Vračare mogu da nastave da „liječe”

Zbog prevara građana, tužilaštvo neće goniti nijednog lažnog vidovnjaka, gataru i vračaru, iako je zakonom zaprijećena novčana i zatvorska kazna za nadriljekarstvo
17526 pregleda 17 komentar(a)
Budućnost vide i u šoljici kafe, Foto: Shutterstock.com
Budućnost vide i u šoljici kafe, Foto: Shutterstock.com

Nijedan lažni gatar, vračar, “vidovnjak”, ali ni hodža, neće odgovarati zbog obmanjivanja građana, pa čak ni oni koji olovom truju ljude.

Iako je ono što čine kažnjivo zakonom, podgoričko Osnovno državno tužilaštvo ocijenilo je da nema osnova da krivično goni prevarante.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran predmet povodom navedenog događaja. Nakon sprovedenih svih zakonom predviđenih mjera i radnji, tužilac je našao da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovoreno je “Vijestima” iz podgoričkog tužilaštva.

Zakon o javnom redu i miru propisuje da će se od 300 do 1.500 eura kazniti onaj ko se uz novčanu naknadu bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, na način kojim se ugrožava spokojstvo građana.

Krivičnim zakonikom predviđeno je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, kazniti onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga.

Zakon o javnom redu i miru propisuje da će se od 300 do 7.500 eura kazniti onaj ko se uz novčanu naknadu bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, na način kojim se ugrožava spokojstvo građana”...

Olovo dobijeno nakon jedne od seansi
Olovo dobijeno nakon jedne od seansi(Foto: Boris Pejović)

Provjere da li su podgorički “vidovnjaci”, hodže i slivačice olova počinili krivična djela, tužilaštvo je počelo nakon što su “Vijesti” krajem 2017. i početkom 2018. godine, objavile serijal tekstova o njima.

Gatara, vračara, hodža... koji “liječe” ljude uzimajući im novac, ima u svim crnogorskim gradovima.

Desetak ih je u Podgorici, toliko i u Baru, nešto manje u Nikšiću, Ulcinju...Miško, Senad, Damir, Crna, Zorica, Safira, Žaro, Fildana, Dijana, Resko, Edin, Elez, Mirsada, Željka, Novo, Ferid...

Serijal tekstova “Vijesti” su objavile tokom istraživanja kome se, mimo ljekara, građani obraćaju za pomoć, kako prolaze i koliko ih to košta.

Kod nekih se ne može doći bez zakazivanja, neki “ordiniraju” u kafićima, ali većina pacijente prima u svojim kućama.

Neki imaju i obezbjeđenje.

Najviše ih je na Koniku. Tu je i Safira koju su reporteri prvu posjetili, nedaleko od nje je Damir, a nekoliko stotina metara prije, na prostoru bivše vojne kasarne, Fildanino je sjedište...

Na Vrelima ribničkim je Zorica, u Maslinama Miško, na Malom brdu Žaro...

U Tuzima Ferid Orahovac, na Karabuškom polju Salih Dacić...

Tvrde da “liječe” psihičke poremećaje, noćne more, strecanje u snu, sterilitet, psorijazu, nesanicu, invaliditet... Da vraćaju odbjegle supružnike, istjeruju đavole...

Metode su razne - “slivaju” olovo, gataju u Kuran, gledaju u ćikaru, pileći batak, čitaju rukje...

“Pacijentima” daju amajlije, zapise, vodu u kojoj je pregašeno olovo, čajeve, ulja...

Reporteri “Vijesti” tada su dobili olovo i vodu u kojoj je “pregašeno”, za koju je analizom u Institutu za javno zdravlje utvrđeno da je štetna.

“U dostavljenom uzorku vode izmjerene vrijednosti olova višestruko prelaze vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o bližim zahtjevima koji u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće (Si. list CG br. 24/2012), a koji je u skladu sa evropskim preporukama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, piše u Izvještaju o ispitivanju vode dobijene od Fildane.

Takvu vodu onima koji je posjete daje i Zorica.

Doktor Borko Bajić tada je za “Vijesti” objasnio koliko olovo može biti štetno za zdravlje odraslih - može dovesti do kardiovaskularnih poremećaja, povišenog krvnog pritiska, smanjene funkcije bubrega, reproduktivnih problema kod muškaraca i žena...

Naglasio je da bi naročito trebalo da se čuvaju trudnice:

“U trudnoći kao fiziološkom stanju, na primjer, kada postoje veći zahtjevi za kalijumom, olovo se može osloboditi iz kostiju, preći placentarnu barijeru i oštetiti zdravlje trudnice i bebe što može dovesti do usporavajući rasta i razvoja bebe i prijevremenog porođaja”.

Bonus video: