Rad Višeg suda u Podgorici u doba virusa korona: Donosimo odluke, ali ih ne brojimo

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović rekla je da se pred Višim sudom održavaju ročišta i radi kontrole optužnice u predmetima u kojima je za to bilo uslova, a u skladu sa mjerama sudstva za sprječavanje širenja COVID-19.
4003 pregleda 0 komentar(a)
Portparolka Višeg suda Podgorica Aida Muzurović, Foto: Luka Zeković
Portparolka Višeg suda Podgorica Aida Muzurović, Foto: Luka Zeković

Od kada su uvedene posebne mjere za prevenciju širenja virusa korona, Viši sud u Podgorici radi nesmetano, iako u posebnom režimu rada, poštujući sve mjere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) i Vrhovni sud Crne Gore od 16. marta”, izjavila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Aida Muzurović.

Dodala je da taj sud donosi odluke - presude, kako u krivičnim tako i građanskim predmetima, ali da se ne vodi posebna evidencija koliki je taj broj sudskih odluka.

“Ovaj sud ne vodi evidenciju o broju održanih i odloženih glavnih pretresa”, odgovorila je Muzurović na pitanje - koliko je održano glavnih pretresa i za koja krivična djela od kada su uvedene mjere sudstva za sprečavanje širenja virusa korona (COVID 19), objavljene na sajtu Vrhovnog suda u martu ove godine.

“U navedenom periodu ovaj sud je donosio odluke - rješenja i presude, kako u krivičnim, tako i u građanskim predmetima, a imajući u vidu sadašnju situaciju i poštujući mjere NCT i Vrhovnog suda Crne Gore. Međutim, ne vodi se posebna evidencija o broju odluka koje se donose na dnevnom, nedjeljnom ili mjesečnom nivou”, saopštila je ona.

Rekla je da se pred Višim sudom održavaju ročišta i radi kontrole optužnice u predmetima u kojima je za to bilo uslova, a u skladu sa mjerama sudstva za sprječavanje širenja COVID-19.

“U navedenom periodu ovaj sud je donosio odluke rješenja i presude, dakle i odluke o sporazumima o priznanju krivice, a imajući u vidu sadašnju situaciju i poštujući mjere NCT i Vrhovnog suda Crne Gore, međutim, ne vodi se posebna evidencija o broju odluka koje se donose na osnovu sporazuma o priznanju krivice”, kazala je Muzurović.

“Vijesti” su pitale da li je održano i koliko ročišta po zaključenim sporazumima o priznanju krivice i kakve su odluke suda na koje glase presude po tim sporazumima i za koja krivična djela.

Punom parom od 25. maja

Od 25. maja u svim sudovima rad će se nastaviti u punom obimu procesa rada, saopšteno je juče iz Vrhovnog suda.

Na taj korak su se odlučili nakon zahtjeva Vlade upućenog svim nadležnim institucijama - za pripremu plana za ublažavanje mjera u narednom periodu, u cilju sprečavanja širenja Koronavirusa...

“Redovno se održavaju sjednice vijeća i nastavlja se rad u predmetima hitne prirode. Rad od kuće se može nastaviti, ukoliko proces rada to dozvoljava”...

Navodi se da će sudovi nastaviti da primaju pismena upućena putem Pošte i elektronske pošte: “Mjera obustave rada sa strankama u pisarnici ostaje na snazi”.

“U prostorijama suda, potrebno je održavati fizičku distancu od najmanje dva metra između lica, te nastaviti sa sprovođenjem higijenskih i sigurnosnih mjera (održavanje lične higijene i radnih prostorija, kao i upotreba zaštitnih maski i rukavica). Navedeno se odnosi i na stranke koje prilikom ulaska u zgradu suda, moraju dezinfikovati ruke i staviti zaštitnu masku i rukavice (ukoliko ih već nemaju), a koja sredstva će biti obezbijeđena od strane suda”.

Dodali su da se ročište može održati van zgrade suda, ukoliko pojedini sudovi ne mogu obezbjediti fizičku distance od najmanje dva metra između osoba u prostoriji suda...

Bonus video: