeno 49 krivičnih djela - nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok su u istom periodu prošle godine registrovana 54 ista krivična djela
968 pregleda 1 komentar(a)
Nasilje nad 14 osoba muškog i 36 osoba ženskog pola (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Nasilje nad 14 osoba muškog i 36 osoba ženskog pola (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Broj registrovanih slučajeva nasilja u porodici manji je za prva tri mjeseca 2020. u odnosu na isti period prošle godine, uprkos privremenim mjerama zbog prevencije širenja koronavirusa, kojima je, između ostalog, ograničeno kretanje i uvedena zabrana izlaska iz objekata stanovanja u određenim terminima.

Prema informacijama iz Uprave policije, u januaru, februaru i martu ove godine, na teritoriji Crne Gore registrovano je ukupno 49 krivičnih djela - nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

Godinu prije, službenici te institucije u prvom tromjesečju registrovali su 54 krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

50 osoba bile su žrtve izvršenja krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, od kojih je 14 muškog a 36 ženskog pola, od početka 2020. godine do kraja marta

“Od početka 2020. godine do 15. marta izvršeno je 41 krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Od početka sprovođenja mjera, dakle u periodu od 16. do 31. marta ove godine izvršeno je osam navedenih krivičnih djela i to - četiri krivična djela su registrovana na teritoriji nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica a po jedno u gradovima koji su u nadležnosti centara bezbjednosti Berane, Budva, Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave policije.

U Centru bezbjednosti Budva, Centru bezbjednosti Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, po jedno lice ženskog pola je žrtva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici izvršenog od strane supruga, odnosno vanbračnog supruga”...

Od početka 2020. godine do kraja marta, 50 osoba bile su žrtve izvršenja krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, od kojih je 14 muškog a 36 ženskog pola.

“Kada je riječ o krivičnim djelima koja su izvršena u periodu od 16. do 31. marta 2020. godine u odnosu na srodstvo između žrtava i izvršilaca, u Centru bezbjednosti Podgorica evidentirane su dvije punoljetne ženske osobe koje su žrtve nasilja izvršenog od strane oca, jedna osoba ženskog pola koja je žrtva nasilja u porodici, a izvršiocu je po srodstvu pastorka, te i jedno lice muškog pola koje je žrtva porodičnog nasilja izvršenog od strane sina”, saopšteno je iz policije.

U Centru bezbjednosti Berane, dodali su, evidentirano je jedno lice muškog pola koje je žrtva nasilja u porodici, a koje je prema njemu počinio bratanac.

“U Centru bezbjednosti Budva, Centru bezbjednosti Pljevlja i Odjeljenju bezbjednosti Cetinje po jedno lice ženskog pola je žrtva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici izvršenog od strane supruga, odnosno vanbračnog supruga”.

“Kako navedeni podaci ukuzuju, nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici u proteklom periodu ima ujednačen trend kao i u uporednom periodu”.

Do 15. marta - 392 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

​Od 1. januara do 15. marta ove godine, izvršena su 392 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, dok je u periodu od 16. do 31. marta izvršeno 64 prekršaja iz istog Zakona.

“Tokom marta 2020. evidentirano je 125 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji broj prekršaja je počinjen od strane 121 izvršioca. Od njih je 90 muškog pola, a 31 ženskog pola”, saopšteno je “Vijestima” iz policije.

Žrtve izvršenih prekršaja, kako je rečeno, jesu 144 osobe, od kojih je 56 muškog a 88 ženskog pola.

“U martu 2019. godine registrovana su 132 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojom prilikom su prekršaji počinjeni od strane 137 izvršioca, od kojih su 113 muškog pola, a 24 ženskog pola.

Žrtve izvršenih prekršaja su 142 lica, od kojih je 57 muškog pola, a 85 ženskog pola.

SOS linija bilježi porast poziva u procentu od 27 odsto

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zatražio je od rukovodilaca nadležnih državnih tužilaštava hitnost u procesuiranju predmeta porodičnog nasilja, s obzirom na to da nacionalna SOS linija bilježi porast poziva u procentu od 27 odsto, u kontekstu situacije uzrokovane kovid-19 virusom.

To je iz VDT-a saopšteno 8. aprila.

“Žrtvama porodičnog nasilja, i u ovim za Crnu Goru i čitav svijet, veoma izazovnim momentima mora da se pruži efikasna institucionalna zaštita i s tim u vezi neophodno je da nadležna državna tužilaštva hitno reaguju i procesuiraju prijavljene u predmetim porodičnog nasilja”, kazao je Stanković. Par dana kasnije, i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da država, u izazovnim trenucima borbe sa koronavirusom, neće tolerisati nijedan oblik nasilja nad ženama.

To je saopštio povodom kampanje Bezbjedna doma, koju su pokrenuli MUP, Uprava policije i nevladine organizacije - članice Operativnog tima za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

“Bez obzira na mjere samoizolacije i ostanak kod kuće, žene nijesu zaboravljene i prepuštene same sebi. Policijski službenici u svim slučajevima nasilja u porodici postupaju hitno i bez odlaganja. Na svaku prijavu nasilja, policija odgovorno i pravovremeno reaguje”, kazao je Nuhodžić.

On je apelovao na građane da prijavljuju nasilje u porodici, napominjući da - za nasilje nema opravdanja.

Bonus video: