Lopovi u beranskim selima haraju i u doba korone: Ukrali i 1.200 litara domaće rakije

Mještani Vinicke ističu da je posljednjih godina evidentiran veliki broj krađa, od kojih mnoge nijesu rasvijetljene, zbog čega se osjećaju krajnje nesigurno
20784 pregleda 7 komentar(a)
Često na meti lopova: Vinicka, Foto: Tufik Softić
Često na meti lopova: Vinicka, Foto: Tufik Softić

Lopovi su prije nekoliko dana poharali nekoliko kuća i objekata u beranskom selu Vinicka, a mještani su zatražili od nadležnih da pronađu i najoštrije osude počinioce.

Tako se pokazali da lopovi ne miruju ni u vrijeme korone, niti mare za mjere zabrane kretanja u noćnim satima.

Mještani Vinicke su podsjetili da je posljednjih godina u njihovoj mjesnoj zajednici evidentiran veliki broj krađa, od kojih mnoge nijesu rasvijetljene ni do današnjih dana, zbog čega se osjećaju krajnje nesigurno.

“Lopovi posljednjih godina u kontinuitetu upadaju u kuće mještana Vinicke i bezobzirno, uz divljačke premetačine, odnose sve što im dođe do ruke. A da lopovi ne miruju ni u doba korone, kad su izrečene mjere zabrane kretanja u noćnim satima, potvrdilo se ovih dana kad su izvršene provalne krađe u nekoliko stambenih objekata”, saopšteno je iz Savjeta MZ Vinicka.

Oni su upozorili da ako se nastavi sa dosadašnjom praksom, mještani će biti primorani da javno protestuju, ili da se samoorganizuju kako bi sačuvali svoju imovinu.

“Zato pozivamo nadležne da ozbiljnije pristupe ovom problemu, jer bilo je primjera da pojedini lopovi budu uhvaćeni u krađi, a da u daljem postupku procesuiranja ili budu pušteni da se brane sa slobode ili im bude izrečena blaga kazna. To je nedopustivo”, kažu u Savjetu ove MZ.

Da je problem sa provalama i krađama na području beranske opštine ozbiljan, govori i činjenica da je to pitanje prošle godine pokrenuto na jednoj od sjednica lokalnog parlamenta, kada je raspravljano o bezbjednosnoj situaciji.

Tada je saopšten podatak da je provaljeno stotine privatnih objekata i kuća.

Da lopovi ne prezaju ni od čega i ni pred čime, bilo je jasno kada je iz dvije džamije u selima Kalica i Savin Bor, na području petnjičke opštine, prije dvije godine ukradeno 60 ručno rađenih ćilima značajne vrijednosti.

“Ćilimima raznih veličina bili su tradicionalno obloženi podovi, i mi smo se, praktično, molili na golim pločicama. Ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi mogao da ukrade iz džamije“, ispričao je jedan stanovnik petnjičkog sela Kalica.

Policija je, u ovom slučaju, nedugo potom, kod jednog lica pronašla šest ćilima po kojima se moglo zaključiti da su kradeni i vučeni po zemlji i travi do mjesta gdje su ih čekala kola, ali je on tvrdio da ih je kupio. Tih šest ćilima je vraćeno u džamije.

Stanovici bihorskih sela kažu da vjeruju da je riječ o organizovanom kriminalu, jer su se, tvrde, na nekim radio-stanicama pojavljivali oglasi za otkup starih ćilima.

“Ćilimi se otkupljuju po bagatelnim cijenama. Ovi ukradeni su procijenjeni na oko tri hiljade eura. Ali, kada se ti ćilimi prenesu za Tursku, tamo im se cijena mnogostruko uvećava“, objašnjava jedan od mještana.

Za krađu ćilima se još i može odgovarati, jer prelazi vrijednost od 150 eura, ali za automobilske akomulatore - teško.

Policija više i ne registruje prijave, mada se zna da skoro nema noći da nekoliko automobila ne osvane bez akumulatora. Lopovi ih za male pare preprodaju nakupcima starog željeza, odnosno olova.

Dugačak je spisak krađa koje su u posljednje vrijeme prijavljene policiji u Beranama. Lopovi, pored elektro elemenata i elektro kablova, kradu i telefonske kablove, kazane za rakiju, oluke sa kuća, table sa natpisima.

“Mom rođaku u selu ukradeno je hiljadu i dvjesta litara rakije. I nije to jedini slučaj ni u mom selu, niti u okolini”, kazao je jedan stanovnik sela Skakavac.

U tom selu, odmah pored magistralnog puta Berane - Bijelo Polje, skoro da nema kuće koja nije provaljena.

Zabilježene su i krađe oružja, kao i brojna obijanja automobila. Na meti provalnika našle su se i trgovinske radnje, ali i drugi objekti. U nekim selima nijesu pošteđene ni poljoprivredne mašine, kao što su traktori i kosačice.

Krade se sve i svašta - ulje iz trafostanica, na koje se voze dizelaši, poklopci sa šahti, mlade sadnice tuje i drugog rastinja sa gradskih zelenih površina vrijednih ni desetak eura po primjerku.

Dok je policija s jedne strane obično nemoćna da nešto učini, postaje opasno kada građani preuzmu stvar u svoje ruke.

Još nije zaboravljen slučaj od prije nekoliko godina kada su ukućani jednog beranskog naselja na smrt pretukli lopova kojeg su zatekli u krađi. Vlasnik kuće i njegov sin završili su u zatvoru zbog ubistva...

Bonus video: