Radnička partija: Vlast u obračun sa crkvom, ako se ovako nastavi svi ćemo biti vladika Joanikije

"Ovakvi režimi, koji ugrađuju pipke u sve djelove države obično ne odlaze mirno, već otrgnuti od realnosti donose probleme čitavom društvu"
3379 pregleda 0 komentar(a)
Radnička partija, Foto: Radnička partija, Radnička partija
Radnička partija, Foto: Radnička partija, Radnička partija
Ažurirano: 13.05.2020. 11:00h

Vlast je pokazala da je obračun sa crkvom političke prirode, ako režim nastavi ovim koracima, svi ćemo mi biti vladika Joanikije, jer odlika tiranija je, ukidanje, "hapšenje" slobode, saopšteno je iz Radničke partije.

Oni su osudili privođenje episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika, kojima je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata.

"O slobodi ćemo uvijek pričati i za nju se boriti. Cijena koja se za nju mora platiti je velika. Ovo je borba na sve ili ništa, za naše i dostojanstvo naših đedova i prađedova. Diktatura ili tiranija poznata je hiljadama godina. Svoj puni zamah dobila je u našoj Crnoj Gori. Svjedočili smo sinoć hapšenju Vladike Joanikija i sveštenstva. Na jedan brutalan način u gluho doba noći obračunavati se sa crkvenim velikodostojnicima mogu samo diktatori, čije vrijeme otkucava. Ovo će kako to biva samo još brže ugasiti tiraniju i dovesti demokratiju", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Navode da je vlast "prikazala strah od slobodnog naroda koji crkva sabira, strah od mladosti, slobode i vjere".

"Na šta su sve spremni, najbolje pokazuje zloupotreba nadležnosti tzv NKT-a u političke svrhe. Ovakvi režimi, koji ugrađuju pipke u sve djelove države obično ne odlaze mirno, već otrgnuti od realnosti donose probleme čitavom društvu. Vidjevši da ucjene više ne pomažu i da se vjera ne prodaje tako lako, otvoreno su pribjegli nasilju, demistifikujući u potpunosti tridesetogodišnju vladavinu".

Ističu da je politika valsti "neodgovorna", kao i da "stvaraju podjele radi održanja vlasti i svojih pozicija".

"Propagandna mašinerija ovog puta je otišla toliko nisko, da čak i njihove najvjernije pristalice osuđuju takve izlive mržnje. Propao je ovog puta pokušaj izgradnje kulta ličnosti u Crnoj Gori, propala je i dobro oprobana kolekcija laži. Nije teško zaključiti zašto je tako jak odgovor juče stigao baš iz grada pod Trebjesom. Dobro oni znaju kako su zahvalili gradu koji ih je doveo na vlast. Napravili su od njega grad penzionera, uništili u svakom građaninu nadu da će nekada biti bolje. Trebali bi dobro da nauče, ako do sada nijesu, da je narod vrhovni sudija njihovih postupaka i da će ih taj sud stići, koliko god od njega bježali".

Radnička partija navodi da dešavanja u Crnoj Gori "ne mogu služiti na čast nikom".

"Za njih su odgovorni najvećim dijelom političari, koji su političku scenu i parlament doživjeli kao ring za svoje obračune, lišeni u ovom bespravnom sistemu svake odgovornosti. Ovim putem pozivamo opozicione subjekte da radi opšteg dobra budu spremni na kompromis. Sve izloženo će, ako građani ne shvate ozbiljnost situacije, biti mrtvo slovo na papiru. Tek kada Crna Gora bude država svih naroda koji u njoj žive, biće na putu napretka i prosperiteta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: