"KUKAVIČKO POSTUPANJE"

Demokrate osudile privođenje Joanikija i sveštenika, traže da se puste na slobodu

"Ne dozvoljava se vjerskom velikodostojniku da narednog dana dođe na saslušanje, već ga privode pod okriljem noći kao kriminalca, namjerno pokušavajući da tako isprovociraju incidente i da ugroze mir"
6745 pregleda 33 komentar(a)
Funkcioneri Demokratske Crne Gore, Foto: Demokratska Crna Gora
Funkcioneri Demokratske Crne Gore, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora osudila je, kako su naveli "neljudsko i kukavičko postupanje policije u Nikšiću".

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević određeno je zadržavanje do 72 sata zbog sinoćnje litije u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Traže od nadležnih organa da odmah puste na slobodu episkopa Joanikija i sveštenike.

"Kao poslednje kukavice, u gluvo doba noći, sa blindiranim vozilima, nadajući se da se tako njihov kukavičluk neće čuti i vidjeti, po direktnom nalogu Veljovića policija je na dan najvećeg pravoslavnog sveca sa našeg tla, u gradu čiji je zaštitnik, došla da kao kriminalce hapsi vladike i sveštenike. Da hapse ljude koji od imovine nemaju ništa do vjeru kojoj su posvetili život. Gdje bi nam kraj bio da su toliko junaštvo, te brigu za zakon i red ikad pokazali prema rezimskim kriminalcima koji su djelovali i još djeluju u Crnoj Gori?", navodi se u saopštenju Demokrata.

Pitali su i gdje su isti bili "da u jeku pandemije hapse prekršioce mjera".

"Zato sada, kada je pandemija praktično već prošla, sa naglo iskrslom hrabrošću, hapse najsmjernije među svim crnogorskim građanima. Gdje ste bili, junaci kad je, zbog kršenja mjera trebalo privesti vlasnike Bemaxa ili Uniproma? Gdje ste bili za predsjednika OO DPS Danilovgrad, je li priveden direktor Centra za kulutru Žabljak, jesu li privođeni funkcioneri DPS Pljevlja, jesu li privođeni učesnici maskenbala pred Opštom bolnicom u Nikšiću, kao sardine natrpani u očekivanju majbaha?. Nisu, ali smo zato došli do najtužnije i najcrnje slike današnje Crne Gore. Nije teško zamisliti Aca i Mila koji, sjedeći na 10 milijardi eura gledaju direktan prenos hapšenja vladika i sveštenika koji sve što imaju dijele sa narodom i ostavljaju narodu", saopštile su Demokrate.

Tvrde da se "pokazalo da je Crna Gora, pod DPS-om, država selektivne pravde, koja je neuporedivo gora od nepravde, u kojoj se brutalno obračunava sa neistomišljenicima".

"Ne dozvoljava se vjerskom velikodostojniku da narednog dana dođe na saslušanje, već ga privode pod okriljem noći kao kriminalca, namjerno pokušavajući da tako isprovociraju incidente i da ugroze mir. Na svu sreću, Crna Gora je noćas imala i jednu, ali najtvrđu branu ugrožavanju, od strane vlasti, mira na svojoj teritoriji: dostojanstveno držanje vladike i svih sveštenika, njihovi pozivi na mir i na neizazivanje incidenata. Gospodin Joanikije i sveštenstvo su u najkritičnijim trenucima svojom mudrošću i razboritošću spriječili produbljivanje tenzija, tako da su vlasti i Veljoviću molitve za eskalaciju sukoba i ovog puta ostale neuslišene".

Demokrate su poručile i da događaj u Nikšiću potvrđuje njihovu argumentaciju o neophodnosti bojkota svih institucija i predstojećih parlamentarnih izbora pod ovim uslovima.

"Takođe, pozivamo sve odbornike Demokrata u lokalnim skupštinama da odmah napuste rad plenarnih zasijedanja, sve do puštanja na slobodu episkopa Joanikija i sveštenika, kao i poslanike opozicije da odmah napuste rad u Plenumu i svim radnim tijelima Skupštine Crne Gore sve do stvaranja uslova za poštovanje Ustava, zakona, zagarantovanih ljudskih prava i sloboda i slobodnih izbora u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Preporučujemo za Vas