Sarvan ostaje iza rešetaka

"Prvostepeni Viši sud je na osnovu pravilne ocjene svih činjenica utvrđenih u postupku, izveo pravilan zaključak da i dalje stoje razlozi za pritvor u odnosu na okrivljenog E. S., pa je pravilno postupio kada je istom produžio pritvor po predmetnom pritvorskom osnovu", navodi se u odluci Apelacionog suda
1731 pregleda 1 komentar(a)
Sarvan nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević
Sarvan nakon hapšenja, Foto: Savo Prelević

Apelacioni sud potvdio je odluku podgoričkog Višeg suda - da se produži pritvor Emiru Sarvanu, optuženom za ubistvo tetke Durije Pojatić, kojem je sudi pred prvostepenim sudom.

Rješenjem vijeća Višeg suda u Podgorici odlučeno je da se produžava pritvor okrivljenom zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - teško ubistvo...

To je učinjeno po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno zbog opasnosti od bjekstva.

"Prvostepeni Viši sud je na osnovu pravilne ocjene svih činjenica utvrđenih u postupku, izveo pravilan zaključak da i dalje stoje razlozi za pritvor u odnosu na okrivljenog E. S., pa je pravilno postupio kada je istom produžio pritvor po predmetnom pritvorskom osnovu", navodi se u odluci Apelacionog suda.

Osnovanost sumnje da je okrivljeni izvršio krivično djelo, piše u rješenju, proizlazi iz obdukcionog zapisnika na osnovu koga se utvrđuje da je smrt oštećene nasilna...

"Takođe, iz iskaza svjedoka K. K. proizlazi da je zajedno sa okrivljenim dolazio u toku dana kod oštećene kući, da je on otišao na posao, a da je okrivljeni ostao kod oštećene u stanu, da bi istog dana u kasnijim satima navedeni svjedok saznao da se desio kritični događaj i ovaj sud, kao i prvostepeni, nalazi da iz sadržine dokaza proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično djelo - teško ubistvo, za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, a koje mu se stavlja na teret optužnicom VDT-a u Podgorici. Prvostepeni sud je pravilno utvrdio da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog E. S. za slučaj da se nađe na slobodi. Kada se navedena životna situacija u kojoj se okrivljeni našao, te visina zatvorske kazne na koju eventualno može biti osuđen, dovede u vezu sa nesumnjivim činjenicama da je okrivljeni živio u inostranstvu, što ukazuje da navedeni okrivljeni ima razvijene, porodične i socijalne veze u inostranstvu, od kojih veza može zatražiti i dobiti pomoć u skrivanju i bjekstvu, pravilan je zaključak prvostepenog suda da navedene činjenice ukazuju da bi se navedeni okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, dao u bjekstvo i na taj način ometao dalje vođenje krivičnog postupka", piše u odluci Apelacionog suda.

Prema navodima optužnice, Sarvan je 30. oktobra 2017. s umišljajem ubio Duriju Pojatić u njenom stanu u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

Bonus video: